Branislav Becík: Klamali by ďalej, keby sa na to neprišlo (VIDEO)
23 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Podľa predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislava Becíka (Hlas-DS) nás vláda o ukrajinskom obilí zavádza. Francúzsky portál Agritel totiž zverejnil, že do Maďarska, Poľska a na Slovensko sa za ostatný rok doviezlo takmer osem miliónov ton obilnín.

Becík tvrdí, že štát priznal problém len preto, lebo sa naň prišlo v jednom mlyne. Upozorňuje tiež, že ani len potravinová správa netuší, koľko obilia a múky na Slovensko vôbec prišlo pod hlavičkou Poľska. Tak, ako Bíreš, aj Becík upozorňuje na nemalé zdravotné problémy, ktoré Slovákov o niekoľko rokov čakajú, no nik už nebude niesť zodpovednosť za to, že tie vznikli „vďaka“ kontaminovanému obiliu. Becík pritom nechce, aby spotrebitelia prestali nakupovať múku. Čo teda chce?

Koľko pšenice tu vlastne je?

Becík hovorí o naivite, keď niekto presviedča o tisícpäťsto tonách v jednom slovenskom mlyne.

„Kontroly, ktoré štát robil na ukrajinskom obilí sú tak zanedbateľné, že štát podľa mňa ani nechce nájsť problém, ale žiaľ pre konkrétny mlyn – problém sa našiel a tak museli ísť s pravdou von,“ myslí si Becík.

Bíreš (riaditeľ potravinovej správy) priznal, že potravinová správa netuší, koľko ukrajinskej pšenice na Slovensku máme. Podľa jeho tvrdení, múka a pšenica z Ukrajiny je deklarovaná, ako poľský produkt. Toto podozrenie má aj Agrární komora Česka.

Ukrajinský potravinový škandál nadobúda obludné rozmery
To, že agrárna komora (AK) ČR varuje pred vajíčkami a kuracinou z Ukrajiny, je v poriadku – nosnice na hydinových farmách predsa Ukrajinci kŕmia obilím. AK však prichádza s podozrením, že mäso a vajíčka sú prebaľované na Slovensku. Toto podozrenie... Čítať ďalej
22 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Nie len pšenica

Becík upozorňuje, že toto sa deje aj na Slovensku a vláda s tým nič nerobí. Bíreš tiež upozornil, že kontrolujeme minimum ukrajinskej pšenice, čo Becík „prekladá“ tak, že ju vlastne vôbec nekontrolujeme, pretože ani nevieme, ktorá pšenica je ukrajinská. Nehovoriac o tom, že zistenia potravinovej inšpekcie hovoria o obrovských zdravotných rizikách dlhodobej konzumácie takejto pšenice a výrobkov z nej. Tá sa prirodzene nachádza aj v kuracom mäse a vajíčkach.

Chlieb náš každodenný...

„My tu nehovoríme o nejakom luxusnom kokosovom orechu, alebo ananáse. My tu hovoríme o chlebe, rožkoch, alebo koláčoch. Rozprávame sa o potravinách, ktoré denno-denne konzumujeme. Ak nechceme spochybňovať slová pána profesora Bíreša, tak v prípade konzumácie kontaminovaných potravín nám skutočne hrozia zdravotné problémy a ja sa pýtam, kto za toto bude niesť zodpovednosť,“ žiada Becík s tým, že sme sa vrátili do obdobia spred rok 1989, kedy nám ide naša „verchuška“ klamať len preto, aby sa zapáčila v zahraničí.

pixabay.com | pečenie

A o zdravie skutočne ide

„Ak dnes zjete krajec chleba alebo rožok, ktorý bol upečený z kontaminovanej múky a v ktorom sa nachádza zakázaný pesticíd, neochoriete hneď zajtra. Ale pokiaľ ho budete konzumovať trvale, začne to kumulovať v pečeni alebo vo vašom imunitnom systéme. Môže to trvať aj mesiace a pre organizmus je to škodlivé. Po určitom čase potom človek zistí, že má niečo s pečeňou a s nervovým alebo imunitným systémom. To je tá zákernosť pesticídov,” vysvetľuje Bíreš

Jozef Bíreš: Pri vstupe na Slovensko priamo z Ukrajiny je obilie kontrolované
Nebezpečnú koncentráciu chlór-ryrifosu (v EÚ zakázaná látka) našla potravinová správa v mlyne v Kolárove, nik nevie, kde všade sa kontaminované obilie nachádza. Obsah kolárovských síl je už zapečatený a bude zničený. Maďarsko, Poľsko a odvčera aj... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Máme prestať nakupovať múku?

To nik z potravinárov nechce. Aj Becík pripomína, že chcú len, aby sme sa my, spotrebitelia začali orientovať na domácu produkciu. Pred rokom aj s Petrom Pellegrinim vyzývali vládu na ochranu nášho trhu.

„Konkrétne šlo o to, aby štát vykúpil pšenicu v objeme milión ton, čo je ročná spotreba na Slovensku. Už vtedy sme mali informácie, že s ukrajinskou pšenicou nie je všetko s kostolným poriadkom,“ pripomína Becík s tým, že namiesto odpovedí sa celý problém snažia ututlať.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik