Ukrajinský potravinový škandál nadobúda obludné rozmery
22 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

To, že agrárna komora (AK) ČR varuje pred vajíčkami a kuracinou z Ukrajiny, je v poriadku – nosnice na hydinových farmách predsa Ukrajinci kŕmia obilím. AK však prichádza s podozrením, že mäso a vajíčka sú prebaľované na Slovensku. Toto podozrenie potvrdzujú aj fotky produktov, ktoré už niekoľko dní kolujú po sociálnych sieťach.

V Česku považujú za maximálne cynické vyjadrenie majiteľa mlynu v Kolárove, ktorý sa vyjadril, že ukrajinská múka do siete supermarketov nešla, len do pekární. Väčšina domácností pritom pekárenské výrobky kupuje. Ako sa ukrajinská múka dostáva do Česka cez Slovensko už vieme. Ďalší problém budú vajíčka a hydinové mäso, ktoré sa do Poľska a zrejme aj na Slovensko privážajú z Ukrajiny, tu sa spracujú a zrazu majú na etikete pôvod v EÚ. Vlnu odporu produkty z Ukrajiny zaznamenali aj na Slovensku.

Ukrajinská múka len pre pekárne

Slovenský denník Pravda priniesol v piatok rozhovor s riaditeľom podniku Mlyn Kolárovo, ktorý prezradil, že jeho podnik dodáva múku odberateľom na Slovensku a v ČR. V rozhovore pre Pravdu uviedol riaditeľ Levente Varga zásadnú informáciu, že ukrajinskú múku primiešavali do múky určenej len pre pekárne, ale ku koncovým spotrebiteľom do supermarketov vraj nešla. Teda minimálne nie z jeho mlyna. Z ostatných mlynov to samozrejme nemôže zaručiť.

Facebook | Ľudová tvorivosť sa baví aj na úkor pesticídnej múky z Ukrajiny

Vyššie nároky, alebo kto dnes doma pečie chlieb?

Zdôvodnil to tým, že na zloženie múky pre koncových spotrebiteľov sú kladené vyššie požiadavky a predpisy ako na múku pre pekárne. Lenže, tento výrok riaditeľa mlyna začal na slovenských sociálnych sieťach žiť vlastným životom a ľudia považujú výrok za arogantný. Riaditeľ de facto upokojoval verejnosť výrokom, že múka z Ukrajiny išla "len" do pekární, ale k spotrebiteľom do supermarketov sa nedostala.

Väčšina spotrebiteľov v Česku a na Slovensku pečivo a chlieb nakupuje v pekárňach, resp. v supermarketoch, kde sa produkuje pečivo od subdodávateľov cesta. A tí nakupujú práve tú ukrajinskú múku.

Začala sa potravinová vojna s Kyjevom?
Ukrajinské mlieko sa nahromadilo na hraniciach s Poľskom. Kvôli pozastaveniu vývozu cez Poľsko, sa na ukrajinsko-poľských hraniciach nahromadilo množstvo mliečnych výrobkov .Oznámil to výkonný riaditeľ Zväzu mliekarenských podnikov Ukrajiny Arsen... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Milan Laca

Ukrajina do EÚ?

Toto je ukážka toho, čo sa stane, keď do EÚ pustíte kšefty a štýl ukrajinskej korupcie (na čo už vznikol vtipný obrázok s múkou „Banderkou“). Treba si zopakovať, aká bola cesta ukrajinského obilia do EÚ. Ukrajina pred začiatkom vojny do EÚ dovážala obilie len minimálne. Na vine bolo vysoké dovozné clo. Po vypuknutí vojny ale Brusel rozhodol, že v rámci podpory Ukrajine, aby mala peniaze, sa umožní tranzit cez krajiny EÚ do Afriky a Latinskej Ameriky. Ukrajina nezakazuje poľnohospodárom používanie herbicídov, pesticídov, ani insekticídov, rovnako tak nezakazuje ani osev polí GMO osivami. To bránilo obiliu z Ukrajiny dostať sa do EÚ.

Tá však povolila tranzit cez jej krajiny, čo dalo zelenú kupčeniu s obilím. Začalo to v Poľsku – tamojšia vláda zrušila DPH na základné potraviny a to bola pre tamojších podnikateľov príležitosť na zisk. Začali draho predávať lacno nakúpené obilie, proti čomu sa už dávnejšie búrili aj tamojší pestovatelia obilia.

Chlieb, pečivo, obchod/pixabay

Bagety, záviny, rožky, ale aj cestoviny

Aby v produktoch z múky zdraviu škodlivé látky neukázali príliš vysoké hodnoty, múka sa mieša tak, že v kile múky môže byť 25-33 dekagramov z ukrajinskej pesticídnej pšenice. A keďže pekárne majú menej prísne predpisy, po upečení už nikto nezistí, koľko takejto „Banderky“ bolo použitej v bagetách či závinoch, ale aj cestovinách.

Ako je to s mäsom a vajíčkami

AK ČR však vláde Petra Fialu vyčíta nie len to, že v podpore nákupu zbraní nakupuje otrávené obilie. V hre sú aj vajíčka a hydinové výrobky. Tie sa do Česka dostávajú cez Slovensko, kde sa prebalia, aby sa zamaskoval ich pôvod.  Malo by to fungovať tak, že z Ukrajiny sa do Poľska a na Slovensko podľa AK ČR privezú celé kurence, ktoré sa už na území EÚ spracujú. Vajcia sa privezú na slepačie farmy, kde sa vykazuje, že pochádzajú od tamojších nosníc.

Jozef Bíreš: Pri vstupe na Slovensko priamo z Ukrajiny je obilie kontrolované
Nebezpečnú koncentráciu chlór-ryrifosu (v EÚ zakázaná látka) našla potravinová správa v mlyne v Kolárove, nik nevie, kde všade sa kontaminované obilie nachádza. Obsah kolárovských síl je už zapečatený a bude zničený. Maďarsko, Poľsko a odvčera aj... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Solidarita s Ukrajinou až za hrob

A ak je pravda, že Poliaci a možno aj firmy na Slovensku prebaľujú ukrajinské vajíčka a kurčatá, tak to znamená, že podpora vlád týchto krajín Ukrajine, spolu s tou českou, ktorá nič z Ukrajiny nechce zakázať, presahuje už všetky bezpečnostné medze, a to aj vo vzťahu k vlastnému obyvateľstvu a jeho potravinovej bezpečnosti. Nebojte sa, nič sa vám nestane! Tá pesticídna múka išla "len" do pekární!

Aj slovenskí opoziční politici bijú na poplach

„Na prvom mieste je zdravie občana Slovenskej republiky. Ak si niekto myslí, že „lebo kvôli vojne na Ukrajine“ sem budeme voziť nejaké dobre, že nie otrávené obilie z Ukrajiny, aby sme pomohli Ukrajine, tak my s tým nesúhlasíme,“ hovorí predseda Smer-SSD, Robert Fico. Ten upozornil, že Ukrajina nie je členským štátom EÚ, preto sa na ňu neviaže zákaz produkcie geneticky modifikovaných plodín.

„A preto s veľkou obavou sledujeme a pýtame sa, čo všetko sa na Slovensko dostalo pokiaľ ide o geneticky modifikované plodiny,“ hovorí Fico. V EÚ sú takéto plodiny prísne zakázané, ale ak sa do európskeho priestoru „navalili“ státisíce ton obilia z Ukrajiny, ktoré je nielen chemicky upravené, ale zdá sa, že ešte aj geneticky modifikované, tak to spôsobuje obrovské ohrozenie zdravia ľudí na území SR.

Zdroj: Reprofoto Youtube | Robert Fico

FICO: Už stačilo s dôvodom "LEBO UKRAJINA", už treba ochraňovať Slovensko!
Predseda Smeru-SSD Robert Fico na svoj facebook umiestnil video so zostrihom svojho prejavu na nedávnej tlačovej besede. Venoval sa problému s ukrajinským obilím a s geneticky modifikovanými plodinami, ktoré sa k nám z Ukrajiny mohli dostať. V... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik