Sudca NS SR čelí disciplinárke najmä pre prieťahy v konaniach
18 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Na Najvyššom správnom súde (NSS) SR sa v utorok popoludní začalo disciplinárne pojednávanie s predsedom trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu (NS) SR a prezidentom Združenia sudcov Slovenska (ZSS) Františkom Moznerom. Disciplinárny návrh sa týka podozrení z prieťahov v konaniach i poskytovania nepravdivých informácií o trestnom konaní. Sudca odmietol uzavrieť dohodu o vine a treste.

Disciplinárny návrh, ktorý podala ešte niekdajšia ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, sa skladá zo siedmich bodov. Okrem iného sa mal František M. dopustiť prieťahov alebo neefektívneho konania v súvislosti s dovolaniami v prípadoch Mariana Janušeka a Róberta Okoličányho. Hrozí mu zníženie funkčného platu o polovicu na obdobie troch mesiacov.

František Mozner označil iniciovanie podania disciplinárneho návrhu za cielený útok na jeho osobu zo strany sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta. "Doktor Kliment má od začiatku výhrady ku mne ako k predsedovi trestnoprávneho kolégia," zdôraznil. Samotné podanie návrhu bolo podľa neho reakciou vtedajšej ministerky na kritiku reformy súdnej mapy. Dôvody uvádzané v disciplinárnom návrhu nepovažuje za relevantné.

Vzhľadom na predložené nové listinné dôkazy disciplinárny senát v utorok popoludní odročil pojednávanie na 22. mája. Zástupkyňa ministerstva spravodlivosti zároveň navrhla súdu predvolať svedkyňu Zuzanu Kyjac, bývalú asistentku Františka M.

Kolíková považuje vyjadrenia Františka M. o revanšoch a kritike za poľutovaniahodné, hovorí o skrývaní sa za výhovorky. Považuje to za nenáležité, ale aj nečestné a neseriózne, osobitne od človeka v jeho funkcii, ktorý by mal byť v každej situácii vzorom pre ostatných sudcov. "Ako ministerka spravodlivosti som voči nemu podala disciplinárny návrh, a to preto, lebo v siedmich jeho prípadoch vrátane prípadu týkajúceho sa nástenkového tendra sme našli prieťahy v konaní, a tiež preto, lebo zo spisu vyplývalo, že klamal o skutočnostiach, ktoré sa týkali týchto prípadov. To sú vážne skutočnosti," skonštatovala.

Sudca čelí aj ďalšej disciplinárke, ktorú na neho podal predseda NS SR Ján Šikuta. V tomto prípade NSS SR nariadil pojednávanie na 9. mája.

Právnici o Kažimírovi: Médiá rovno vedia, KOHO TREBA OKAMŽITE UPÁLIŤ NA HRANICI
Prípad obvinenia guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra je ostro sledovaný médiami a výdatne hodnotený politikmi. Traja právnici však aj v jednom, aj v druhom vidia problém. Upozorňujú na prezumpciu neviny, nedôveryhodného svedka a... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik