Rusko - Ukrajina, veľká výmena zajatcov
17 | 04 | 2023 I Milan Laca

Ukrajina ohlásila veľkú veľkonočnú výmenu zajatcov s Ruskom.

Vedúci kancelárie prezidenta Ukrajiny Andrij Jermak oznámil veľkú veľkonočnú výmenu vojnových zajatcov s Ruskom. Podľa neho presun prebehol v uplynulých dňoch vo viacerých etapách. V dôsledku toho sa na Ukrajinu vrátilo 130 vojakov. Ruskí predstavitelia výmenu nenahlásili.

Všetky druhy vojsk

Vo svojom príspevku na Telegrame Jermak vymenoval typy vojsk a služieb, z ktorých boli vojnoví zajatci. Ide o príslušníkov národnej gardy, pohraničnú stráž, námorníkov, vojakov a dôstojníkov, zamestnancov špeciálnej dopravnej ochrannej služby. Podľa jeho slov boli zajatí v smere na Bachmut, Soledar, Záporožie a Cherson. Andrij Jermak nespresnil, aký vzorec bol použitý na výmenu. Včera, 16. apríla, tlačová služba Jevgenija Prigožina, zakladateľa súkromných jednotiek Wagner, zverejnila video, v ktorom dal pokyn previesť pred Veľkou nocou skupinu vojnových zajatcov na Ukrajinu. Agentúra Reuters  po preštudovaní videa odhadla počet vojnových zajatcov prevezených na Ukrajinu na viac ako 100.

Naozaj chce Biden veľkú vojnu?
Americký Kongres náhodou odhalil Bidenove plány na Ukrajine. Kongresmanka Greenová: Joe Biden chce rozšíriť konflikt na Ukrajine prítomnosťou americkej armády. Posiela ich tajne Prezident Joe Biden posiela na Ukrajinu amerických vojakov, aby... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Milan Laca

Rusi nepotvrdili výmenu

Tlačová služba Prigožina nenahlásila návrat ruských vojnových zajatcov. Šéf čečenského parlamentu Magomed Daudov 15. apríla povedal, že z ukrajinského zajatia sa vrátilo päť čečenských vojakov. Stalo sa tak, podľa neho, v dôsledku rokovaní, ktoré trvali od decembra 2022.

Kadyrov ich odmietol

Čečenský vodca  Ramzan Kadyrov na svojom telegramovom kanáli 15. apríla oznámil, že päť čečenských bojovníkov, ktorých  prepustili  z ukrajinského zajatia, sa vrátilo do Grozného. Odmietol sa však s nimi stretnúť. "Domnievam sa, že čečenský vojak by nemal mať dôvod byť zajatý. Výhovorky môžu byť rôzne, ale nech je to akokoľvek, vojak musí dokázať, že nemal inú možnosť. A musíte to dokázať návratom do prvej línie." “ napísal Kadyrov. Podľa jeho slov sa preto s navrátilcami nestretol. "Je to vec cti nielen jediného bojovníka, ale aj celej jednotky, celého pluku, v ktorom bojovníci slúžia. Nech dokážu, že sa nevyhýbali bitke, nebáli sa stretnúť nepriateľa a nehľadali príležitosť zložiť zbrane a utiecť pred guľkami,“ povedal Kadyrov.

Brazília pokarhala Rusko a Ukrajinu a obvinila USA a Európu: „Dosť!"
Brazília pokarhala Rusko a Ukrajinu a obvinila USA a Európu: Prezident Lula povedal: „Dosť! Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva podľa webu eadaily.com uviedol, že diskutoval o spoločnej mediácii pri urovnaní rusko-ukrajinského konfliktu s... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme