Daňová revolúcia z OĽaNO pokračuje (VIDEO)
15 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti v sobotu (15.4.) zorganizovalo tlačovú besedu na tému Daňová revolúcia pokračuje – vyrovnávame platy mužov a žien.

Igor Matovič predstavil návrh zákona, ktorý je jeden z tých, ktorý má zo Slovenska urobiť „výkladnú skriňu pro-rodinnej politiky v Európe“. Vysvetlil, že prišli s návrhom, ktorý by mal oslobodiť od daní matky s deťmi a mladých ľudí, čo by zvýšilo atraktivitu v ich zamestnávaní.

Výkladná skriňa

Igor Matovič na úvod pripomenul, že do politiky vstupovali s myšlienkou, že doteraz to bolo tak, že predvolebné sľuby sa po voľbách zmenili na okrádanie voličov. Za cieľ si preto dali, urobiť zo Slovenska pro-rodinný štát, „výkladnú skriňu Európy v pro-rodinnej politike“.

Sú ako Mahatma Gándí

Matovič parafrázoval Gándího výrok, podľa ktorého aj pro-rodinné návrhy OĽaNO dopadli vždy presne tak.

„Keď sme pred pár rokmi prišli s návrhom, aby sa matkám započítavali pri odchode do dôchodku vychované deti, ignorovali nás. Potom si z nás srandu robili, potom voči nám bojovali, no dnes je to realita,“pripomína Matovič jeden z príkladov.

TA3 vyhodila redaktorku Žitnú! Mediálna sloboda na Slovensku je už len fráza
Liberáli už krágľujú aj kritických novinárov! Anna Žitná Lučaiová v spravodajskej televízii TA3 skončila. Informácia sa na verejnosť dostala počas tohto týždňa a potvrdila ju aj samotná televízia. Žitná očividne bola tŕňom v oku liberálnym a... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Skúška mužov v parlamente

Matovič upozorňuje, že za pro-rodinné zákony OĽaNO nezahlasovali ani sociálni demokrati, ani tí, čo majú solidaritu v názve, no ani republikáni.

„Či urobia konečne gesto, kde opäť ukážeme celej Európe, že sa to dá robiť aj inak,“ hovorí Matovič a prízvukuje ich extrémnu podporu rodinám. Včera predložili návrh zákona, ktorý spočíva v tom, že „Každá matka, ktorá má dieťa do 15 rokov by neplatila dane z príjmu.“ Vysvetlil tiež, že to platí pre matky, ktoré mali príjem do 2000 eur, tie s vyšším príjmom zaplatia daň normálne.

Návrh zákona podľa Matoviča zatiaľ nehovorí o matkách, ktoré majú osvojené, či adoptované deti, prípadne na otcov-vdovcov, ktoré sú ochotní zapracovať do návrhu v ďalšom čítaní.

Mladí bez daní

Ďalšia časť návrhu, ktorý OĽaNO v piatok predložilo do parlamentu hovorí o tom, že od daní by mali byť oslobodení mladí ľudia do 25. roku života. To by malo zvýšiť motiváciu pre mladých, aby neodchádzali zo Slovenska, aby si tu chceli založiť rodiny.

„Zároveň sa spoliehame na to, že príde k masívnej legalizácie čierneho príjmu mladých ľudí. Dnes sa práve mladí ľudia stávajú obeťami zamestnávateľov, ktorí si zvykli podvádzať tak, že na papier formálne napíšu minimálnu mzdu a ostatné doplácajú bokom,“vysvetlil Matovič ďalší cieľ – zatraktívniť zamestnávanie.

Čaputovská beznádej v praxi
"Niekedy mám pocit, že slovenskí liberáli sem padli z inej planéty. A rovno na hlavu. Ako môžu byť takí odtrhnutí od reality?" Pýta sa na svojom telegramovom účte Ľuboš Blaha. Do textu redakcia HD obsahovo nezasahovala, vložila iba... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Kde na to vziať

„Čistý dopad na verejné financie odhadujeme niekde okolo 500 miliónov eur. Chceme ho vykryť napríklad zmenami, ako je zrušenie stropov na platenie sociálnych odvodov,“ informoval Matovič s tým, že ľudia s extrémne vysokými príjmami platia nižšie odvody, ako ľudia so štandardnými príjmami.

Heger: Matkám s deťmi pomôže flexibilný pracovný čas

Matkám s maloletými deťmi by prioritne pomohlo, ak by mali možnosť mať flexibilný pracovný čas. Dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedol v reakcii na predložený návrh OĽANO oslobodiť od dane z príjmu matky s deťmi do 15 rokov a mladých daňovníkov do 25 rokov.

"Prioritou je určite pracovať so Zákonníkom práce, aby zamestnávatelia umožňovali matkám s deťmi flexibilný pracovný čas," povedal.

Analyzovať návrh OĽANO, ktorý v sobotu prezentoval líder hnutia Igor Matovič nechcel, odvolal sa na to, že nepozná jeho detaily a ani o takejto iniciatíve nemal vedomosť. Nie je si však istý, či takýto návrh skutočne môže prispieť k dosiahnutiu deklarovaného cieľa - zrovnoprávniť platy mužov a žien.

ON MÔŽE VYHRAŤ! A potom… Bratislavská kaviareň sa trasie pred Ficom
Slováci sú protizápadní a chcú späť silného vodcu Fica, lamentuje sociológ Michal Vašečka z Aspen Institute v rozhovore pre Denník N. Aktuálny predvolebný prieskum s takmer 18 % opäť ovládla strana Smer – SSD expremiéra Roberta Fica. Svoju volebnú... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik