Praha po náhlej smrti troch českých diplomatov BIJE NA POPLACH!
18 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský poslal pracovníkom ministerstva zahraničných vecí list, v ktorom ich žiada, aby našli lepšiu rovnováhu medzi profesionálnym a osobným životom po tom, čo v posledných piatich mesiacoch náhle zomreli traja českí diplomati vo veku 46 až 55 rokov, píše POLITICO.

Práca si vyberá svoju daň

Lipavský v liste žiada zamestnancov ministerstva zahraničných vecí, aby nepodceňovali potrebu starostlivosti o svoje fyzické a duševné zdravie. „Nezabúdajte, že každá práca, aj tá naša, má svoje hodnoty a ambície, ale aj „zdravé“ hranice,“ píše sa v liste a dodáva, že by bolo vhodné nájsť rovnováhu medzi pracovným a rodinným životom.

Smrť troch diplomatov, ktorí zomreli prirodzenou smrťou, "ukazuje, že pozícia diplomata zahŕňa prácu v mimoriadne ťažkých podmienkach a často v izolácii od rodiny," povedal Lipavský. „Naši kolegovia vykonávajú túto službu aj vo vojnových zónach za prísnych bezpečnostných opatrení s obmedzenou pohyblivosťou v krajine vyslania. Diplomati sú vystavení nielen veľkému tlaku v profesionálnom a osobnom živote, ale aj často náročným klimatickým podmienkam.“

Na prepracovanosť česká vláda posiela psychológa

Lipavský povedal, že jeho rezort je pripravený urobiť zmeny, ktoré diplomatom pomôžu vyrovnať sa s tlakom ich práce. Opatrenia, o ktorých sa diskutuje, zahŕňajú zvýšenie služieb psychologickej podpory pre diplomatov a ich rodiny.

„Na ministerstve zahraničných vecí funguje podporný systém vrátane psychológa,“ povedala česká veľvyslankyňa pri EÚ Edita Hrdá. Lipavského list sa týka aj zamestnancov stáleho zastúpenia.

„Pred predsedníctvom sme sa zamýšľali nad tým, ako sa vyhnúť prepracovanosti a vyhoreniu,“ dodala Hrdá v narážke na polročné pôsobenie svojej krajiny na čele Rady EÚ, ktoré sa uzavrelo koncom roka 2022 zásadne dodržiavame voľné víkendy. Počas predsedníctva, keď to bolo možné, aspoň jeden deň v týždni úplne voľný.“

Minulý mesiac náhle zomrela vo veku 50 rokov zástupkyňa veľvyslanca  Českej republiky v Izraeli Monika Studená. Vo februári zomrel vo veku 46 rokov český veľvyslanec v Poľsku a bývalý stály predstaviteľ Českej republiky pri EÚ Jakub Dürr . A v novembri 2022 náhle zomrela vo veku 55 rokov česká veľvyslankyňa vo Švajčiarsku a Lichtenštajnsku Kateřina Fialková.

Česko ukrajinské obilie brať neprestane
Podľa ministra poľnohospodárstva Zdeňka Nekuly Česká republika neplánuje ísť v šľapajach Poľska, Slovenska a Maďarska a nezavedie zákaz na dovoz obilia z Ukrajiny. Oznámil to v pondelok s tým, že jednostranné zákazy zo strany susedov a Maďarska sú... Čítať ďalej
18 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik