Naďova PARTIZÁNČINA: Ani MIGy, ani peniaze! LEN VEĽKÁ HANBA
18 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Európsky mierový nástroj (EPF – European Peace Facility) odmietol Slovensku preplatiť čiastku za dodávku stíhačiek MIG-29 a systému KUB pre Ukrajinu. Neboli a ani nie sú totiž na zozname prioritného materiálu, ktorý EPF vytvoril na základe požiadaviek nášho východného suseda.

Prezidentka mlčí

Zdroj z MO SR, ktorý nechce byť menovaný blogera, ktorý píše pod menom Simon22 na portáli denníka Pravda informoval o tom, aká je skutočná situácia s darovaním MIG-ov a KUB-ov na Ukrajinu. Preplatené nám nebudú, pretože Ukrajina žiadala len o súčiastky, nie o celé stroje.

V tejto súvislosti je jasné aj to, prečo boli naposledy odvolaný premiér a minister obrany na Ukrajine, čo potvrdzuje aj názor Jozefa Viktorína (Republika). Peniaze, s ktorými Ministerstvo obrany SR rátalo, už „má minuté“ za Vipery, ktoré do plánu obnovy Ozbrojených síl SR (OS SR) doplnilo dodatočne. Generál Viktorín dopĺňa, že Naďovu partizánčinu zaplatí občan SR. Prezidentka zatiaľ mlčí.

Iniciatívny blbec ...

Slovenská republika, Ministerstvo obrany SR dúfalo v refundáciu až 50-60 percent z účtovnej hodnoty darovaných lietadiel a systémov protivzdušnej obrany (PVO). Lenže Ukrajina zostavila zoznam toho, čo prioritne potrebuje a požiadavka na MIG-y či KUB ako celku tam nie je. Potrebovali len náhradné diely.

Už je jasný dôvod cesty

Ministerstvo obrany tak dostalo informáciu, že nie je možné, aby o financovaní EÚ rozhodovlala Ukrajina. Preto vlastne bol minister Naď a premiér odvolanej vlády v Kyjeve – požiadať Zelenského, aby  požiadal EÚ a EPF o spätné doplnenie ich požiadaviek aj o tieto stroje. Nehovoriac o nákladoch na dopravu a palivo, ktoré sme sa zaviazali venovať.

"Z tohto pohľadu treba vnímať „dobrodružnú“ cestu Hegera a Naďa do Kyjeva. Išli zachraňovať čo sa dalo a evidentne neuspeli. Čiže dostaneme 0 eur a ešte nám podľa dvojstrannej dohody s Ukrajinou vzniknú náklady na dopravu a palivo, ktoré sme sa im zaviazali venovať," myslí si aj generál Viktorín.

Vážne tvrdenie generála Jozefa Viktorína! Naď mal klamať!
Hochštaplerstvo „demokratov," píše na sociálnej sieti generál Jozef Viktorín, zo strany Republika a vysvetľuje, ako sa to prejavuje. Generál Jozef Viktorín tvrdí, že poverený minister obrany Jaroslav Naď klamal. Vysvetľuje aj to, v akej veci. "Tak... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Spätne to nejde

Heger prosí, kade chodí, no Borell ho odporučil na komisiu EPF a tá má vo veciach jasno. Nebola požiadavka, nepreplatíme. Bola to len vaša iniciatíva, dohodu podpísala SR s Ukrajinou a tak náklady znáša SR.

MIG 29/TASR

Dva MIG-y na Sliači

Podľa zdroja, na ktorý sa odvoláva bloger Pravdy, bol vydaný zákaz nepustiť naložené MIG-y na kamiónoch, kým sa vec nevyrieši. Aj to však má háčik – darovacia zmluva už nadobudla platnosť a stíhačky už nie sú naše.

Vipery zrejme nebudú

Minister Naď s refundáciami rátal, 340 miliónov eur mienil použiť na nákup bojových vrtuľníkov Bell AH-1Z Viper. Plán rozvoja armády do roka 2035 bol schválený minulý rok a útočné vrtuľníky doň boli narýchlo vložené teraz na jar s tým, že splátka pôjde z refundácii za MIG-y a KUB-y.

NATO sa chystá na vojnu na svojich hraniciach
New YorkTimes: NATO sa kvôli situácii na Ukrajine pripravuje na nepriateľské akcie na svojich hraniciach. Pre situáciu na Ukrajine sa NATO pripravuje na nepriateľské akcie na svojich hraniciach, píšu noviny The New York Times. Hrozba... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Milan Laca

Prasa podelené a prasa behá po lese

Ako je možné, že minister si nepreverí mechanizmus preplácania pomoci, no už vie, že sa nakúpi niečo, čo ešte pred pol rokom nebolo v úmysle nakúpiť? Kde navyše zoberieme obslužný personál, ktorý je k lietadlám potrebný, čo je zhruba 120-140 ľudí?

Bude mať Naďova partizánčina dôsledky?

Takže si to zhrňme. Narýchlo boli do plánu rozvoja armády doplnené bojové vrtuľníky, aby sa „staré“ MIG-y mohli darovať Ukrajine, ktorá ich vlastne ani nepotrebovala, ale keď dávajú, nebude odmietať. Prišlo však na to, že ich má niekto preplatiť a zisťujeme, že nie, lebo to bola „partizánčina“ pána ministra. Takže nie sú ani stíhačky, ani systémy PVO, ani peniaze. Len „z hanby kabát“, ktorý Slovensku ušil minister bez dôvery.

Kto to zaplatí?

"Náklady ponesie každý občan Slovenskej republiky a bude sa musieť skladať na ich diletantizmus. Takže nás nielen odzbrojili, ale títo „spoľahliví partneri“ si ani nepreverili mechanizmus preplácania pomoci z daného fondu. Náš návrh na vytvorenie vyšetrovacej komisie po voľbách je viac než aktuálny," dodáva Viktorín.

Čo na to najvyššia veliteľka OS SR, citlivo vnímavá prezidentka?

Dobré vzťahy s Čínou sú pre Slovensko nutnosťou
Napriek zložitým vzťahom v rámci geopolitickej situácie a rastúcej asertivite Číny sú dlhodobé vzťahy medzi Slovenskom a Čínou charakterizované spoluprácou a konštruktívnym bilaterálnym dialógom, ako aj na úrovni EÚ. Pre TASR to uviedol komunikačný... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik