Lavrov sa obul do českého prezidenta Pavla: Takto sa nespráva normálny politik!
26 | 04 | 2023 I Diana Zaťková
V rozhovore pre POLITICO Petr Pavel – bývalý generál NATO – tvrdí, že Čína má z vojny príliš veľký prospech na to, aby hrala mierotvorcu. Výrok českého prezidenta podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova nezodpovedá činnosti „normálneho politického predstaviteľa“.
Čína nechce mier na Ukrajine, varuje český prezident

Nedá sa dôverovať Číne, že sprostredkuje mier medzi Ruskom a Ukrajinou, varuje český prezident Petr Pavel, ktorý odkázal, že Peking profituje z predlžovania vojny. 

Jeho komentáre prichádzajú v čase, keď sa Čína snaží postaviť sa ako mierotvorca na Ukrajine, pričom nedávno predložila plán na ukončenie konfliktu. A zatiaľ čo väčšina západných spojencov bola voči plábu skeptická, niektoré krajiny ako Francúzsko trvajú na tom, že Čína by mohla hrať hlavnú úlohu v mierových rozhovoroch.

Pavel, bývalý generál a vysoký líder NATO, je však jednoznačný. Pokiaľ ide o Ukrajinu, tvrdí, že Čína chce pre seba len to najlepšie – a to je zatiaľ viac vojny. "Verím, že je v záujme Číny predĺžiť status quo," povedal Pavel, "pretože to môže Rusko dotlačiť k množstvu ústupkov." 

Zatiaľ status quo

Peking, povedal v rozhovore koncom minulého týždňa, môže získať lacnú ropu, plyn a ďalšie zdroje z Moskvy – výmenou za partnerstvo s Kremľom „bez hraníc“. „Pre Čínu je tiež dobré, že sa Západ oslabuje podporou Ukrajiny,“ dodal. "Nemyslím si," povedal český vodca, "že Čína má skutočný záujem vyriešiť vojnu v krátkom čase."

Pavel, ktorý sa minulý mesiac ujal funkcie prezidenta, povedal, že Peking využíva vojnu na učenie. "Čína sa každý deň poučuje z konfliktu," povedal Pavel. "Pozorne sledujú, čo Rusko robí, ako reaguje Západ."

Nemecko vymenúva osem problémov Západu na Ukrajine
Nemecký novinár Steinart: „Ukrajina sa čoraz viac podobá kolabujúcemu štátu.“ Západná stratégia na Ukrajine nie je úspešná Stratégia Západu na Ukrajine nefunguje a existuje osem nepríjemných faktorov, ktoré sa týkajú tejto postsovietskej... Čítať ďalej
25 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Insider NATO

Pavel, ktorý v rokoch 2015 až 2018 predsedal vojenskému výboru NATO, vyhral začiatkom tohto roka súboj o českého prezidenta na prozápadnej platforme. Teraz využíva svoje znalosti o vnútornom fungovaní aliancie a svoje rozsiahle vojenské skúsenosti – veľmi nezvyčajné pre európskeho lídra – na obhajobu efektívnejšej podpory pre Ukrajinu a presnejšieho prístupu k obrannej politike NATO. 

Počas minulotýždňovej návštevy v Bruseli Pavel nadhodil myšlienku vytvorenia nového návrhu na rozšírenie výrobných liniek obranných spoločností – možno s použitím kombinácie národných a európskych dotácií – tak, aby mali extra kapacitu na čerpanie v čase krízy. 

A zatiaľ čo krajiny NATO diskutujú o budúcnosti svojho súčasného cieľa minúť 2 percentá ekonomického výkonu na obranu, Pavel otvorene hovorí o svojom presvedčení, že spojenci by sa mali zamerať na to, čo ich armáda skutočne dokáže, a nie na to, koľko peňazí sa minie na papier. 

Medvedev varoval pred dôsledkami vzniku „Štvrtej ríše“
Medvedev: vznik „Štvrtej ríše“ na základe Nemecka sa zmení na celoeurópsku vojnu Možné vystúpenie na základe Nemecka a jeho satelitov „Štvrtej ríše“ sa zmení na novú celoeurópsku vojnu, domnieva sa podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie... Čítať ďalej
25 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

"Príliš sa sústreďujeme," povedal prezident, "na hranicu 2 percent." "Pre veliteľa na zemi sú dôležité tanky, lietadlá, lode a množstvo ďalších spôsobilostí, nie to, koľko daná krajina minie na obranu." Spojenci sa podľa bývalého generála musia viac sústrediť na svoje vojenské schopnosti a zabezpečiť, aby mali dobre vybavené sily vo vysokej pripravenosti. A musia sa uistiť, že bežní občania sú na palube väčšieho zamerania Európy na obranu. 

"Čo považujem za kľúčové, je vysvetliť túto novú realitu našej vlastnej populácii," povedal Pavel. "Nemôžeme urobiť z našich nádejí na mier našu stratégiu," povedal prezident, "takže skutočne musíme byť pripravení na akúkoľvek nepredvídaná situácia - čo je teraz veľmi, veľmi realistické." 

Pavel sa obáva vývoja na Slovensku

Prezident sa zároveň priamo vyjadril k obavám z nárastu populizmu a ruského vplyvu v susedstve Českej republiky. Český prezident s poukazom na možnosť populistického víťazstva vo voľbách na Slovensku koncom tohto roka uviedol, že to bude „ťažká situácia pre Slovensko, ale aj pre nás ako susedov a naozaj veľmi blízkych partnerov“.

Zuzana Čaputová a Petr Pavel, AP

O Maďarsku sa vyjadroval ešte otvorenejšie. "Existuje niekoľko dobrých dôvodov na strach z proruskej orientácie súčasného maďarského vedenia."

Ale keď hovoríme o protivládnych protestoch, ktoré sa v Českej republike v posledných mesiacoch konajú, Pavel povedal, že demonštranti by sa nemali hádzať do jedného vreca – a že politici musia vynaložiť viac úsilia na vysvetľovanie politiky občanom. 

"Nehádzal by som všetkých ľudí, ktorí sa zúčastňujú týchto demonštrácií a protestov do jedného vreca," povedal. „Časť z nich je pravdepodobne inšpirovaná proruskými prvkami. Ale mnohí z nich jednoducho nie sú spokojní so spôsobom, akým vláda komunikuje rôzne opatrenia v sociálnej a ekonomickej oblasti,“ pokračoval.

"A je fér priznať, že komunikácia nie je najsilnejšou súčasťou súčasnej českej vlády."

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov reční na bezpečnostnej konferencii v indickom Naí Dillí v stredu 15. januára 2020. / TASR (AP)

Lavrov Pavlovi: Takto sa nespráva normálny politik
Výrok Petra Pavla, ktorý spochybnil záujem Číny na mieru na Ukrajine, podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova nezodpovedá činnosti „normálneho politického predstaviteľa“.

 

Lavrov tak podľa agentúry TASS komentoval na okraj rokovania Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku rozhovor, ktorý dal Pavel bruselskému webu Politico. Stanovisko Hradu k vyhláseniu Lavrova sa ČTK snaží získať. Český minister zahraničných vecí Ján Lipavský označil Lavrovovo vyjadrenie za smiešne, informujú české Parlamentní Listy.

"Je to výrok takého typu, ktorý nemá nič spoločné s pôsobením normálneho politického činiteľa," povedal Lavrov, ktorý teraz riadi zasadnutie BR OSN vďaka rotačnému predsedníctvu, ktoré tento mesiac pripadlo Rusku. 

Lavrov tiež uviedol, že šéf únijnej diplomacie Josep Borrell sa nedávno nechal počuť, že Európska únia bude rozvíjať vzťahy s inými štátmi v závislosti od ich postoja k Rusku a Číne. "Je to indikátor súčasnej mentality v európskej diplomacii," vyhlásil šéf ruskej diplomacie.

Jan Lipavský, foto: ČTK

Podľa Čechov je Lavrov klaun

Český minister zahraničia označil Lavrova za klauna. „Výroky klauna Lavrova na adresu nášho prezidenta Petra Pavla sú na smiech. Rusko je teroristický štát a jeho vedenie patrí pred medzinárodný tribunál,“  uviedol Lipavský na twitteri na adresu krajiny, ktorá pred viac ako rokom rozpútala vojnu na Ukrajine.

Rusku tento mesiac pripadlo predsedníctvo v pätnásťčlennej Bezpečnostnej rade OSN, čo vyvoláva kritiku najmä zo strany Kyjeva vzhľadom na to, že Moskva už vyše roka vedie inváziu na Ukrajine. Pozícia Pekingu vo vzťahu k vojne budí dlhodobo na Západe obavy.

Čína s Ruskom udržuje čulé diplomatické vzťahy aj potom, čo ruské jednotky vlani vo februári zaútočili na Ukrajinu. Čína sa vo verejných vyhláseniach k ruskej invázii na Ukrajinu síce stavia skôr na ruskú stranu, k priamej vojenskej či finančnej podpore zatiaľ ale nesiahla, hoci Moskva ju vykresľuje ako svojho spojenca. Čínsky prezident Si Ťin-pching sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022 stretol s ruským prezidentom Vladimírom Putinom dvakrát.

Ukrajinská požiadavka, ktorá by podľa Maďarov mohla rozpútať svetovú vojnu
O ukrajinskej požiadavke, ktorá by mohla rozpútať svetovú vojnu píše maďarský portál Origo. Požiadavku predniesol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v rozhovore pre americký časopis o zahraničnej politike Foreign Affairs, ktorý... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik