Súhrn medzinárodného spravodajstva
15 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 15. apríla - 06.30

TOKIO - Japonského premiéra Fumia Kišidu urýchlene odviedli do bezpečia po tom, ako v sobotu počas jeho návštevy prístavu Saikazaki v prefektúre Wakajama v západnom Japonsku zaznel hlasný výbuch a okolie zaplnil dym. Japonská štátna televízia NHK informovala, že premiér je v poriadku a incident si nevyžiadal ani žiadne ďalšie zranenia.

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok návrh zákona o zavedení elektronického povolávacieho rozkazu, ktorý výrazne uľahčí mobilizáciu Rusov do armády. Zákon zavádza digitálny systém oznamovania brannej povinnosti, ktorý zabráni mužom opustiť krajinu a takmer znemožní vyhýbanie sa povolávaciemu rozkazu.

ŽENEVA - Švajčiarsko oznámilo, že vynaloží približne 2 miliardy dolárov na humanitárnu a rozvojovú pomoc Ukrajine v priebehu nasledujúcich šiestich rokov. Švajčiarsko tak poskytne finančnú pomoc pre Ukrajinu po tom, ako kritici zo Západu tlačili na Bern, aby urobil viac pre Ukrajinu, pomohol jej brániť sa proti ruským útočníkom a potláčať ruské záujmy.

PRAHA - Pôsobenie bývalého českého prezidenta Miloša Zemana hodnotia ľudia kriticky. Vyplýva to z prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM), v ktorom kritické hodnotenie prevažuje vo všetkých skúmaných oblastiach. Najviac Čechov, takmer tri štvrtiny, Zemanovi vyčíta, že málo dbal o vážnosť a dôstojnosť svojho úradu. Oproti predchádzajúcim českým prezidentom si naopak Zeman na konci svojho mandátu viedol oveľa lepšie v hodnotení toho, či bol v kontakte s občanmi a poznal ich problémy.

Česi zrátali svoje miliardy, ktoré minuli na Ukrajincov
Ministerstvo financií ČR vypočítalo náklady na ukrajinských utečencov. České ministerstvo financií: výdavky na ukrajinských utečencov už dosiahli 1,5 miliardy dolárov. Miliardy korún! Od začiatku vojny na Ukrajine dosiahli výdavky na... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Milan Laca

WASHINGTON - Najvyšší súd USA v piatok dočasne ponechal v platnosti federálne pravidlá týkajúce sa používania potratovej tabletky s účinnou látkou mifepristone. O zásah v prípade potratovej tabletky ho požiadali americká administratíva, ako aj výrobca tabletky, spoločnosť Danco Laboratories. Reagovali tak na rozhodnutie nižšieho súdu, ktorý jej predaj de facto zakázal.

WASHINGTON - Bývalý minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo v piatok oznámil, že sa nezúčastní boja o republikánsku nomináciu do prezidentských volieb v roku 2024.

BRAZÍLIA - Sudca najvyššieho súdu v piatok nariadil, aby brazílskeho exprezidenta Jaira Bolsonara vypočula polícia v súvislosti s vtrhnutím jeho stúpencov do prezidentského paláca, budovy Kongresu a najvyššieho súdu 8. januára. Sudca Alexandre de Moraes rozhodol, že Bolsonaro sa musí do desiatich dní dostaviť na federálnu políciu, aby odpovedal na otázky týkajúce sa obvinení z podnecovania výtržníkov, ktorí vyzývali na zosadenie Bolsonarovho volebného súpera, súčasného brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu.

MOSKVA - Ruský opozičný politik a publicista Vladimir Kara-Murza svoj súdny proces prirovnal k obdobiu stalinizmu a neskorším procesom, pri ktorých mnohých jeho krajanov odsúdili na smrť alebo väzenie. Tento novinár a kritik Kremľa ešte v pondelok pred súdom povedal, že úroveň nejasnosti v spojitosti s voči nemu vznesenými obvineniami prekonáva procesy so sovietskymi disidentmi z 60. a 70. rokov minulého storočia, keď boli občania ZSSR zatýkaní na základe vykonštruovaných obvinení.

Žiadny RUS, ale AMERIČAN! FBI zadržala podozrivého zo zverejnenia tajných dokumentov
Americká FBI zadržala muža podozrivého z toho, že na internete zverejňoval vládne utajované dokumenty. Uviedol to americký minister spravodlivosti Merrick Garland. Podozrivý je 21-ročný Jack Teixeira, príslušník americkej národnej gardy.... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik