Orient Express sa navždy lúči s Londýnom
16 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Orient Express už nebude začínať svoju legendárnu trasu z Londýna. Román Agathy Christie preslávil práve tento vlak s názvom Orient Express. Moderná úprava trasy luxusného vlaku teraz po 41 rokoch ruší úsek Londýn - Paríž v dôsledku Brexitu. O tejto udalosti informuje nemecký magazín spiegel.de.

Pohľad na spaciu kabínu na Benátskom Simplon-Orient-Express. Vlak ponúkal spojenie medzi Londýnom a Benátkami v jeho novodobej podobe od roku 1982 a cestovný poriadok sa teraz upravuje. Z Londýna do Benátok historickým luxusným vlakom už nebude po roku 2024 možné cestovať. Prevádzkovateľ vlaku Venice Simplon-Orient-Express (VSOE) ruší úsek trate, a to trasu medzi Londýnom a Francúzskom, zhodujú sa správy britských médií. Hovorca prevádzkovateľa zo spoločnosti Belmond rozhodnutie odôvodnil komplikovanými pasovými kontrolami od brexitu.

Dôsledky Brexitu

Veľká Británia opustila Európsku úniu koncom januára 2020, no prechodné obdobia platili aj potom. Od októbra 2021 môžu občania EÚ vstúpiť do Spojeného kráľovstva z dôvodu brexitu len s pasom. Podľa touroperátorov to robí Veľkú Britániu menej atraktívnou pre cestovateľov , najmä pre školské triedy. Podľa prieskumov viac ako polovica ľudí v Nemecku nemá pas.

Agatha Christie by sa čudovala

Doteraz mohli turisti s VSOE cestovať z Londýna do Folkestone historickým luxusným vlakom. Tam prestúpili do vozňa, ktorý ich odviezol do francúzskeho Calais , kde ich čakal kontinentálny vlak spoločnosti Belmond. Cesta v jednom z luxusných vozňov stojí niekoľko tisíc libier.

Teraz sa potvrdzujú obavy, že cestujúci z Londýna by mohli zmeškať svoj spoj v Calais kvôli sprísneným pasovým kontrolám po Brexite. Pred veľkonočnými sviatkami museli cestujúci v Doveri čakať na prekročenie hranice až 14 hodín, uvádza Guardian.

Koniec legendy

„Operátor sa v roku 2024 prispôsobuje zdĺhavým pasovým a hraničným kontrolám,“ hovorí hovorca Belmondu podľa Guardianu  . „Chceme sa vyhnúť akémukoľvek riziku prerušenia cestovania, meškania a zmeškania vlakov pre našich hostí a ponúknuť tie najlepšie možné služby – tak bezproblémové a uvoľnené, ako je to len možné.“ Namiesto historického luxusného vlaku sa po novom cestujúci môžu prepraviť moderným vysokorýchlostným vlak Eurostar z Londýna do Paríža. Odtiaľ už je možné zažiť si luxus legendárneho vlaku.

Z histórie

Pôvodný Orient Express prvýkrát premával v roku 1883 a neskôr poskytoval priame spojenie z Paríža do Istanbulu, vtedy známeho ako Konštantínopol. Simplon-Orient-Express fungoval až od roku 1919. V najpredávanejšom románe Agathy Christie z roku 1934 „Vražda v Orient Expresse“ rieši detektív Hercule Poirot vraždu vo vlaku, ktorý pre snehové záveje nemôže pokračovať.

V súčasnosti existuje niekoľko moderných spojov luxusnými vlakmi, ktoré odkazujú na pôvodný Orient Express. Belmond ponúka spojenie medzi Londýnom a Benátkami od roku 1982, VSOE tvoria historické lôžkové vozne. Luxusný vlak premáva aj na iných trasách, vrátane spojov legendárneho Orient Expressu. 

Korunovácia kráľa: Dianin syn príde. Chýbať bude iná žena
Termín korunovácie kráľa Karola III. sa blíži a britskú verejnosť stále viac zamestnávala otázka, či sa udalosti, naplánovanej na 6. mája zúčastní aj princ Harry s manželkou Meghan. V stredu 12.4. informovali, že korunovácie sa zúčastní len... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik