Politológ: Na Slovensku môže vzniknúť nepredstaviteľná koalícia
16 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Andrej Danko niekoľkokrát povedal, že má obavy z toho, ako to bude vyzerať po jesenných voľbách. Všetko nasvedčuje tomu, že „na jednu palubu“ sa dostanú strany, ktorých kombináciu si volič doposiaľ nevie predstaviť. Vidí to tak aj politológ Tomáš Koziak.

Predvolebné prieskumy hovoria jasne a čo-to naznačujú aj politici sami, hoci politológ si nevie predstaviť spoluprácu takých ideologicky nezmieriteľných strán, akými sú KDH a SaS. Tú vidí skôr v spolupráci s PS, s ktorou sa delia o rovnakého voliča. O rovnakého voliča sa delia aj OĽaNO a Hegerovi Demokrati, pre tieto dve strany to však môže byť problém. Politológ pripomína, že aj po týchto voľbách bude Boris Kollár a jeho strana „drahá nevesta“, ktorá si však nevie predstaviť spoluprácu s Republikou. S nimi však určite nebude mať problém Smer, ktorý má síce vysoké preferencie, ale nízky koaličný potenciál. Zato u Veroniky Remišovej vidí jedinú politickú budúcnosť.

Nebolo by to po prvýkrát

Ani pred rokom 2016 sa zdalo nepredstaviteľné, že si do jednej vlády sadne maďarská strana (Most-Híd) po boku SNS a predsa sa stalo. Zmena nás čaká aj v týchto voľbách. Jasne o tom hovoria aj prieskumy, v ktorých vedú sociálno-demokratické strany, no dobiehajú ich progresívci.

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, za ním sú Hlas-SD a PS
Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v apríli, vyhrala by strana Smer-SD so ziskom 17,9 percenta hlasov. Nasleduje Hlas-SD so 16,3 percenta a Progresívne Slovensko so 14,1 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV Joj... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Liberáli s kresťanmi

„Pre SaS je KDH prijateľný partner. Držím palce, aby ste sa do parlamentu dostali," adresoval Majerskému Sulík prianie v jednej z politických diskusií.

"Vôbec nie je isté, či sa Sulík a KDH dostanú do parlamentu. Pri tomto trieštení pravicových politických strán je toto skutočne momentálne veľmi veľké riziko vzhľadom na vývoj preferencií,"myslí si politológ Tomáš Koziak z Vysokej školy medzinárodného podnikania v Prešove.

„Pokiaľ Sulík už teraz hovorí o tom, že tá povolebná spolupráca je možná, alebo teda hovorí o možnej povolebnej spolupráci, tak je to zvláštne, pretože KDH by malo byť na čakačke medzi poslednými politickými stranami, s ktorými by Sulík bol schopný tú koalíciu urobiť,“ dopĺňa politológ a pripomína, že strany sú ideologicky úplne nesúrodé. Takúto koalíciu by považoval za mimoriadne nestabilnú, keďže si nevie predstaviť hľadanie zhody pri napríklad interrupciách, alebo odluke cirkvi od štátu.

Facebook Richard Sulík | Richard Sulík

Logickejšie spojenie

Ak sa SaS a progresívci dostanú do NR SR, je to najpochopiteľnejšia možnosť spojenia. Oba subjekty sú liberálne orientované a preto by podľa politológa spolu vedeli vládnuť.

„V podstate si prakticky delia toho istého voliča. Do veľkej miery. Liberála, ktorý je proste zástancom liberálnych hodnôt. Takže v tomto prípade áno, sú najväčší konkurenti, ale zároveň najprirodzenejší spojenci. Pravda za predpokladu, že saska sa do parlamentu dostane, čo momentálne zatiaľ isté nie je," konštatoval politológ.

Heger bude opäť diskutovať s Hegerom
Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko verejnoprávnej RTVS nesklamú ani tentokrát! Ako sme už zvyknutí, dialóg bude viesť poverený premiér Edo s povereným ministrom financií Hegerom a pripojí sa ešte aj poverený minister zdravotníctva Edko. Že je... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Čo neplatí pre jedných, platí pre druhých

O projekte Demokrati Eduarda Hegera sa od začiatku hovorí, ako o „klone“ OĽaNO. O ich možnej povolebnej spolupráci nedávno hovoril aj odvolaný minister vnútra Mikulec, Koziak to však tak ružovo nevidí.

„Načo sa štiepili, keď potom vlastne idú, alebo načo sa rozdeľovali, keď potom vlastne opäť vytvoria koalíciu. Úplne nepochopiteľná vec. Ale v prípade OĽaNO, aj prípade Hegerových Demokratov, to jednoducho neprekvapuje. Je to skutočne obraz biedy. Tieto politické strany sa delia skoro úplne o toho istého voliča,“ myslí si Koziak s tým, že toto rozdelenie môže mať za dôsledok odchod mimo parlamentu oboch subjektov.

„To sú spojené nádoby. Takže, čo jeden zoberie to druhý vlastne stratí. A pokiaľ majú spolu nejakých deväť percent, tak je zrejmé, že sa do parlamentu dostane len jeden," hovorí Koziak, pričom pripomína, že Matoviča netreba odpisovať. Chodí po regiónoch a ako správny populista vie, ako na ľudí.

FOTO TASR - Jaroslav Novák | Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina)

Kollár bez škrupúľ, Hlas s koaličným potenciálom

„Pellegrini má šancu zostaviť vládu a toto je faktor, ktorý ďalšie politické strany láka. Byť vo vláde je pre strany určite niečo čo je lepšie, ako byť v opozícii," pripomenul odborník, ktorý ale nepodceňuje ani stranu Sme rodina.

„Ten vstúpi do koalície s každým. A v konečnom dôsledku si to vie zdôvodniť. Budem drahá nevesta, voličom to nejako vysvetlí. Boris Kollár nemá škrupule, čo sa týka koaličných partnerov. Napokon, povedal to niekoľkokrát," pripomína Koziak, ktorý tak spochybnil nedávne vyjadrenie Milana Krajniaka. Podľa neho Sme rodina by mala problém spolupracovať so Smerom a Republikou.

„Pri tom Smere by som si nebol istý. Pri Republike si viem predstaviť, že tam by mohol mať Boris Kollár možno nejakú mentálnu stopku," pretože Republika by "veľmi diskreditovala" ktorúkoľvek vládu.

Fico by vládol s kýmkoľvek

Politológ si naopak myslí, že pre Smer-SSD by nebola problémom ani Republika, pretože Smer sa do vlády potrebuje dostať za každú cenu.

„V tomto prípade si netreba dávať klapky pred oči. Robert Fico potrebuje ísť do vlády a akékoľvek spojenectvo, akákoľvek koalícia a v akejkoľvek podobe mu bude dobrá,"myslí si politológ o momentálnom lídrovi prieskumov a pripomína, že napriek tomu je jeho koaličný potenciál nízky.

Vznikol Inštitút sociálnej demokracie
Občianska spoločnosť, solidarita a sociálno-demokratické princípy. To je motto Občianskeho združenia Inštitút sociálnej demokracie, ktoré je nezávislou mimovládnou organizáciou. K vzniku vydalo samotné OZ tlačovú správu a vyjadril sa k nemu aj... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Remišová „na odpis“

„Neviem si predstaviť, že by Remišová bola zaujímavou akvizíciou pre iné politické strany.Viem si predstaviť akurát to, že by sa pokúsila celú politickú stranu dostať do inej politickej strany. Ani toto však nepovažujem za veľmi realistické,"uzatvára politológ.

FOTO TASR - Jaroslav Novák | Veronika Remišová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik