Začala sa potravinová vojna s Kyjevom?
18 | 04 | 2023 I Milan Laca
Ukrajinské mlieko sa nahromadilo na hraniciach s Poľskom.

Kvôli pozastaveniu vývozu cez Poľsko, sa na ukrajinsko-poľských hraniciach nahromadilo množstvo mliečnych výrobkov .Oznámil to výkonný riaditeľ Zväzu mliekarenských podnikov Ukrajiny Arsen Didur.

Stop vývozu do únie!

"Ukrajina vyvážala do Európy dve položky: sušenú srvátku a kondenzované mlieko. Začali zaujímať dobré pozície v Európe. Poľsko bolo hlavným spotrebiteľom týchto produktov," uviedol v komentári pre Interfax- Ukrajina.

Brusel ZÚRI: Poľsko, Maďarsko a Slovensko NEPOSLÚCHAJÚ!
Politici a predstavitelia Európskej únie sa obracajú na východné štáty Poľsko, Maďarsko a Slovensko za uvalenie zákazu dovozu na ukrajinskú poľnohospodársku produkciu, pričom zákazy odsúdili ako nezákonné a kontraproduktívne, píše POLITICO. Tieto... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Export

Ukrajinské mliečne výrobky od zrušenia ciel Európskou úniou nakupujú pobaltské krajiny, Nemecko, Holandsko a Írsko. Mnohí európski spotrebitelia si obľúbili kondenzované mlieko pre jeho vysokú kvalitu a dostupné ceny. Najmä pobaltské krajiny spotrebovali veľa ukrajinských sušených mliečnych výrobkov a masla. Ukrajina bola počas vojnového obdobia nútená posielať mliečne výrobky na export cez Európu. Odtiaľ išli dvoma smermi: priamo do Európy a cez Rumunsko a Turecko na tradičné trhy ukrajinských mliečnych výrobkov – na Blízky východ a do Strednej Ázie.

Susedia sa bránia

Médiá už informovali, že obmedzenia zavedené Maďarskom, Poľskom a Slovenskom na dodávky ukrajinských poľnohospodárskych produktov vo všeobecnosti ohrozujú predĺženie dohody o bezcolnom obchode medzi Ukrajinou a EÚ.. Neskôr poľské orgány informovali, že poľsko-ukrajinské rokovania o obnovení dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny do Poľska neboli úspešné .

A ako bude bez hraníc? 

Za pripomienku stojí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že medzi Ukrajinou a Poľskom nebudú žiadne hranice.

Česko ukrajinské obilie brať neprestane
Podľa ministra poľnohospodárstva Zdeňka Nekuly Česká republika neplánuje ísť v šľapajach Poľska, Slovenska a Maďarska a nezavedie zákaz na dovoz obilia z Ukrajiny. Oznámil to v pondelok s tým, že jednostranné zákazy zo strany susedov a Maďarska sú... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik