Súhrn medzinárodného spravodajstva - 17. apríla - 15.00
17 | 04 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Poobedný súhn správ zo zahraničia

PRAHA - Plošné bezpečnostné kontroly pri vstupe na Pražský hrad sa skončia, od pondelňajšieho poludnia sa začnú odstraňovať bezpečnostné rámy. Polícia už bude návštevníkov kontrolovať iba náhodne. Zábrany proti vjazdu vozidiel – takzvaní "ježkovia" - na mieste zatiaľ zostávajú. Na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom vnútra Vítom Rakušanom a policajným prezidentom Martinom Vondráškom to v pondelok uviedol český prezident Petr Pavel.

PRAHA - Argumenty demonštrantov, ktoré zaznievajú na protivládnych demonštráciách vrátane tej nedeľňajšej, neprinášajú reálne spoločenské riešenia. Vyhlásil to v pondelok český minister vnútra Vít Rakušan. "Nie sú tam návody na to, ako ľuďom, ktorí sa cítia ohrození, pomôcť. Naopak sa tam mnohokrát zneužívajú naratívy, ktoré zvádzajú vysokú infláciu na ukrajinskú vojnu, Európsku úniu a podobne," povedal šéf rezortu vnútra.

PARÍŽ - Súd vo Francúzsku v pondelok oslobodil spoločnosti Airbus a Air France spod obvinení z nedbanlivosti v prípade havárie lietadla z júna 2009. Zahynulo vtedy všetkých 228 osôb na palube vrátane troch Slovákov. Aj keby sa vyskytli u oboch firiem pochybenia, nedá sa dokázať žiadna príčinná súvislosť medzi týmito nedostatkami a nehodou lietadla, uviedol súd. Lietadlo typu Airbus A330 francúzskej leteckej spoločnosti Air France sa 1. júna 2009 počas letu z brazílskeho Ria de Janeiro do Paríža zrútilo do Atlantického oceánu.

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda uviedol, že záujmy poľských roľníkov sú prvoradé a preto prijíma rozhodnutie vlády zakázať dovoz potravín u Ukrajiny. Prezidentov hovorca Marcin Przydacz uviedol, že poľskí poľnohospodári musia byť chránení. Prezident preto prijíma rozhodnutie vlády o zákaze tranzitu a stiahnutí nadbytku obilnín z trhu. Poľsko a Maďarsko v sobotu zakázali dovoz obilia a ďalších potravín z Ukrajiny do 30. júna. Európska komisia v nedeľu zákaz označila za neprijateľný.

RÍM - Talianska polícia našla pri Sicílii plávať v mori kokaín v hodnote vyše 400 miliónov eur. Zásielku tam zrejme pre pašerákov nechala nákladná loď. Polícia zadržala dokopy zviazaných 70 balíkov, ktoré spolu obsahovali približne dve tony kokaínu. Ide o jednu z najväčších zadržaných drogových zásielok. Zásielka obsahovala aj sledovacie zariadenie a na mori ju spozorovalo prieskumné lietadlo námorníctva. Do mora ju pravdepodobne zhodili z jednej z nákladných lodí plaviacich sa pri tejto časti pobrežia.

LONDÝN - Británia v pondelok odsúdila ako politicky motivovaný rozsudok nad kritikom Kremľa Vladimirom Kara-Murzom. V tejto súvislosti si tiež predvolala ruského veľvyslanca v Londýne. "Vladimir Kara-Murza statočne odsúdil inváziu Ruska na Ukrajinu za to, čím je - do oči bijúcim porušením medzinárodného práva a Charty OSN. Nedostatočný záväzok Ruska chrániť základné ľudské práva vrátanie slobody prejavu je alarmujúci," uviedol vo vyhlásení britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

ŠTRASBURG - Generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová v pondelok ostro odsúdila rozhodnutie moskovského súdu, ktorý opozičného politika Vladimira Kara-Murzu odsúdil na 25 rokov väzenie za vlastizradu, šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde a účasť na činnosti "nežiadúcej organizácie. "Dôrazne odsudzujem rozsudok voči vodcovi ruskej opozície Vladimirovi Kara-Murzovi na 25 rokov väzenia," uviedla Pejčinovičová Buričová.

AMSTERDAM - Holandsko v roku 2022 prijalo rekordný počet maloletých utečencov bez sprievodu dospelých. V pondelok na to upozornili holandské médiá. Celkový počet neplnoletých migrantov sa podľa údajov Národnej migračnej služby (IND) takmer zdvojnásobil: z 2191 v roku 2021 na 4207 v minulom roku. Čiastočne to zapríčinilo zrušenie protipandemických obmedzení pri cestovaní. IND upozornila, že niektoré rodiny migrantov posielajú svoje deti dopredu, pretože maloletí utečenci majú silnejšie práva ako dospelí.

BERLÍN - Manželka nemeckého kancelára Olafa Scholza Britta Ernstová odstupuje z funkcie ministerky školstva v spolkovej krajine Brandenbursko, kde obaja žijú. Oznámila to v pondelok brandenburská vláda. Regionálna vláda príčinu odstúpenia neuviedla. Ešte v priebehu pondelka bude mať krajinský premiér Dietmar Woidke spoločnú tlačovú konferenciu s Ernstovej nástupcom Steffenom Freibergom. Freiberg bol doteraz jej námestníkom.

BAGDAD - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok odmietol ponuku Iraku, ktorý navrhol sprostredkovanie mierových rozhovorov medzi Kyjevom a Moskvou. Kuleba na návšteve Bagdadu zopakoval, že jeho krajina sa nezapojí do žiadnych mierových rokovaní, ak Moskva nestiahne svojich vojakov z Ukrajiny. Kuleba navštívil Irak ako vôbec prvý vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ od začiatku ruskej invázie z konca februára 2022. Išlo tiež o prvú návštevu ukrajinského ministra zahraničných vecí po 11 rokoch.

BELFAST - Viacerí bývalí lídri Spojeného kráľovstva, Írska a ďalších krajín si v pondelok v Belfaste pripomínajú 25. výročie podpisu Veľkopiatkovej dohody z roku 1998. Na konferencii v Queen's University v Belfaste vystúpia bývalí britský premiér Tony Blair, premiér Írska Bertie Ahern, prezident USA Bill Clinton s manželkou Hillary. Trojdňovú konferenciu otvoril bývalý americký senátor George Mitchell, ktorý bol v čase podpisu dohody osobitným vyslancom USA pre Severné Írsko.

CANBERRA - Melbourne je prvýkrát od zlatej horúčky v 19. storočí najľudnatejšie mesto Austrálie a predbehlo Sydney. Sydney bolo najľudnatejšie austrálske mesto viac ako 100 rokov. Počet obyvateľov v okrajových častiach Melbourne však rýchlo rastie a hranice mesta sa preto rozšírili o satelitnú oblasť Melton. Podľa klasifikácie Austrálskeho štatistického úradu (ABS) do "významnej urbánnej oblasti" patria všetky prepojené predmestia s viac ako 10.000 obyvateľmi.

SOUL - Severná Kórea v nedeľu usporiadala slávnostnú ceremóniu pri príležitosti dokončenia výstavby 10.000 nových moderných domov v novovybudovanej štvrti Hwasong v hlavnom meste Pchjongjang. Na podujatí sa zúčastnil vodca KĽDR Kim Čong-un, ako aj množstvo vysoko postavených vládnych činiteľov vrátane premiéra Kim Tok-huna. Tento míľnik prichádza dva mesiace po tom, ako vodca vo februári položil základný kameň iného projektu bývania, ktorý štátna tlačová agentúra KCNA označila za "ďalšiu luxusnú ulicu socializmu plnú ľudového šťastia".

Ranné správy zo zahraničia v skratke
Ranný súhrn medzinárodného spravodajstva SOFIA – Zákaz dovozu obilnín z Ukrajiny zvažuje aj Bulharsko. Nasledovalo by tým Poľsko a Maďarsko, ktoré takéto opatrenie oznámili cez víkend s cieľom chrániť svoj poľnohospodársky sektor. Hovorca... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme