Prečo sudca Harabin mladší NESCHVÁLIL domovú prehliadku u dôchodcu?
25 | 04 | 2023 I Ladislav Kováčik

Plus sedem dní prinieslo informáciu o tom, že sudca Branislav Harabin nepovolil domovú prehliadku u dôchodcu, ktorý sa mal vyhrážať moderátorke RTVS Marte Jančkárovej.

Kvôli tomuto kroku si sudca Okresného súdu Bratislava I. vyslúžil kritiku.

Začiatkom marca polícia zverejnila informáciu, že chcela vykonať domovú prehliadku u 77- ročného dôchodcu z okresu Poltár. Ten bol podozrivý, že adresoval vyhrážky moderátorke RTVS Marte Jančkárovej.

Službu mal Harabin ml.

V pohotovostnej službe na súde bol vtedy práve Harabin. Podľa šéfa NAKA Ľubomíra Daňka považovala polícia dôchodcu za nebezpečného, keďže bol držiteľom strelnej zbrane. Muž bol zadržaný a zbraň mu bola zaistená, nakoniec bol však prepustený na slobodu bez toho, že by ho obvinili.

Podklady k neschválenej domovej prehliadke vrátane sudcovho rozhodnutia boli odtajnené, takže vieme, že tu išlo o niečo, čomu sa v reči právnikov hovorí "rybárska príprava". Ide o také prehliadky, kedy polícia vopred poriadne nevie, čo hľadá a tak zabaví takmer všetko. Správnym postupom však je, keď polícia vopred prokuratúre a súdu vysvetlí, čo konkrétne tam bude hľadať a prečo je z hľadiska vyšetrovania dôležité.

Zastala sa ho aj Súdna rada

Harabin polícii vytýkal, že v návrhu na domovú prehliadku nebolo vysvetlené, prečo chce polícia zaistiť mužov viacero vecí vrátane nožov, mobilov, tabletov, SIM kariet či dokonca chemických a biologických stôp. Sudca pritom upozornil, že dôchodca volal Jančkárovej z pevnej linky a nie z mobilu.

Moderátorke prišli v tom čase aj anonymné maily s vyhrážkami fyzickou likvidáciou. Polícia a prokuratúra tvrdili, že nemožno vylúčiť, že e-maily napísal spomínaný muž. Podľa sudcu však bolo toto zdôvodnené nedostatočne a príliš všeobecne.

Prokuratúra taktiež zdôvodňovala domovú prehliadku aj tým, že dôchodca by mohol mať doma veci, ktorými možno uskutočniť hrozby vyjadrené v telefonáte. Sudca však oponoval, že domová prehliadka sa nevykonáva za účelom prevencie prípadnej trestnej činnosti. Pripomenul tiež, že dôchodca sa Jančkárovej nevyhrážal použitím zbrane.

Sudcu Harabina sa zastala Súdna rada, ktorá odhasovala uznesenie, v ktorom sa „dôrazne ohradzuje voči ponižujúcim vyjadreniam na adresu sudcu Branislava Harabina“.

Súdna rada tu však nemala jednotný názor a tak sa tu objavil aj alternatívny návrh uznesenia, kde bolo vyjadrené porozumenie voči práci novinárov, pričom však boli novinári vyzvaní na zdržanlivejšie komentovanie súdnych rozhodnutí.

Značne kriticky  sa voči sudcovi vyjadrili novinári Juraj Javorský (Denník N) a Marek Vagovič (Postoj).

Šéf RTVS ide vysvetľovať Smeru
Strana Smer-SSD v pondelok požiadala o stretnutie s generálnym riaditeľom verejnoprávnej RTVS Ľubošom Machajom. Dôvodom sú výhrady strany voči postupu RTVS v prípade hostí diskusnej relácie O 5 minút 12. Šéf RTVS požiadavku na stretnutie prijíma,... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme