Otázky advokáta Ribára si Lipšic "za klobúk" veru nedá
17 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Pred pár dňami vyšiel článok o Lipšicovom vzťahu k tzv. cigarovému klubu v SIS, ktorý sám navštevoval. Špeciálny prokurátor reagoval dotknutým statusom. Tu však „príbeh neskončil – práve k tomu statusu sa vyjadril vydavateľ a reakcia špeciálneho prokurátora zaujala aj advokáta a predsedu občianskeho združenia Za právny štát, Martina Ribára.

Šéf Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nedávno poskytol novinárke Plusky informácie, v ktorých hovorí o cigarovom klube v SIS. V rámci týchto informácií poukázal na to, že cigarový klub navštevoval aj Maroš Žilinka pred zvolením za generálneho prokurátora, no o iných návštevníkoch taktne pomlčal. Lipšic na článok reagoval urazeným statusom, v ktorom informoval, prečo nebude poskytovať svoje stanoviská tomuto médiu. Šéf vydavateľstva, pod ktoré Plus 7dní patrí – Michal Teplica sa vo vyjadrení postavil za investigatívnych novinárov , ktorí vo vydavateľstve pracujú a vysvetlil, v čom vidí dva zásadné problémy reakcie šéfa ÚŠP. Poznámka o správnej strane barikády zaujala nie len jeho, ale aj advokáta Martina Ribára, ktorý si položil niekoľko otázok.

Dvojaký meter?

Aby v tom Daniel Lipšic nezostal sám, poukázal na to, že pred zvolením do funkcie generálneho prokurátora sa v cigarovom klube objavil aj Maroš Žilinka a ten informáciu bez akéhokoľvek negatívneho významu potvrdil. Predsedu Súdnej rady Jána Mazáka však Lipšic „nenatrel“, pritom podľa Plusky jeho návštevu práve Lipšic niekoľkokrát zabezpečoval.

„Stretnutia boli výlučne z dôvodu, že po rozšírení kompetencií súdnej rady pri preverovaní sudcovskej spôsobilosti sme povinní vyžadovať informácie od SIS, čo aj robíme. Boli sme si ujasniť, ako vyžadovať informácie a ako s nimi nakladať o kandidátoch na sudcov tak, aby sme neporušovali žiaden zákon,“ objasnil svoje návštevy sám Mazák. Lipšic tiež nespomenul niekoľko návštev sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta – fanúšika cigár.

Lipšic sa musel zblázniť!
Zdá sa, že špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi niekto „stúpil na otlak“. Konkrétne novinárka z týždenníka Plus 7dní. Tá napísala článok, ktorý sa mu vôbec nepáčil. Hoci sa Daniel Lipšic tvári, že cigarový klub v SIS je len nejaká... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Špeciálny prokurátor reagoval

Dva zásadné problémy

Vydavateľ, ktorý stojí za svojou redaktorkou tvrdí, že Daniel Lipšic nie je súkromná osoba, pretože stojí na čele ÚŠP a preto nemôže rozhodovať o tom, komu bude, alebo nebude poskytovať stanoviská.

„Úrad špeciálnej prokuratúry a aj samotný špeciálny prokurátor má postupovať v zmysle zákona a nie v zmysle toho, či sa Danielovi Lipšicovi páči, ako o ňom a jeho činnosti píše PLUS 7 DNÍ. Ak má Daniel Lipšic výhrady ku konkrétnym výstupom, existujú zákonom definované nástroje, ktoré môže použiť, prípadne samoregulačné nástroje. Sú to inštitúty, ktoré definuje tlačový zákon a Rokovací poriadok Tlačovo-digitálnej rady,“odkazuje vydavateľ Plusky špeciálneho prokurátora s tým, že médiám žiadna právna norma neprikazuje zverejňovať stanoviská v plnom rozsahu a že to, že médium nezverejní plné znenie stanoviska, nie je automaticky manipulácia.

„Ako vydavateľ plne stojíme za tým, že článok, voči ktorému sa Daniel Lipšic takto neadekvátne ohradzuje, bol legitímny. Poukazoval na zjavný rozpor vo vyjadrení Daniela Lipšica a jeho konkrétnym konaním. V článku zároveň boli korektne použité a odcitované stanoviská všetkých respondentov, vrátane Daniela Lipšica,“ zdôrazňuje Teplica.

Druhý problém Teplica ako vydavateľ vidí vo vyvolávaní nenávisti voči konkrétnej novinárke, ktorá vyplynula jednak z komentárov pod samotným Lipšicovým statusom, ale aj správami priamo novinárke Lenke Dale.

„Nedávno vo verejnom priestore rezonovala téma vyhrážok, ktorým čelila novinárka Marta Jančkárová. Aj tieto vyhrážky boli vyvolané verejnými útokmi, v danom prípade zo strany politikov z opozície. V tom čase sa jej zastali aj samotné orgány presadzovania práva, online nenávistné útoky odsúdili a začali ich vyšetrovať,“ pripomína vydavateľ, ktorý upozorňuje, že Daniel Lipšic síce nie je politik, ale na kritiku médií používa politické metódy, ktoré nie sú hodné človeka v jeho postavení.

VIDEO: Ani policajti NECHÁPALI, čo sa to deje. Pozrite, čo si šofér čítal počas jazdy na D1
Polícia zastavila na diaľnici D1 63-ročného vodiča nákladného vozidla, ktorý počas jazdy čítal za volantom faktúry. Policajti vodiča vyriešili v blokovom konaní. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave o tom informovalo na sociálnej... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Nemá čo stáť na barikádach

Teplica tiež pripomenul, že špeciálny prokurátor má zákonom definované prostriedky voči jednotlivcovi, ale aj skupine osôb, preto, ako sám uvádza, nemôže stáť na „žiadnej strane barikády“.

„Otázky osobného vkusu, emócií, sympatií, či antipatií, do tejto sféry rozhodne nepatria,“pripomína Teplica a svoje vyjadrenie uzatvára, že vydavateľstvo stojí ako za redakciou, tak za investigatívnymi redaktormi: „Vydavateľ zároveň ctí, rešpektuje a riadi  sa a pravidlami, ktoré sú definované zákonom o publikáciách, Etickým kódexom novinára a zodpovednosťou vydavateľa. Tie jasne definujú rámec vzťahu komunikácie medzi vydavateľom a redakciou, ako aj tretími stranami, ktoré sú článkami dotknuté.“

https://plus7dni.pluska.sk/domov/lipsic-utoci-novinarov-plus-7-dni-reaguje-vydavatel?itm_brand=plus7&itm_template=hp&itm_modul=najcitanejsie&itm_area=najcitanejsie-24h&itm_position=1&fbclid=IwAR2tUwN129Gd-1xtVXAhiKmefmbbMiurLfeDoFoquSlgPviYBZtduB3De5U

Odvolanie na Ústavu SR a rozhorčený Ribár

Advokát Martin Ribár na stránke OZ Za právny štát pripomína, čo hovorí Ústava SR – čl. 26 ods. 1 a ods. 3: „Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené“ a tiež, že „cenzúra sa zakazuje.“

„Už tieto ustanovenia Ústavy SR neplatia⁉ V demokratickej spoločnosti platí naratív, že „novinári sú strážne psy demokracie“ – zas to neplatí? Zas máme na všetko tie povestné 2 metre (kilometre a naozaj svetelné roky)⁉ Ak si nejaký novinár dovolí napísať niečo kritické na pána špeciálneho prokurátora Lipšica, je to automaticky útok na trestné konania, ktoré spadajú pod právomoc Úradu špeciálnej prokuratúry. To vážne⁉ Je to automaticky „obhajoba“ niekoho, koho stíha ÚŠP Je za tým automaticky nejaký zlý oligarcha, v tomto prípade Penta a Haščák,“ pýta sa Ribár na sociálnej sieti.

Advokát Martin Ribár FOTO TASR - Andrej Galica

Nevhodné otázky pokračujú

Tu však Ribár nekončí a pýta sa, či tú Pentu, na ktorú Lipšic nadáva, nezastupoval práve on. Špeciálnemu prokurátorovi tiež pripomína jeho obchádzanie médií, ktoré sú na „správnej strane barikády“  a tiež sa pýta, či sú predstavitelia orgánov verejnej moci nekritizovateľní.

Ribára tiež zaujíma, či máme na Slovensku 2 kasty novinárov a médií a či „nestál náhodou na počiatku vzniku napr. Denníka N, ktorý tak často Lipšic navštevuje a prezentuje v ňom (pri)často svoje názory, tiež istý finančník, podnikateľ? Či aj toto je zas samozrejme niečo iné,“kladie advokát otázky, ktoré sa šéfovi ÚŠP určite nebudú páčiť.

ČISTKY V MÉDIÁCH POKRAČUJÚ: Lipšic zaútočil na novinárku! Prečo čušíte pani Čaputová?
Daniel Lipšic chrapúnsky zaútočil na novinárku Plus 7 dní za to, že odhalila, že sa v Dentonse tajne stretával so sudcom Klimentom, kde spolu zrejme kuli pikle, ako sa zbaviť špeciálneho prokurátora Kováčika. Som veľmi zvedavý, či sa teraz po... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Barikáda zaujala

„Veľmi ma zaujal citát pána špeciálneho prokurátora Lipšica: „Ja osobne stojím na opačnej strane barikády.“ Akej barikády? Nemal by pán špeciálny prokurátor stáť na strane zákonnosti a zákona – a ničoho iného?,“ uzatvára Martin Ribár.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik