Vojna v Sudáne. Kto proti komu a prečo? (VIDEO)
17 | 04 | 2023 I Milan Laca

BBC: Vojna bezpečnostných síl v Sudáne: kto s kým bojuje a ktorý z nich je viac spojený s Ruskom.

Boje, ktoré vypukli v sudánskom hlavnom meste Chartúm a ďalších častiach krajiny, boli priamym výsledkom krutého boja o moc vo vojenskom vedení krajiny. Na kľúčových strategických bodoch hlavného mesta dochádza k stretom medzi príslušníkmi polovojenských síl – Síl rýchlej podpory – a regulárnej armády, informuje britská BBC.

Pozadie

Od prevratu v októbri 2021 Sudán ovládala rada generálov a medzi dvoma najdôležitejšími z nich sa rozhorel konflikt. Jedným z nich je generál Abdel Fattah al-Burhan, šéf ozbrojených síl a de facto prezident krajiny. Druhým je jeho zástupca a veliteľ Síl rýchlej podpory, generál Mohamed Hamdan Dagalo, známy aj ako Hemeti. Nezhodli sa na smere, ktorým sa krajina uberá a navrhovanom prechode k civilnej vláde. Hlavnými kontroverznými bodmi je plán začleniť Sily rýchlej podpory ( to je asi 100 tisíc ľudí) do bežnej armády a kto potom bude armádu viesť.

Vypukla vojna, ktorá nikoho nezaujíma
Desiatky mŕtvych, nálety a ťažké delostrelectvo v hlavnom meste, to je prvý deň vojny v Sudáne. Vojny, ktorá nikoho nezaujíma, vojny v krajine, kam do jej hlavného mesta Chartúmu určite nebudú lietať špeciály s politickými hercami na palube, v... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Prečo sa to všetko začalo  

Konflikt vstúpil do novej fázy po niekoľkých dňoch napätia. Príslušníci Síl rýchlej podpory boli rozmiestnení po celej krajine, armáda to považovala za hrozbu. Nie je jasné, kto vystrelil ako prvý, existujú však obavy, že to zhorší už aj tak nestabilnú situáciu.

Ako je generál Hamdan spojený s Ruskom?

Generálporučík Mohamed Hamdan Dagalo, ktorý začínal ako obchodník s ťavami, v posledných dvoch desaťročiach neustále hromadil vplyv a bohatstvo a stúpal k vrcholom moci. Bol veliteľom milície Janjaweed, ktorá je obvinená z masových zločinov počas konfliktu v Darfúre, ktorý sa začal v roku 2003 a viedol k smrti až 300 tisíc ľudí. Milióny ľudí boli nútené opustiť svoje domovy.  V roku 2019 Sily rýchlej podpory potlačili demokratické protesty v Sudáne, požadujúce civilnú vládu.

V hre je aj Moskva 

V marci 2022 sudánski predstavitelia uviedli, že plánujú obnoviť dohodu, pozastavenú v roku 2020, podľa ktorej by Moskva dostala 25-ročný prenájom námornej základne v Port Sudan pri Červenom mori. Hamdan v rovnakom čase odcestoval do Moskvy, kde sa stretol s ruskými predstaviteľmi vrátane ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova a Nikolaja Patruševa, tajomníka ruskej bezpečnostnej rady. V marci tohto roku, po návšteve Sergeja Lavrova, vojenský režim v Sudáne schválil výstavbu ruskej námornej základne. Pojme asi 300 vojenských lodí. Moskva výmenou za to dodá Chartúmu zbrane a vojenské vybavenie.

Boje o kontrolu hlavného mesta v Sudáne

Služba Euronews je financovaná plne, alebo čiastočne Európskou úniou.

Akú úlohu zohrávajú v konflikte arabské a čínske peniaze?

Znepriatelené strany bojujú aj o  "koryto", v podobe zahraničných investícií zo Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Číny, Egypta a Kuvajtu, píše NEWS.ru. Sudán a Južný Sudán sú bohaté na ropu, urán a zlato, no rozsiahly rozvoj ešte neprebieha. Etnické skupiny sa snažia prevziať kontrolu aj nad vonkajšou finančnou pomocou, keďže republika je považovaná za nefunkčnú krajinu. Kvôli prístupu k investičným projektom sudánskych prístavov zarábajú veľa peňazí na tranzite tovaru z Indie a Číny do Európy a späť, aj na servise lodí. Lode prechádzajú cez Suezský prieplav a potom cez prístavy Sudánu. Ide zrejme o desiatky miliárd dolárov, pričom Saudská Arábia a Čína výšku transakcií v Sudáne nezverejňujú.

Nerastné bohatstvo

Saudská Arábia hľadala ropu a plyn v Južnom Sudáne a našla ju, ale neuskutočnili rozsiahly rozvoj. Našiel sa tam aj urán, o ktorý mali záujem Saudi a Čína. Urán je potrebný pre vývoj špičkových technológií, aj v oblasti zbraní. Ak sa začne rozsiahly rozvoj ropy, plynu a uránu, krajina bude môcť získať desiatky miliárd dolárov superziskov, píše NEWS.ru. Región je bohatý aj na priemyselné diamanty používané v armáde, pre lasery a výpočtovú techniku. Okrem toho je Sudán hlavným vývozcom stavebných materiálov, textilu a potravín. Teraz sa republika snaží stať uránovou a ropnou veľmocou.

Elektrina z jadra je hlúposť?
Nemecko vyradilo z prevádzky posledné tri jadrové elektrárne. Nemecké úrady v noci na nedeľu 16. apríla odpojili od siete posledné tri jadrové elektrárne: Isar 2 v Bavorsku, Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku a Emsland v Dolnom... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme