Poľsko a Maďarsko si dupli a postavili za svoj ľud! Slovenská vláda nemá problém!
16 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Maďarsko a Poľsko si dupli" Zakázali okrem iného dovoz poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny. Nejde pritom iba o obilie. Poliaci a Maďari sa rozhodli chrániť vlastných poľnohospodárov! 

Poľsko dočasne zakázalo dovoz ukrajinského obilia

Poľská vláda poverila ministrov poľnohospodárstva a rozvoja a technológie, aby dočasne zakázali dovoz niekoľko ukrajinských potravín kvôli protestom poľských farmárov, ktorí majú problémy s predajom vlastného obilia a výrobkov.

Podľa dekrétu, ktorý v sobotu vydal poľský minister rozvoja a technológie, Waldemar Buda, zákaz nadobudne účinnosť okamžite a bude platiť do konca júna.

Nariadenie zakazuje dovoz obilnín, cukru, mlieka a mliečnych výrobkov

Po celej krajine vypukli protesty medzi poľskými farmármi, pretože obilné silá sú naplnené lacnejším ukrajinským obilím a nie sú schopní predávať svoju vlastnú produkciu.

Ukrajinské obilie, pôvodne určené pre Blízky východ a Afriku, skončilo v obilných silách v Poľsku, čo stlačilo domáce ceny nadol. Podobné problémy sa vyskytli aj na iných trhoch s poľnohospodárskymi komoditami, ako je hydina a vajcia.

"Rada ministrov rokovala o súčasnej situácii na trhu s poľnohospodárskymi výrobkami a negatívnych dôsledkoch ruskej agresie voči Ukrajine," uviedli to v sobotňajšom vyhlásení ministerstvo pôdohospodárstva.

"Rada ministrov poverila ministra poľnohospodárstva a rozvoja vidieka a ministra rozvoja a technológií, aby vypracovali potrebné opatrenia na ochranu trhu s poľskými poľnohospodárskymi výrobkami pred destabilizáciou vrátane dočasného zákazu dovozu poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov z Ukrajiny," uvádza sa vo vyhlásení.

V oznámení sa zároveň uvádza, že: "Príslušní ministri sú v neustálom kontakte s ukrajinskými orgánmi s cieľom nájsť riešenie zložitej situácie, ktorá destabilizuje poľnohospodársky trh."

Zákaz oznámil Jaroslaw Kaczynski, líder vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), na poľnohospodárskom kongrese PiS, pričom zdôraznil, že "Poľsko je priateľom a spojencom Ukrajiny, na tom sa nič nemení". Podľa predsedu strany tlak na rozhodovanie "pramení z asymetrie medzi poľským a ukrajinským poľnohospodárstvom", pretože "kvalita pôdy je výrazne odlišná, náklady na pracovnú silu sú na Ukrajine oveľa nižšie a výrobu vykonávajú obrovské spoločnosti medzinárodných spoločností s obrovskou infraštruktúrou.

Vzhľadom na obrovský rozdiel medzi poľským a ukrajinským poľnohospodárstvom: "...ak by sa všetko dalo dovážať bez obmedzení...," uvrhlo by to poľské poľnohospodárstvo do vážnej krízy. Nedovolíme to," dodal.

Kaczynski zároveň uviedol, že Poľsko je pripravené uzavrieť dohodu o dovoze obilia s Ukrajinou v súlade s vyššie uvedeným.

K Poľsku sa pridalo aj Maďarsko

Maďarskí a stredoeurópski poľnohospodári majú problém s možnosťami predaja a stalo sa tak kvôli veľkému množstvu obilia, vajec, hydiny a medu, ktoré sa do Maďarska prepravujú, píše Mandiner.

Vláda sa zaviazala zastupovať záujmy maďarských poľnohospodárov, preto v prípade absencie zmysluplných opatrení EÚ, podobne ako v Poľsku, dočasne zakáže dovoz obilia a olejnín pochádzajúcich alebo dovážaných z Ukrajiny do Maďarska, ako aj niekoľkých ďalších poľnohospodárskych produktov, oznámil v sobotu minister poľnohospodárstva István Nagy.

Podľa vyhlásenia ministerstva minister vysvetlil, že pokračovanie súčasných trhových procesov by maďarskému poľnohospodárstvu spôsobilo také vážne škody, že je potrebné prijať mimoriadne opatrenia na ich zastavenie. Dodal, že ukrajinské poľnohospodárstvo, ktoré pracuje s výrobnými postupmi, ktoré už nie sú v Európskej únii povolené, a následne s mimoriadne nízkymi výrobnými nákladmi, má úplný bezcolný prístup a možnosti voľného obchodu na európsky trh s obilím.

Okrem olejnatých semien, tak do Maďarska prichídza veľké množstvo hydiny, vajec a medu, čo domácim a stredoeurópskym poľnohospodárom znemožnilo ich predaj.

István Nagy zdôraznil, že obmedzenie dovozu do Maďarska je dočasné a potrvá do 30. júna 2023., čo môže byť dostatočný čas na prijatie opatrení EÚ, ktoré poskytnú zmysluplné a trvalé riešenie, na zváženie úplného oslobodenia ukrajinského tovaru od cla a prevádzku koridorov solidarity.

Podľa oznámenia poľnohospodárske subjekty očakávajú, že Európska únia zabezpečí spravodlivé trhové podmienky pre európske poľnohospodárstvo.

Maďarská vláda bude vždy stáť pri maďarských poľnohospodároch a chrániť maďarské poľnohospodárstvo, zdôraznil minister.

Slovenská vláda nemá problém s nekvalitným obilím z Ukrajiny pre Slovákov

"V mediálnom pretlaku akosi zapadol stále pretrvávajúci problém ukrajinského obilia, ktoré sa za nízke ceny dostáva aj na európske trhy, hoci by sa nemalo." Píše na svojom webe Slovenská národná strana a ponúka pohľad jej poľnohospodárskych odborníkov. Ide totiž nielen o nekvalitu, ale aj o zdravie či ignorovanie dovozných noriem Európskej únie.

"V prvom rade nejde iba o ročné obilie, ale už aj o dvojročné. Tým pádom je veľmi pravdepodobná kontaminácia mykotoxínmi! Tie sú pre ľudský organizmus nežiaduce, ba pri väčších množstvách jedovaté." Uvádzajú pod informáciou podpísaní JUDr. Marek Chovan, PhD., predseda OR SNS Malacky a JUDr. Ing. Peter Deďo, predseda KR SNS BA.

"V druhom rade je faktom, že Ukrajina nie je členom Európskej únie, a preto pre ňu pri pestovaní obilnín neplatia prísne európske normy. A to napríklad v EÚ zakázané mnohé druhy postrekov, herbicídov a hnojív. Európska únia tieto prísne kontroluje, Ukrajina ale nie. Takže v ukrajinskom obilí sa môže nachádzať aj plno rezíduí, pre ktoré v EÚ jednoducho nedovoľujú jeho uvádzanie do obehu.
Preto nerozumieme pasivite štátu, najmä Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Štát má predsa všetky prostriedky a zákonne možnosti. Kde je ÚKSÚP, či ŠVPS SR? Obe tieto inštitúcie disponujú inšpektormi a laboratóriami. Pri spolupráci s Finančnou správou SR môžu mať rýchly prehlaď o množstve a miestach, kde je takáto poľnohospodárska komodita dovážaná. Stačí odobrať laboratórnu vzorku a stanoviť škodlivé látky." Pýtajú sa experti SNS.

Viac v článku:

Slovenská vláda nemá problém s nekvalitným obilím z Ukrajiny pre Slovákov
"V mediálnom pretlaku akosi zapadol stále pretrvávajúci problém ukrajinského obilia, ktoré sa za nízke ceny dostáva aj na európske trhy, hoci by sa nemalo." Píše na svojom webe Slovenská národná strana a ponúka pohľad jej poľnohospodárskych... Čítať ďalej
26 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik