Týmto ODPADOM nás dlhé roky kŕmia! Chrobáky, zvratky a výkaly v potravinách, ktoré tak milujete
22 | 04 | 2023 I Ladislav Kováčik

Viete, čo sa nachádza vo vašich obľúbených potravinách?

Predstavíte si pod označením „prírodná aróma“ vôňu malín alebo pravú vanilku? Asi by vám nenapadlo, že pod týmto nevinným označením sa môže skrývať látka Castoreum, ktorá sa získava zo žliaz bobra, ktoré sú umiestnené pri ritnom otvore. Túto zaujímavú prísadu môžete nájsť v alkoholických nápojoch, žuvačkách, jogurtoch, zmrzlinách, pudingoch aj omáčkach. Aby toho nebolo málo, Castoreum nájdete napríklad aj v parfumoch.

Castoreum

Čo sa skrýva pod označením "prírodná aróma"? Asi by vás nenapadlo, že pod týmto názvom sa môže skrývať látka Castoreum, ktorá sa získava zo žliaz bobra umiestnených pri ritnom otvore. Táto prísada sa vyskytuje v alkoholických nápojoch, žuvačkách, jogurtoch, zmrzlinách, omáčkach aj pudingoch. Castoreum sa dá nájsť napríklad aj v parfumoch.

Karmín

Možno budete nemilo prekvapení, že prísadou v obľúbených marmeládach, sladkostiach či instantných potravínách, ktoré majú všetky červenú farbu, je Karmín s označením E120. Farbivo sa získava ako extrakt zo sušených rozdrvených tiel samičiek chrobáka nopálovca karmínovočerveného. Tieto musia byť navyše ešte oplodnené, aby v sebe mali čo najviac farbiva.

Šelak

Ak obľubujete lesklé farebné želé cukríky, potom jete aj výlučky hmyzu, ktorý sa volá červec lakový. Výkaly tohto chrobáka označené kódom E904 nájdete na ovocí či sladkostiach, prípadne v zrnkovej káve. Látka nazývaná šelak dodáva krásny lesk a využíva sa aj v liekoch alebo voskoch na autá.

Propylénglykol

Pod označením E1520 sa skrýva látka propylénglykol, používaná ako zahusťovadlo, stabilizátor a taktiež aj ako zvláčňujúca látka. S látkou sa môžete stretnúť v popcorne, netučných zmrzlinách, sušienkach, mletom kokose či v čokoládach. Keďže chráni pred zamrznutím, používa sa aj do nemrznúcich zmesí alebo zubných pást.

Lanolín

Látka zvaná lanolín sa používa ako prísada v žuvačkách. Má označenie E913. Ide o vosk v tuhom stave, prípadne olej v kvapalnom stave získavaný z ovčej vlny. Táto prísada je bežnejšia skôr v kozmetike.

Vyzina

Víno alebo pivo, ktoré pijete, môže obsahovať stopy kôrovcov a rýb. V pivovarníctve a vinárstve sa totiž využíva prísada s názvom vyzina. Táto látka sa získava zo sušených rybích mechúrov a používa sa na premenu živých kvasiniek do formy gélu. Látka sa v minulosti používala aj do dezertov a ovocných želé.

Med

Med sú vlastne včelie zvratky zrejúce v plástoch. Včely ukladajú nektár z kvetov v špeciálne prispôsobenom orgáne, kde k nemu pridávajú vlastné enzýmy a potom túto zmes vyvrhujú.

Andrej Danko si na obed "treskol" a prosí o pomoc
Ak viete, ozvite sa predsedovi SNS. Priam vás vo svojom statuse o to prosí. "Treska v majonéze ma dnes zachránila. Nestihol som obed. Je to naša jedinečná slovenská špecialita. Málokto však vie, že pomer jednotlivých surovín na objednávku vymyslel... Čítať ďalej
21 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme