Kde môžeme nájsť PESTICÍDOVÚ MÚKU? (VIDEO)
18 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Potravinový kritik a nezaradený poslanec NR SR Patrick Linhart v pondelok vycestoval do Kolárova. Tu totiž sídli mlyn, ktorý bol medializovaný ako spracovateľ kontaminovaného obilia z Ukrajiny. To na Slovensku a v susedných štátoch skončilo aj napriek tomu, že bola vyrokovaná pre rozvojové africké štáty. Linhart má v súvislosti s múkou dobrú, no s pečivom zlú správu.

Od minulého roka sa nakúpilo takmer 70-tisíc ton ukrajinskej pšenice, pričom medializovaný bol jediný mlyn, ktorý okamžite, ako sa na problém prišlo, zapečatil svoje silá a bol súčinný so štátnymi orgánmi. Múky v našich obchodných reťazcoch sa spotrebitelia obávať nemusia, pokiaľ nakupujú múku, ktorá má slovenskú značku kvality. Tú získať nie je také jednoduché.

Problém však mohol prísť v múke, ktorú pekári nakúpili v maďarských a poľských mlynoch, takže „pesticídovú múku“ môžeme nájsť v hociktorom pekárenskom výrobku. Podnet na generálnu prokuratúru v tejto veci podalo už aj hnutie Republika, ktoré žiada okamžité stiahnutie všetkých výrobkov z múky z ukrajinskej pšenice. Európska únia trvá na spoločnom postupe a krajiny, ktoré sa rozhodli nenakupovať ukrajinskú pšenicu kritizuje.

Na podnet voličov

Do Kolárova Linhart vycestoval na podnet mnohých otázok, ktoré mu ohľadne tohto výrobcu adresujú ľudia.

„Priamo s majiteľom mlynu v Kolárove s pánom Vargom sme prebrali všetky detaily. Skontaktoval som sa aj s pánom Bírešom, snažím sa skontaktovať aj s pánom Vlčanom, chcem im položiť otázku, ako sa budú takéto veci riešiť,“hovorí Linhart, ktorý sa do parlamentu dostal ako zástanca zdravých a kvalitných potravín v našich obchodoch, školách, či zdravotníckych zariadeniach.

Becík poukazuje na najväčšiu kauzu tejto vlády, ktorá fatálne zlyhala!
Dnes o 14.00 sa začalo rokvanie vlády o dovoze ukrajinského obilia. Úrad vlády už napísal, že Slovensko import ukrajinského obilia a ďalších produktov dočasne pozastaví. Vláda na svojom webe zatiaľ nezverejnila presný návrh obmedzení. Podľa... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Kto je zodpovedný?

Zo súčasnej situácie jednoznačne viní Vlčanovo ministerstvo, pšenica, ktorá mala cez susedné krajiny Ukrajiny len tranzitovať, v nich ostala a dostala sa do múky, ktorá sa rozviezla do rôznych pekární, takže nikto netuší, kde všade sa vlastne nachádza.

„Ak mám správne informácie, od minulého roku sa nakúpilo 60-70 tisíc ton pšenice, o ktorej nevieme, kde momentálne je,“upozorňuje Linhart. Prvé testy „pesticídovú“ pšenicu odhalili práve v kolárovskom mlyne a Linhart vysvetľuje, ako také testovanie prebieha. Majiteľ mlynu to, že bol označený práve tento mlyn berie, ako pokazené meno spoločnosti, pretože bude obava trhu nakupovať z tohto mlyna. Linhart prisľúbil, že „pre pokoj v rodine“ nechá rôzne vzorky múky otestovať.

Agrobiznis.sk | Táto značka na obaloch s múkou by mala zabezpečiť, že múka je skutočne z obilia zo slovenských polí

Do reťazcov len slovenská múka

Linhart vysvetľuje, že značka na obale múky zaručuje, že pokiaľ je to možné, tak minimálne 90 percent obsahu balenia tvorí múka z pšenice vypestovanej na slovenskom území a podľa slovenských noriem.

„Dnes mi majiteľ garantoval, na tomto si vždy dali záležať, že táto múka, ktorá sa dodáva do obchodov, je skutočne slovenská,“ubezpečuje Linhart.

Horšie je to s pekárňami

„Maďari a Poliaci si z toho namleli múku pod svojimi značkami, šlo to do našich pekární a teraz po celom Slovensku je ukrajinská múka, ktorá je pravdepodobne plná pesticídov a pečie sa z nej chlieb a rožky, ktoré práve máte momentálne na stole,“ upozorňuje poslanec a zase pripomína prešľap ministerstva, ktoré na naše územie pustilo „niečo, o čom nevieme nič“.

Uhrík: Podávame podnet na GP. Otrávené obilie tu nechceme! (VIDEO)
Nie len Slovenskom už niekoľko dní otriasa škandál s kontaminovaným obilím z Ukrajiny. S tým obilím, ktoré malo ešte pred necelým rokom nakŕmiť hladnú Afriku. Zarážajúci je postoj EÚ, ktorej sa nepáči individuálne rozhodnutie Maďarska a... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Republika podáva podnet na GP

„Podávame podnet na Generálnu prokuratúru pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozovania zdravia závadnými potravinami. Chceme vedieť, kde všade sa toxické obilie pomlelo a dostalo, a žiadame, aby boli všetky výrobky z neho okamžite stiahnuté,“ informoval Milan Uhrík vo videu na sociálnej sieti.

EÚ zasahuje! Kritizuje Maďarsko a Poľsko za zákaz dovozu obilia z Ukrajiny!
Po tom, čo Maďarsko a Poľsko zakázali dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny, Európska komisia konštatovala, že obchodná politika patrí do výlučnej kompetencie EÚ a jednostranné kroky štátov sú neprijateľné. Uviedla to hovorkyňa Európskej... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik