Blížia sa k "červenej čiare"?
19 | 04 | 2023 I Milan Laca

Pokus NATO pomôcť Zelenskému obsadiť Krym, bude pre Rusko červenou čiarou.    

O únikoch informácií, klamstvách a šialených ideológoch. Pokiaľ Biden nezmení kurz, vstupujeme do najnebezpečnejšieho obdobia odroku 1983, keď  sa takmer začala jadrová vojna, napísal expert Uwe Parpart v článku pre Asia Times.

Pozadie

Švajčiarsky prezident Alain Berset dal  na návšteve Berlína  nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi jasne najavo, že Nemecku nedovolia odovzdávať muníciu švajčiarskej výroby pre tanky Gepard, ktoré teraz používa Ukrajina. Tie sú vybavené voma švajčiarskymi automatickými kanónmi Oerlikon, ráže 35 mm. „Nikto nemôže požadovať, aby sme porušili naše vlastné zákony o neutralite",  povedal Berset.

Daily Mail: Británia by do konfliktu nemala zasahovať
Daily Mail: Spojené kráľovstvo by nemalo ísť cestou ako vláda USA a Biely dom začal zástupnú vojnu s Ruskom, do ktorej by Británia nemala zasahovať. Napísal Peter Hitchens, publicista britského denníka „Daily Mail“. Tvrdí, že Spojené štáty sa... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Problém

Gepard s dvoma delami Oerlikon, je zastaraný systém samohybných protilietadlových zbraní, ktorý v Nemecku prestali vyrábať v roku 2010. Je však účinný proti dronom a pomalým lietadlám. Na Ukrajine je nasadených 37 Gepardov. Každý z nich má rýchlosť streľby 1100 rán za minútu a vyprázdni muníciu za 35 sekúnd. A potom čo? Majú síce nejakú nórsku muníciu, ktorá sa hodí, ale nie je jej dosť. Toto je celkovo ťažká situácia Ukrajiny a NATO, v kontexte únikov informácií z Massachusetts.

Neverí

"Nikto okrem tých najnaivnejšie dôverčivých alebo tých, ktorí sa ospravedlňujú za dementného, lživého Joea neverí, že 21-ročný chlapec mohol vybrať a skopírovať 300 prísne utajovaných dokumentov a dať ich do obehu. Toto je úplný nezmysel. Jediné vážne otázky sú takéto:  Sú uniknuté dokumenty skutočné?  Ak áno, kto ich dal chlapcovi?", píše autor článku. "Vzhľadom na to, čo vieme, sú dokumenty, podľa môjho odborného úsudku, skutočné. Ukrajinská protivzdušná obrana, ako je uvedené vyššie, je plná dier. Ukrajinské delostrelectvo má málo munície. Ukrajinské obete, aj keď nie podstatne vyššie ako ruské, sú určite na rovnakej úrovni ako tie ruské – a to vzhľadom na rozdiel medzi obyvateľstvom 4:1, samozrejme, nie je udržateľné", píše sa v článku .

Kto ich vypustil  a prečo?
Západ zvažuje všetky možnosti proti Rusku
Západ sa začal pripravovať na akúkoľvek ruskú odpoveď na protiofenzívu Ukrajiny. The Guardian: Západné krajiny začali prípravy na akúkoľvek možnú ruskú reakciu na ukrajinskú protiofenzívu. Noviny sa odvolávajú na nemenovaných predstaviteľov Veľkej... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Milan Laca
Kam to smeruje?

"Ak je Milleyho hodnotenie správne a vzhľadom na to, že ukrajinská pozícia je slabšia, ako sa v októbri a novembri všeobecne predpokladalo, potom je úspešná ukrajinská južná ofenzíva, vážne ohrozujúca Krym, nepravdepodobná. Na juhu je Rusko dobre zakopané a bude uvažovať o scenári záverečnej bitky o Kursk.  

Podmienka

Ukrajina a jej najbližší spojenci, USA a Veľká Británia, musia mať šancu na to, aby bola  prehnaná južná ofenzíva možná,  aby odrezali prístup Ruska na Krym z pevniny. Ak by sa na tom zúčastnilo delostrelectvo NATO s dlhým doletom, ruská červená čiara by mohla byť prekročená.

Iný variant

Ukrajina sa môže z  viacerých dôvodov rozhodnúť začať centrálnu frontovú ofenzívu z oblasti severne od Bachmutu a východne od Kramatorska v smere na Lysyčansk a Luhansk. Šéf Wagnerovcov Prigožin pred tým varoval. Ruské sily, severne od výbežku Donbasu by boli odrezané a museli by buď utiecť do vlasti, alebo sa vzdať. Nebolo by to oslobodenie Krymu, o ktorom hovorili Zelenskiy a Victoria Nulandová, ale pravdepodobne by to udržalo západnú podporu Ukrajine pri živote.

Nebezpečná fáza

Ak rady americkej armády Bielemu domu nebudú mať žiaden účinok, vstupujeme do najnebezpečnejšej fázy nielen tejto vojny, ale akéhokoľvek obdobia od novembra 1983. Vtedy sa takmer začala jadrová vojna, pretože Rusi interpretovali príliš realistické cvičenie NATO Operation Able Archer ako lesť na zamaskovanie prvého jadrového úderu. Postarajú sa o to šialení ideológovia na ministerstve zahraničných vecí USA, ktorí požadujú zmenu režimu a rozpad Ruska.

Autor: Uwe Parpart

Na rane je Čína!
Politico: USA ohlásili pripravenosť na „bezprecedentnú akciu“ proti Číne. Biely dom je pripravený na „bezprecedentné opatrenia“ na obmedzenie amerických investícií v Číne. Píše o tom americký magazín Politico. Chcú ich obmedziť Administratíva... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik