Moskovský patriarcha Kirill je prvý na českom sankčnom zozname
26 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Česko má prvé meno na vnútroštátnom sankčnom zozname. Vláda naň zaradila moskovského patriarchu Kirilla. 

Moskovský patriarcha Kirilla bol zaradebý na český sankčný zoznam kvôli podpore ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine. Po rokovaní vlády to oznámil minister zahraničných vecí Ján Lipavský. Pre patriarchu to znamená napríklad zákaz vstupu do Česka alebo zmrazenie prípadného majetku v krajine a vykonávanie finančných operácií.

Zaradenie na vnútroštátny sankčný zoznam umožňuje zákon, ktorý vošiel do účinnosti v januári.

"Platí, že pre zaradenie akéhokoľvek subjektu na sankčný list je podmienkou, aby to bola dôkladne zdokumentovaná činnosť, ktorá narúša alebo ohrozuje územnú celistvosť, zvrchovanosť alebo nezávislosť, v tomto prípade Ukrajiny," povedal po rokovaní vlády minister zahraničia Ján Lipavský.

Patriarcha Kirill, vlastným menom Vladimír Michajlovič Gunďajev, je dlhoročný spojencom ruského prezidenta Vladimíra Putina a svojím konaním aktívne podporuje ruskú agresiu na Ukrajine.

Podľa Lipavského možno jednoducho dohľadať dôkazy o Kirillových verejných výstupoch ospravedlňujúcich zverstvá, ktorých sa ruskí vojaci dopúšťajú. Gunďajev je aj na sankčných zoznamoch Veľkej Británie, Kanady, Litvy či Ukrajiny.

„Využíva najmä svoje významné postavenie predstavené pravoslávnej cirkvi a prostredníctvom svojich kázaní a verejných vystúpení poskytuje pre ruskú agresiu náboženské ospravedlnenie a vysvetlenie,“ uviedlo ministerstvo zahraničia.

Česko sa opiera o sankčné režimy plynúce z práva Únie, prioritu majú sankčné opatrenia na úrovni celej Európskej únie. Od sankcií proti patriarchovi Kirillovi musela už skôr dvadsaťsedmička upustiť kvôli nesúhlasu Maďarska. Preto česká diplomacia navrhla jeho zaradenie na národný zoznam.

Vykonávanie opatrení smerujúcich k zmrazeniu majetku má na starosť Finančný analytický úrad. Preverí, či osoba zaradená na sankčný zoznam disponuje majetkom v Česku, a prípadne majetok zmrazí.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik