Môžu Rusi znefunkčniť ukrajinskú satelitnú sieť?
20 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Rusko používa tajnú zbraň na rušenie siete satelitného spojenia od Starlinku na Ukrajine - informuje Washington Post.

Podľa amerických tajných služieb Ruská federácia experimentuje so systémami elektronického boja Tobol na rušenie satelitného internetu Starlink. Satelity Starlink sa pohybujú dostatočne nízko nad zemou na to aby ich Rusko dokázalo „znefunkčniť“.

Bez spojenia niet velenia

Rusko sa preto snaží zablokovať prístup ukrajinskej armády k satelitnému internetu Starlink . A zdá sa, že tieto pokusy sú pokročilejšie, než sa doteraz predpokladalo.

Tajné služby sa nezvyknú mýliť

Píše o tom The Washington Post s odvolaním sa na tajnú správu amerických tajných služieb. Hovorí sa, že Moskva niekoľko mesiacov experimentuje so svojimi systémami elektronického boja Tobol v snahe rušiť signál Starlink na Ukrajine.

Dokument, na ktorý sa médium odvoláva, neuvádza, či bol niektorý z doterajších pokusov Rusov úspešný. Program Tobol, zdanlivo navrhnutý na ochranu satelitov Kremľa, by mohol byť použitý na útok na satelity používané jeho protivníkmi.

Chrbtica ukrajinskej komunikácie

"Tieto systémy tvoria dôležitú vrstvu v ukrajinskej komunikačnej sieti," uviedol hovorca amerického ministerstva obrany major Charlie Dietz. Dodal, že rezort sa "stále zameriava na poskytovanie satelitných kapacít Ukrajincom, ktoré potrebujú".

Ukrajina s takým scenárom vraj ráta

Hovorca ukrajinského ministerstva obrany Konstantin Žura uviedol, že ukrajinské vedenie si je vedomé úsilia Ruska a "prijíma opatrenia na ich neutralizáciu".

Či boli doterajšie prerušenia Starlinku, hlásené na Ukrajine, výsledkom ruských experimentov na Tobole alebo iných protiopatrení používaných ruskou armádou, ako je Tirada-2, nie je jasné, poznamenávajú noviny.

Ďalších pár miliónov je na ceste do Kyjeva
USA pripravili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Pentagon informoval o novom balíku v hodnote 325 miliónov dolárov. Čo dá Washington Kyjevu - munícia pre delostrelectvo a viacnásobné odpaľovacie raketové systémy HIMARS - náboje... Čítať ďalej
20 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme