Nenechajte si ujsť roj LYRÍD
18 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Priaznivci pozorovania nočnej oblohy si v týchto dňoch môžu vychutnať pohľad na meteorický roj Lyríd. Vesmírny úkaz je činný od utorka a potrvá do 25. apríla. Maximum meteorickej aktivity nastane v nedeľu 23. apríla. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková.

Meteorický roj Lyríd súvisí s periodickou kométou P/Thatcher, ktorej obežná doba trvá 415 rokov.

"Prvý záznam o pozorovaní tohto astronomického javu pochádza z roku 687 pred naším letopočtom. Dráha meteorického roja prechádza blízko Saturna. Šírka jeho prúdu je malá, centrálne vlákno má len 200.000 kilometrov, preto úkaz trvá len týždeň," uviedli zo SAV.

Astronomické podmienky na pozorovanie Lyríd sú v roku 2023 podľa SAV výborné.

"Počas maxima aktivity bude Mesiac tri dni po nove a nebude svojím svitom rušiť viditeľnosť slabších meteorov. Vzhľadom na výšku radiantu nad obzorom sú lepšie podmienky na pozorovanie vždy v druhej polovici noci," dodal astronóm Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Zúfalstvo a prázdnota dosluhujúcich
Sledovali ste víkendové politické debaty? "Dozvedeli ste sa niečo, čo by vás potešilo a mali by ste pocit, že dosluhujúci koaliční politici a politička vám ponúkli nejakú víziu že čo bude ďalej?" Pýta sa na sociálnej sieti vo svojom profile... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik