NAHNEVANÉ ZMOS: Zmeny sú OPAKOM zámerov zdravotníckej reformy!
15 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) požaduje zachovanie gynekologickopôrodníckych a neontologických oddelení v nemocniciach v Kráľovskom Chlmci, Myjave, Partizánskom, Revúcej a Snine.

Po stretnutí s primátormi dotknutých miest to uviedol podpredseda ZMOS a predseda Komory miest Jozef Božik. Deklaroval zároveň, že parameter počtu pôrodov nemôže byť pre tak závažné rozhodnutie, ako je zrušenie pôrodníc postačujúci. V mene ZMOS bude preto požadovať pre dotknuté mestá prechodné dvojročné obdobie na dosiahnutie požadovaného parametra.

"Zdravotnícka reforma má priniesť kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť v území, ktorá bude znižovať regionálne rozdiely. Navrhované zmeny sú však úplným opakom a v protichode s reálnymi potrebami daného územia," upozornil podpredseda ZMOS-u.

Pridal sa ku kritike dotknutých miest voči parametru počtu pôrodov, poukázal zároveň na nedostatočné zohľadnenie parametra dostupnosti. "Dotknuté mestá sa nachádzajú v regiónoch s členitým terénom, v ktorom dostupnosť ešte viac zhoršujú poveternostné podmienky," pripomenul Božik.

ZMOS upozorňuje aj na zabezpečenie kvalitnej zdravotnej starostlivosti z dôvodu vysokého podielu marginalizovaných rómskych komunít (MRK) v dotknutom území. "V Revúcej, ktorá sa nachádza v najmenej rozvinutom regióne, tvoria 35 percent obyvateľov okresu marginalizované rómske komunity. Z 300 pôrodov je 80 percent rizikových, čo si vyžaduje nielen včasnú, ale kvalitnú zdravotnú starostlivosť," zdôraznil Božik.

Šutaj Eštok: Kontajnery plné peňazí KŠEFTÁRA a „DEMOKRATA“ Naďa (VIDEO)
Poslanec strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok poukázal vo svojom videu na problematickú zákazku ministerstva obrany týkajúcu sa výstavby kontajnerového mestečka vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť. Kontajnery plné peňazí Vo videu hovorí Šutaj... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik