Postsovietske štáty podľa čínskeho diplomata právne neexistujú
24 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Čínsky diplomat vo vysielaní francúzskej televíznej spoločnosti LCI spochybnil štatút postsovietskych štátov. Informuje web. novinky.cz. V praxi to znamená, že Čína zrejme uznáva hranice Sovietskeho zväzu ešte z obdobia pred jeho zánikom a rozpadom.

Neprijateľné, reagujú Lotyši. A nielen oni.

Pôjde sa na koberček

Lotyšské ministerstvo zahraničia si na pondelok predvolalo povereného šéfa čínskej diplomatickej misie v Rige. Oznámil to minister Edgars Rinkévičs s tým, že tento krok bol konzultovaný aj s diplomaciami Litvy a Estónska. Dôvodom sú slová čínskeho ambasádora vo Francúzsku Lu Ša-jie, ktorý spochybnil medzinárodný status postsovietskych republík.

Prekvapujúci výrok

"Tieto bývalé sovietske štáty nemajú, ako to povedať, efektívny status v medzinárodnom práve," povedal v rozhovore pre televíziu LCI čínsky veľvyslanec. Na otázku ohľadom Krymu reagoval slovami, že pôvodne patril Rusku.

„Poznámky čínskeho veľvyslanca vo Francúzsku ohľadom medzinárodného práva a zvrchovanosti štátov sú absolútne neprijateľné. Očakávame od čínskej strany vysvetlenie a úplné odvolanie tohto vyjadrenia,“ reagoval na Twitteri šéf lotyšskej diplomacie Edgars Rinkévičs.

Pridala sa Litva aj Estónsko

"Ak ešte niekto nemá jasno v tom, prečo pobaltské krajiny nedôverujú Číne, aby 'sprostredkovala mier na Ukrajine', tu máte čínskeho veľvyslanca, ktorý tvrdí, že Krym je ruský a hranice našich krajín nemajú žiadny právny základ," poznamenal tiež litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis. Podobne sa vyjadrilo Estónsko.

Podľa ukrajinského ambasádora v Paríži Vadyma Omelčenka sú slová Lu Ša-jie v rozpore so stanoviskom Pekingu.

Lotyšsko a Estónsko odstupujú od spolupráce s Čínou.

Čína podporuje veľvyslanca v komentároch o suverenite bývalých sovietskych štátov

Agentúra Reuters zachytila, že čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že vyjadrenia čínskeho veľvyslanca v Paríži Lu Shaye o suverenite bývalých sovietskych krajín predstavujú oficiálny postoj čínskej vlády.

Lu povedal, že neexistuje žiadna medzinárodná dohoda, ktorá by „konkretizovala ich štatút suverénnej krajiny“, pričom poukázal na množstvo krajín vrátane Ukrajiny, Lotyšska, Estónska a Litvy.

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis povedal, že takéto vyjadrenia sú „úplne neprijateľné“.

"Vďaka" ropnému embargu zarobilo Rusko na Európe desiatky miliárd eur
Kto vysvetlí ideologickým rusofóbnym hlupákom na všetký úrovniach európskych politík a mainstreamu, že ruské ropné embargo ublížilo iba obyvateľom Európy? Kedy tí tupci pochopia, že Rusi predali vlani do Európy viac ropy, ako kedykoľvek pred... Čítať ďalej
23 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme