Štefan Harabin o lipšicovej ceste za slávou plnej podfukov
19 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Daniel Lipšic. Človek, ktorý je snáď pri každom medializovanom prípade na Slovensku, aj keď tam, ako špeciálny prokurátor „nemá čo robiť“. Je to chránenec odvolanej vlády, vďaka ktorej ako odsúdený môže „sedieť“ na poste špeciálneho prokurátora, upozorňuje Štefan Harabin.

Od šéfa špeciálnej prokuratúry by človek očakával, že to bude etalón slušnosti, zákonnosti a bezúhonnosti. Emeritný predseda Najvyššieho súdu v rozhovore pre eReport zhrnul niekoľko faktov o šéfovi slovenskej špeciálnej prokuratúry, ktorý vlastne ani nie je prokurátorom. Je chránencom americkej ambasády a parlament za ostatné tri roky niekoľkokrát menil zákony tak, aby mohol na túto funkciu kandidovať. Harabin pritom pripomína nie len to, že Lipšic aj bezpečnostnú previerku získal nezákonne, navyše sa o túto funkciu, ako právoplatne odsúdený, nemal ani len uchádzať. Už pred nedávnom o Lipšicovi aj Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) prehlásil, že ak sa cíti ako komixový hrdina, patrí do starostlivosti odborníkov z jednej oblasti medicíny.

Totalitný prvok v justícii

Harabin už pred dvadsiatimi rokmi ako trestný sudca bol proti mimoriadnym zložkám v justičnom systéme. Svoj odpor odôvodňuje tým, že ide o totalitný prvok.

„Zriadenie ÚŠP i ŠTS profesionálne rozdelilo súdy a prokuratúru na riadnych sudcov a prokurátorov a mimoriadnych štátom skorumpovaných dvojnásobnými platmi a inými benefitmi,“upozorňuje Harabin s tým, že takíto sudcovia a prokurátori sú závislí na politickej moci, čo vidno v kauzách v poslednom období.

Predbiehal sa v rade

Štefan Harabin upozorňuje na to, že Lipšic bez požadovanej praxe, teda podvodne, získal justičnú skúšku.

„Konštatoval to ústavnoprávny výbor parlamentu v roku 2002. Dokonca ako jediný doteraz v histórii mohol počas skúšky opisovať z notebooku, hoci iným podmienky pritvrdzoval,“ pripomína emeritný predseda Najvyššieho súdu.

Harabin: Lipšic obžalobou Kaliňáka TROMFOL aj komunistu Urválka! CELOSVETOVÝ UNIKÁT (VIDEO)
Bývalý minister spravodlivosti SR Štefan Harabin reaguje na rozhodnutie sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý v pondelok odmietol obžalobu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na exministra vnútra SR Roberta Kaliňáka a... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Všetkým (až na neho) prísne tresty

Štefan Harabin tiež pripomína, že Čižnár zmenil usmernenie krajskej prokuratúry o nepodmienečných trestoch odňatia slobody v prípadoch smrteľných dopravných nehôd.

„Prokurátor sa neodvolal a Lipšic opäť ako jediný protekčno–korupčne dostal podmienku za zabitie človeka pri porušení dôležitých povinností,“ hovorí Harabin a upozorňuje, že práve Lipšic sa pred svojou nehodou zasadzoval za najprísnejšie nepodmienečné tresty pri podobných nehodách. V takomto duchu Lipšic v roku 2005 komentoval aj nehodu, pri ktorej herec Skrúcaný usmrtil chodca.

„Dokonca ako minister spravodlivosti podal aj mimoriadny opravný prostriedok, ale  Najvyšší súd ho zamietol, lebo Skrúcaný na rozdiel od neho pritom pri nehode neporušil dôležité povinnosti ako on,“porovnáva ďalej emeritný sudca.

Bezpečnostná previerka od NBÚ

Pripomína tiež Lipšicov súkromný prieskum verejnej mienky na účet ministerstva spravodlivosti, za ktorý sudca Krajského súdu Bratislava Šamko vypracoval aj návrh obžaloby, od ktorej ho uchránila americká ambasáda.

Harabin tiež pripomína Lipšicovu nezákonne pridelenú bezpečnostnú previerku, ktorú v rekordnom čase získal za pomoci Milana Krajniaka. Tú musel mať, aby sa mohol uchádzať o funkciu špeciálneho prokurátora. V roku 2020 bol „na Lipšicovu mieru ušitý“ aj zákon tak, aby funkciu špeciálneho či generálneho prokurátora mohol zastávať aj neprokurátor.

„So žiadosťou mu pomohol sused, minister práce Krajniak tak, že zneužil právomoc a s Lipšicom uzavrel fiktívnu zmluvu na spoluprácu v oblasti právnych služieb. Krajniakov rezort požiadal o previerku, hoci na danú pozíciu nebola vôbec potrebná,“ pripomína bývalý minister spravodlivosti s tým, že proces, ktorý štandardne trvá pol roka, Lipšic absolvoval za dva mesiace.

„Dôvod, prečo ju doposiaľ Lipšic ako jediný získal tak rýchlo, je prostý. Ak by ho preverovali klasickým spôsobom, nestihli by to do uzavretia kandidátky na špeciálneho prokurátora,“uzatvára Harabin s tým, že NBÚ sa tým diskvalifikoval na politickú bábku – mal totiž posúdiť, či preverovaná osoba je spoľahlivá. Je Lipšic, ako podozrivý z vynášania informácií zo spisov cez spriatelených novinárov, spoľahlivý?

„Ako nestranne bude Lipšic postupovať, ak bude musieť riešiť kauzy spojené s Krajniakom, resp. Matovičom, vďaka ktorým získal funkciu špeciálneho prokurátora?,“ načrtáva pochybnosti o Lipšicovom postupe. Harabin však tvrdí, že konať by mal Maroš Žilinka. Ten by mal začať vyšetrovanie trestného činu zneužitia právomoci trestného činiteľa, pretože „Dávať na počkanie previerku na prísne tajné obyčajnej fyzickej osobe je trestná činnosť.“

Blaha: Lipšicovskí "Urválkovia" by sa mali hanbiť
Peter Kažimír vždy bol a je Pellegriniho človek a ten by ho aj mal brániť, myslí si Ľuboš Blaha, podpredseda Smer-SSD. Jedným dychom však dodáva: „My sa však nikdy nebudeme prizerať, keď sa niekomu deje neprávosť. Nikdy.“ Hoci rozhodnutie... Čítať ďalej
13 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Zákon nerátal s takou drzosťou

Emeritný sudca tvrdí, že zákon nerátal s takou absurditou, že civil bude žiadať o previerku na stupeň „prísne tajné“ a ani s tým, že poslanci zmenia zákon v prospech jedného kandidáta.

„Nikdy nebol prokurátor, v dôsledku čoho sú zjavne diskriminovaní ostatní prokurátori, ktorí sa nimi stali cestou profesionálneho a nie politického výberového konania. To však zrejme tých, ktorí pre Lipšica menili zákon a iné porušovali, netrápi,“ dodáva Harabin s tým, že na Lipšica je podané trestné oznámenie kvôli dôvodnému podozreniu z podvodnej korupcie v súvislosti s fiktívnou zmluvou medzi ním a Krajniakom. Harabin pritom poukazuje na paradox, že vyšetrovanie Lipšica dozoruje Lipšicov podriadený.

„Môže mať takýto prokurátorský dozor, čo i len náznak nezávislosti, apolitickosti?,“ kladie skôr rečnícku otázku emeritný sudca.

Zdroj: FB / Milan Krajniak

Vedel Matovič, čo hovorí?

„Dano je nesmierny poctivec, ktorý hrá podľa pravidiel a nechce vybočiť mimo zákona ani vtedy, ak by sa o tom nikto nedozvedel,“ pripomína Harabin a dodáva Matovičove slová, že Lipšic nebude chcieť pre seba ani za mráčik nadpráv, protekcie či iného krivenia spravodlivosti. „Zaprel by sám seba a celý svoj doterajší odkaz v politike,“ napísal Matovič na sociálnu sieť v súvislosti s dopravnou nehodou.

Podmienka pre každého?

Takéto konanie môže dať každému páchateľovi, ktorý pri nehode usmrtil človeka pocit, že keď dostal podmienku šéf špeciálnej prokuratúry, prečo by nemohol aj on.

„Tým sa samozrejme dostávame do rozporu s preventívnou funkciou trestu v rámci trestnej politiky štátu, pretože za porušenie dôležitých dopravných povinností so smrteľným následkom (v prípadoch a la Lipšic) sa ukladá vždy basa,“ upozorňuje Harabin.

Otázky advokáta Ribára si Lipšic "za klobúk" veru nedá
Pred pár dňami vyšiel článok o Lipšicovom vzťahu k tzv. cigarovému klubu v SIS, ktorý sám navštevoval. Špeciálny prokurátor reagoval dotknutým statusom. Tu však „príbeh neskončil – práve k tomu statusu sa vyjadril vydavateľ a reakcia špeciálneho... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Historická paralela

„Zvolením Lipšica, starého podvodníka, dostala Špeciálna prokuratúra psiu hlavu. A už aj po formálnej stránke jasnú podobu nacistického Ľudového súdu, keď na jeho čelo bol vymenovaný Roland Freisler, ktorý pred nástupom do funkcie Hitlerovi prisahal, že jeho želanie a vôľu bude premietať do rozhodnutí súdu,“ poukazuje bývalý predseda Najvyššieho súdu na históriu pričom si myslí, že Lipšic je prokurátormi neakceptovateľný, pretože nemá prokurátorské, ani justičné skúšky. Navyše pripomína, že Lipšic nespĺňa ani podmienku bezúhonnosti v zmysle prvej vety ods. 6 § 24a.

Vyzve aj Lipšica?

V uplynulých dňoch sme boli svedkami toho, ako prezidentka SR „poradila“ guvernérovi NBS, aby zo svojej funkcie odstúpil.

„Čaputovej nevadí, že Lipšic je odsúdený a v podmienke. Ani to, že sa ako špeciálny prokurátor musí chodiť hlásiť k probačnému úradníkovi a jemu preukazovať ako riadi špeciálnu prokuratúru. Podvodné korupčné správanie Lipšica v spojitosti s previerkou NBÚ, by malo byť dôvodom rozhodnutia príslušného súdu, už počas priebehu skúšobnej doby, o premenení podmienečného trestu odňatia slobody na nepodmienečný, lebo sa nesprával bezúhonne a zodpovedne,“myslí si Štefan Harabin.

FOTO TASR - Jaroslav Novák | Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová vystupuje s príhovorom pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu v stredu 19. októbra 2022.

Mediálna hra

„Odsúdenie neprávoplatným trestným rozkazom zo strany ŠTS voči guvernérovi NBS považujem za čistú mediálnu hru. Podať obžalobu bez toho, aby bol obvinený vypočutý, to je to isté ako keby trestný sudca nariadil výkon trestu obesením a  predtým by nevyniesol odsudzujúci rozsudok,“ skonštatoval Štefan Harabin ešte na margo Kažimíra.  

Právnici o Kažimírovi: Médiá rovno vedia, KOHO TREBA OKAMŽITE UPÁLIŤ NA HRANICI
Prípad obvinenia guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra je ostro sledovaný médiami a výdatne hodnotený politikmi. Traja právnici však aj v jednom, aj v druhom vidia problém. Upozorňujú na prezumpciu neviny, nedôveryhodného svedka a... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Pyrhovo vírazstvo

„Kráľ Pyrrha, bojovník a nepriateľ Ríma po bitke pri Ascule (279 pred Kr.) trpko konštatoval: „Ešte jedno také víťazstvo a vrátim sa do Epiru bez vojakov.“  U Lipšica ide presne o Pyrrhovo víťazstvo. Nasledujúcim víťazstvom už bude len jeho definitívny koniec  a v krátkom čase aj koniec Špeciálnej prokuratúry,“ uzatvára emeritný predseda Najvyššieho súdu.

Neohrozený hrdina, alebo ...?

Matúš Šutaj Eštok pri nedávnom Lipšicovom vyjadrení sa o „barikádach“ a o tom, komu nemieni poskytovať svoje stanoviská, skonštatoval, že Lipšic sa musel zblázniť.

„Pán Lipšic, ak si sám seba predstavujete ako komiksového hrdinu, ktorý bojuje na barikádach a jeho slovo je zákon tak by ste urýchlene mali navštíviť lekára,“ radí poslanec špeciálnemu prokurátorovi na margo jeho reakcie na článok a upozorňuje, že nakoľko je Lipšic štátny úradník, ľudia majú právo poznať aj tú jeho stránku, ktorú si on medializovať nepraje.

Lipšic sa musel zblázniť!
Zdá sa, že špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi niekto „stúpil na otlak“. Konkrétne novinárka z týždenníka Plus 7dní. Tá napísala článok, ktorý sa mu vôbec nepáčil. Hoci sa Daniel Lipšic tvári, že cigarový klub v SIS je len nejaká... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme