Ranné správy zo zahraničia v skratke
17 | 04 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Ranný súhrn medzinárodného spravodajstva

SOFIA – Zákaz dovozu obilnín z Ukrajiny zvažuje aj Bulharsko. Nasledovalo by tým Poľsko a Maďarsko, ktoré takéto opatrenie oznámili cez víkend s cieľom chrániť svoj poľnohospodársky sektor. Hovorca Európskej komisie označil takéto jednostranné kroky členských krajín v oblasti obchodu za neprijateľné.

BERLÍN – Nemecká ministerka životného prostredia Steffi Lemkeová kritizovala pokus bavorského premiéra Markusa Södera o presun zodpovednosti za jadrovú energetiku zo spolkovej vlády na spolkové krajiny. Söder žiada zmenu zákona, aby mohlo Bavorsko znovu prevádzkovať jadrový reaktor na svojom území.

RÍM – Talianska pobrežná stráž zachránila 600 migrantov z rybárskej lode, ktorá sa v zlom počasí ocitla v núdzi pri ostrove Sicília. Tento rok sa do Talianska dostalo cez Stredozemné more viac ako 32.700 ľudí, vlani ich bolo v tomto čase roka okolo 7900. Talianska vláda v súvislosti s týmto nárastom vyhlásila celoštátny stav núdze.

TCHAJ-PEJ – Americká vojenská loď preplávala v nedeľu cez Taiwanský prieliv. Oznámili to v pondelok námorné sily USA, podľa ktorých išlo o "rutinnú" plavbu. Uskutočnili ju niekoľko dní po tom, ako Čína podnikla rozsiahle vojenské cvičenia okolo Taiwanu.

KARUIZAWA – Vzhľadom na čoraz dôraznejšie mocenské snahy Číny vyzvali krajiny skupiny G7 na jednotu v postupe voči Pekingu. Pre riešenie globálnych výziev je dôležité budovať "konštruktívne a stabilné" vzťahy s Čínou, uviedol japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši na stretnutí s kolegami z G7.

ŽENEVA – Najmenej 83 ľudí zomrelo a 1126 ďalších utrpelo zranenia pri ťažkých bojoch, ktoré v Sudáne vypukli medzi armádou a vplyvnou polovojenskou skupinou Sily rýchlej podpory (RSF). Vyplýva to z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Nemocnice v sudánskej metropole Chartúm sú podľa nej preťažené.

Politológ: Treba sa pripraviť! Do volieb bude nevyhnutné vyjsť do ulíc
"...Treba sa pripraviť aj na možnosť, že ešte do volieb bude nevyhnutné vyjsť do ulíc a dať dosluhujúcej garnitúre najavo, nech sa ani len nepokúša robiť niečo také v našom mene...," Citát Eduard Chmelár. Dnešná politika zelených nás vedie do... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme