Draxler: Pre PROGRESÍVNY HLAS nemá národná suverenita zmysel
18 | 04 | 2023 I Ladislav Kováčik

Exminister školstva Juraj Draxler sa na svojom facebooku vyjadril k nedávnemu vystúpeniu poslanca strany Hlas Petra Kmeca, ktorý na pôde mimovládky Wetzler Institute diskutoval s Jurajom Krúpom (SaS) a Tomášom Valáškom (PS).

Rusofóbne prejavy

Progresívny Hlas: "národná suverenita nemá zmysel"“ - takýto nadpis dal exminister školstva Juraj Draxler svojmu príspevku, v ktorom reaguje na nedávne výroky poslanca Petra Kmeca.

Podľa Draxlera je problémom Slovenska to, že sa „veľa ľudí nevie dôstojne postaviť k tomu, ako tvoriť zahraničnú politiku“. Na jednej strane podľa neho zaznievajú rôzne „nezmysly“, kým na druhej strane zase vidíme takýto „poddanský predklon“.

Kmec, ktorý si myslel, že sa vyjadruje v úzkom kruhu, sa v diskusii dopustil podľa Draxlera „rusofóbnych prejavov“. Bývalý minister pritom pripomína, že Kmec nie je len tak hocikto, ale podľa neho je v strane Hlas „fakticky číslo 2“.

Celé to zaklincoval neúctivými vyjadreniami na adresu staršej generácie, ktorej želá postupné vymretie, aby to nekomplikovalo zahraničnú politiku. NEUVERITEĽNÉ,“ okomentoval Draxler.

"Zemetrasenie" v Hlase kvôli uniknutej nahrávke. Ako to teda je?
Za jeden diskusný stôl si na pôde mimovládnej organizácie Wetzler institute sadli poslanci Juraj Krúpa (SaS), Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko) a Peter Kmec (Hlas-SD), aby hovorili o zahraničnej politike Slovenska. Tá podľa Petra Kmeca má byť... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Nepomôžu takí, čo sú v predklone

Draxler si myslí, že aj malá krajina sa môže správať suverénne, pričom Slovenská republika sa podľa neho aj musí správať suverénne. Podľa neho to znamená „mať dostatočne kompetentných ľudí na to, aby sa tvorila chytrá zahraničná politika, na základe jasne pomenovaných záujmov tejto republiky“.

Podľa Draxlera Slovensku nepomôžu ani takí, ktorí si napríklad naivne myslia, že by sme mali byť samostatní na spôsob Švajčiarska, pretože netušia, v akej obrovskej miere je v skutočnosti Švajčiarsko integrované do jendotného európskeho trhu, pričom musí dodržiavať väčšinu toho, čo sa v Bruseli schváli.

Ale takisto nepomôžu ľudia, ktorých jedinou agendou je byť v predklone voči niekomu mocnému. Takí, ktorí bezmyšlienkovite preberajú všetky recepty s argumentom "tak nám to predpisujú medzinárodné organizácie." Je to TRÁPNE,“ myslí si exminister.

Draxler uvádza, že potrebujeme diplomatov a politikov, ktorí vedia budovať spojenectvá s inými politickými skupinami a krajinami a ktorí vedia robiť pre Slovensko výhodnú medzinárodnú hospodársku politiku.

Navyše dodáva, že aj takých, „pre ktorých Slovenská republika nie je len prázdne slovné spojenie“.

FICO: Slovensko je LACNÝM VAZALOM EÚ a tá je zase vazalom amerických záujmov
Predseda Smeru-SSD Robert Fico uverejnil v denníku Pravda svoje zamyslenie, ku ktorému ho podnietila nedávna návšteva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Číne. Do seba zahľadená Európska únia V úvode komentáre si Fico neodpustil poznámku... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Ladislav Kováčik

Čo povedal Peter Kmec?

"Zemetrasenie" v Hlase kvôli uniknutej nahrávke. Ako to teda je?
Za jeden diskusný stôl si na pôde mimovládnej organizácie Wetzler institute sadli poslanci Juraj Krúpa (SaS), Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko) a Peter Kmec (Hlas-SD), aby hovorili o zahraničnej politike Slovenska. Tá podľa Petra Kmeca má byť... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Eka Balašková
Petra Kmeca v diskusii mimovládky Wetzler Institute:

Všetky tieto snahy o hľadanie alternatív je samovražda pre Slovensko. To musíme vysvetľovať aj našim voličom, či už ľavicovým, alebo pravicovým. Suverénna politika v čase globalizácie už neexistuje.“

Čo sa týka zahraničnej politiky, budeme sa vyhýbať kontroverznej debate v predvolebnej kampani. Ukazuje sa, že ak naskočíme na túto konfrontačnú notu radikálnych politických strán, tak budeme ťahať za kratší koniec.“

Myslím, že je to aj generačný problém, že ono to postupne bude odchádzať, ten optimistický pohľad na Rusko a budeme musieť budovať nejaké bariéry nie spolupráce, nie otvorenej konfrontácie, ale do iných spôsobov komunikácie.“

„Sme tu traja, ktorí tu sedíme, máme na 95 percent vecí rovnaké názory.“ (Poznámka: Kmec diskutoval s Jurajom Krúpom a Tomášom Valáškom.)

Pripomeňme, že v dôsledku svojich výrokov musel Kmec odísť z postu zahraničného tajomníka Hlasu. „Uvedomujem si, že moje vyjadrenia v akademickej diskusii, hoci výrazne skreslené účelovým zostrihom vo zverejnenom videu, neboli v súlade s oficiálnou líniou strany. Želám si, aby HLAS vo voľbách uspel, ostávam v jeho poslaneckom klube a budem sa venovať svojej poslaneckej agende,“ informoval poslanec Kmec na svojom facebookovom profile.

FICO: EÚ by mala robiť všetko pre MIER na Ukrajine a nie prijímať NEZMYSELNÉ sankcie proti Rusku
Predseda Smeru-SSD Robert Fico vo videu na Facebooku reagoval na návrh nemeckej vlády, podľa ktorého by do ďalšieho balíka protiruských sankcií EÚ mal byť zaradený aj ruský civilný jadrový program. Fico pripomenul, že takýto pokus tu už bol, ale... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik