Nová americká grandiózna zahraničná politika
20 | 04 | 2023 I Milan Laca

Autor: Peter Akopov

Návrh novej americkej  grandióznej stratégie zahraničnej politiky.

„Musíme urobiť NATO globálnym a po víťazstve Ukrajiny by sme sa mali snažiť rozdeliť os Rusko – Čína“. Takúto „novú veľkú americkú stratégiu boja proti Rusku a Číne“ ponúka bývalý americký poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton, vo svojom článku v The Wall Street Journal. Označuje ich za hlavné úlohy pre budúceho prezidenta USA, pričom tam nechce vidieť ani Bidena, ani jeho bývalého šéfa Trumpa.
Washingtonský jastrab
Bolton mal už dávno povesť „superjastraba“: V roku 2000 bol jedným z tých, ktorí presadzovali myšlienku amerického útoku na Irán.
Bolton je jedným z tých, ktorí veria, že Spojené štáty si dokážu udržať svoju hegemóniu, len na to musia konať oveľa pevnejšie, asertívnejšie a dôslednejšie. 
Západ zvažuje všetky možnosti proti Rusku
Západ sa začal pripravovať na akúkoľvek ruskú odpoveď na protiofenzívu Ukrajiny. The Guardian: Západné krajiny začali prípravy na akúkoľvek možnú ruskú reakciu na ukrajinskú protiofenzívu. Noviny sa odvolávajú na nemenovaných predstaviteľov Veľkej... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Milan Laca
Čo ponúka?
Vo svojom predchádzajúcom článku v The Wall Street Journal kritizoval Bidena za nekonzistentnosť a opatrnosť. Povedal, že chce, aby Rusko prehralo, ale nechce, aby Ukrajina „naozaj vyhrala“. Strach z eskalácie konfliktu, stretu medzi Ruskom a NATO a dokonca aj jadrovej vojny Bolton rezolútne zamieta, pretože to všetko považuje za ruský bluf a súčasť našej stratégie odstrašovania.
Bolton je za to, aby sa Ukrajine umožnilo použiť americké zbrane na zasiahnutie ruského územia a vo všeobecnosti sa „zamerala na odstrašenie Putina v rôznych scenároch, až po hrozbu jeho zvrhnutia“. Teda dopracovať sa k likvidáci Ruska.
Čo robiť? 
Na začiatok by Washington a spojenci mali okamžite zvýšiť rozpočty na obranu na úroveň z Reaganovej éry (asi šesť percent HDP) a zachovať takéto výdavky v dohľadnej budúcnosti bez toho, aby sa zastavili pri tom, že si to bude vyžadovať škrty v iných výdavkových položkách.
A ďalej... 
Boltonov druhý návrh sa týka amerických kolektívnych obranných aliancií. Je potrebné ich „vylepšiť a rozšíriť“: „Musíme urobiť z NATO globálnu organizáciu pozvaním Japonska, Austrálie, Izraela a ďalších krajín, ktoré sa zaviazali k cieľom výdavkov NATO na obranu. Ázijské NATO nie je nevyhnutné, ale existuje obrovský priestor pre inovatívne spojenectvá s podobne zmýšľajúcimi štátmi, vrátane zvýšenej spolupráce medzi Južnou Kóreou, Japonskom a Spojenými štátmi.
Na rane je Čína!
Politico: USA ohlásili pripravenosť na „bezprecedentnú akciu“ proti Číne. Biely dom je pripravený na „bezprecedentné opatrenia“ na obmedzenie amerických investícií v Číne. Píše o tom americký magazín Politico. Chcú ich obmedziť Administratíva... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Milan Laca
Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik