NATO sa chystá na vojnu na svojich hraniciach
17 | 04 | 2023 I Milan Laca

New YorkTimes: NATO sa kvôli situácii na Ukrajine pripravuje na nepriateľské akcie na svojich hraniciach.

Pre situáciu na Ukrajine sa NATO pripravuje na nepriateľské akcie na svojich hraniciach, píšu noviny The New York Times.
Hrozba odvetou

Ako vysvetľuje autor článku, aliancia prechádza od stratégie zadržiavania cez hrozbu odvety k stratégii odstrašovania "zákazu". Znamená to viac vojenského personálu trvalo na hranici s Ruskom, väčšiu integráciu vojenských plánov medzi USA a spojencami, zvýšené výdavky na obranu a podrobnejšie požiadavky na spojencov, aké sily a vybavenie by mali mať.

Šéf Wagnerovcov spôsobil rozruch výzvou na ukončenie vojny
Šéf Wagnerovcov Jevgenij Prigožin spôsobil rozruch verejnými výzvami na ukončenie vojny. S touto prekvapivou informáciou prišiel rkúsky verejno-právny web orf.at. Majiteľ notoricky známej ruskej žoldnierskej skupiny Wagner Jevgenij Prigožin... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Ivan Brožík
Nový cieľ

Cieľom NATO teraz nie je len aktivizovať svoje sily, ale aj ich zviditeľniť pred Moskvou. V článku sa zdôrazňuje, že NATO už vyslalo vojakov z rôznych krajín do ôsmich štátov blízko hraníc s Ruskom a teraz zvažuje možnosť ich posilnenia. Christopher Cavoli, veliteľ spoločných síl aliancie v Európe a európskeho velenia USA v rámci nových plánov, po prvý raz od studenej vojny integruje vojenské plány Spojených štátov a ďalších spojencov. Zdroj dodal, že Američania sa vrátili do Európy a teraz "s NATO rozhodujú, ako presne budú Spojené štáty brániť Európu".

Majú málo síl

Predstavitelia aliancie uznávajú, že NATO v súčasnosti nedisponuje silami, ktoré by bolo možné rozmiestniť na hraniciach s Ruskom. Teoreticky by aliancia mohla povolať 13 zborov po 40 000 až 50 000 vojakoch, aby sa zúčastnili na bojových operáciách. Zároveň zvažujú, kde by bolo prospešné nasadiť už vycvičené jednotky, ako aj zvýšiť bojaschopnosť členských krajín. 

Americkí predstavitelia už vraj Ukrajincom neveria
WP: V USA sa objavili pochybnosti o úspechu prípadnej ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny pre množstvo problémov. Úspech protiofenzívy ukrajinskej armády je otázny pre nedostatok zbraní a nedostatočný výcvik, napísal publicista David Ignatius.v... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme