Orbán nesúhlasí s NATO!
21 | 04 | 2023 I Milan Laca

Orbána prekvapilo Stoltenbergovo vyhlásenie, že všetci členovia aliancie čakajú na vstup Ukrajiny do NATO.

Maďarský premiér Viktor Orbán na Twitteri prekvapene reagoval na vyhlásenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, že všetci spojenci aliancie súhlasia so vstupom Ukrajiny. "Čo?!" komentoval Orbán vyhlásenie šéfa NATO.
Ani o tom nevedeli
Pred stretnutím kontaktnej skupiny na podporu Ukrajiny na americkej základni Ramstein v Nemecku, Stoltenberg povedal: "budúcnosť Ukrajiny leží v rodine aliancie" a "všetci spojenci s tým súhlasia". Prezidenta Volodymyra Zelenského pozvali na summit NATO plánovaný na 11. až 12. júla vo Viľniuse. Deň predtým absolvoval videoposolstvo, v ktorom povedal, že „Európania ani Ukrajinci nepochopia“, ak nepríde „zaslúžené pozvanie“ do aliancie.
Konflikt
Koncom septembra minulého roka Kyjev oznámil, že urýchlene žiada o vstup do vojenského bloku. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szíjartó varoval, že Budapešť nebude podporovať „žiadny významný pohyb Ukrajiny smerom k NATO a EÚ“, kým nebudú práva Zakarpatských Maďarov obnovené.
Keď odmieta rokovania...
Newsweek: Zelenského neochota rokovať povedie k stratám pre Ukrajinu Neochota ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského začať mierové rokovania, povedie k územným stratám krajiny. Byvalý americký veľvyslanec v Saudrskej Arábii David Rundell a... Čítať ďalej
21 | 04 | 2023 | Milan Laca
Príčina
Napätie vo vzťahoch medzi Ukrajinou a Maďarskom vzniklo pre diskusie o ukrajinskom zákone o vzdelávaní, ktorý výrazne znižuje možnosť vzdelávania v jazykoch národnostných menšín. Zákon nadobudol účinnosť 28. septembra 2017 a mal sa zavádzať postupne do konca roka 2020. Szíjártó povedal, že Maďarsko bude naďalej blokovať ministerské stretnutie komisie Ukrajina-NATO, pretože nedošlo k žiadnemu pokroku v riešení otázok, ktoré sa týkajú Budapešti.
Nerešpektovali vzdelávanie v štátnom jazyku  
Ukrajinský ombudsman Taras Kremin vyhlásil, že v školách v Zakarpatskej oblasti Ukrajiny, kde žije veľa Maďarov, identifikovali problémy v organizácii vzdelávania v ukrajinskom jazyku. Podľa správ miestnych médií, boli z verejných inštitúcií v meste Mukačevo a v miestnych dedinách, odstránené maďarské vlajky a odvolaní viacerí šéfovia inštitúcií blízkych Spoločnosti maďarskej kultúry Zakarpatska. Budapešť označila tieto kroky za neprijateľné, ministerstvo zahraničia vyzvalo na „zastavenie zverstiev“. Maďarská prezidentka Katalin Novaková vyhlásila, že poslala list Volodymyrovi Zelenskému, v ktorom vyjadrila pripomienky k zákonu o národnostných menšinách, ten však nereagoval.
Nečakaná návšteva v Kyjeve!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok nečakane navštívil Kyjev. Je to prvýkrát, čo šéf organizácie navštívil ukrajinské hlavné mesto od začiatku rusko-ukrajinskej vojny, uviedol hovorca Severoatlantickej aliancie. Stoltenberg vzdal... Čítať ďalej
20 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme