PRIESKUM! Demokrati Naď a Heger budú sklamaní!
20 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Agentúra Median v období od 6. marca do 2. apríla uskutočnila prieskum volebných preferencií na vzorke 1057 respondentov. Vyplynulo z neho, že do parlamentu by sa nedostali Demokrati ani Aliancia.

O prvenstvo dlhodobo súperia dve  strany s relatívne vyrovnaným výsledkom, pričom tretia v rebríčku výrazne zaostáva. Na základe tohto prieskumu je aj jasné, že prvé dve strany by získali rovnaký počet mandátov. Ak by sa rozhodli vládnuť spolu, potrebovali by ešte minimálne jednu stranu, aby získali parlamentnú väčšinu. Politológ hovorí o možnosti aj nepredstaviteľných koalícii, no karty môže zamiešať ešte aj SNS, ktorá je v prieskume Medianu takmer na chvoste.

Percentá preferencií

16,2 percenta voličských hlasov by podľa telefonického a mailového prieskumu získala strana Smer-SSD Roberta Fica, pričom Hlas-SD Petra Pellegriniho má o štyri desatinky percenta menej (15,8 percenta). Šimečkovo Progresívne Slovensko by získalo 9,7 percenta hlasov.

Na ďalších priečkach by sa umiestnila Sme rodina – 9,5 percenta; SaS - 7,9 percenta; Obyčajní ľudia – 7,5 percenta a KDH o desatinku percenta menej – 7,4 percenta. 5,8 percenta by vstup do parlamentu zabezpečilo aj hnutiu Republika.

Ďaleko pod hranicou zvoliteľnosti sú podľa prieskumu strana ĽSNS – 3,9 percenta; Aliancia – 3,4 percenta a Demokrati – 3,3 percenta. Za ľudí by dostali hlas od rovných troch percent voličov a pod dve percentá preferenčných hlasov má podľa prieskumu SNS – 1,9 a Dobrá voľba – 1,6 percenta.

Ako by vyzeralo rozloženie parlamentu?

Do volieb je ešte pol roka čas, no prieskum ukázal aj to, koľko parlamentných „kresiel“ by ktorá strana obsadila.

Smer-SSD a Hlas-SD by obsadili zhodne po 30 miest. 18 miest by získali Sme rodina a Progresívci. 15 miest by voliči „pridelili“ Sulíkovej SaS a len o jedno miesto menej, teda 14 by obsadili OĽaNO a Kresťansko-demokratické hnutie. Zvyšných 11 miest by získalo hnutie Republika.

Politológ: Na Slovensku môže vzniknúť nepredstaviteľná koalícia
Andrej Danko niekoľkokrát povedal, že má obavy z toho, ako to bude vyzerať po jesenných voľbách. Všetko nasvedčuje tomu, že „na jednu palubu“ sa dostanú strany, ktorých kombináciu si volič doposiaľ nevie predstaviť. Vidí to tak aj politológ Tomáš... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Povolebné koalície plné otáznikov

Prieskum a obsadenie parlamentu dáva za pravdu Tomášovi Koziakovi z Vysokej školy medzinárodného podnikania v Prešove. Ten nedávno tvrdil, že po voľbách nás môže čakať doposiaľ nepredstaviteľná koalícia.

„Pokiaľ Sulík už teraz hovorí o tom, že tá povolebná spolupráca je možná, alebo teda hovorí o možnej povolebnej spolupráci, tak je to zvláštne, pretože KDH by malo byť na čakačke medzi poslednými politickými stranami, s ktorými by Sulík bol schopný tú koalíciu urobiť,“ myslí si politológ a pripomína, že strany sú ideologicky úplne nesúrodé. Takúto koalíciu by považoval za mimoriadne nestabilnú, keďže si nevie predstaviť hľadanie zhody pri napríklad interrupciách, alebo odluke cirkvi od štátu. Za ďaleko logickejšieho partnera pre SaS považuje Koziak Progresívne Slovensko.

Karty môže zamiešať aj SNS

Hoci podľa prieskumu národniarom zo Slovenskej národnej strany na to, aby prekročili brány parlamentu chýbajú viac, ako tri percentá, karty môže zamiešať spájanie menších strán s rovnakým zameraním, o čo sa Andrej Danko snaží už nejaký čas. Nedávno sa na kandidátku SNS pridal Tomáš Taraba s otcom a synom Kuffovcami a SNS avizuje ďalšie spájanie.

Danko vyzýva Pellegriniho na stretnutie SNS, Hlasu-SD a Smeru-SSD (VIDEO)
Andrej Danko vo videu na sociálnych sieťach vyzval na stretnutie sociálno-demokratické strany. „SaS a PS nesmú vládnuť,“ pripomína Danko. Koncom marca Peter Pellegrini odmietol špekulácie, že by jeho Hlas-SD šiel do povolebnej koalície so... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik