Žiadny RUS, ale AMERIČAN! FBI zadržala podozrivého zo zverejnenia tajných dokumentov
14 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Americká FBI zadržala muža podozrivého z toho, že na internete zverejňoval vládne utajované dokumenty. Uviedol to americký minister spravodlivosti Merrick Garland. Podozrivý je 21-ročný Jack Teixeira, príslušník americkej národnej gardy. Bezpečnostné zložky muža zadržali v štáte Massachusetts, informuje portál POLITICO.

V posledných dňoch sa vynárajú stále ďalšie podrobnosti o úniku tajných materiálov, ktoré prezrádzajú niektoré detaily aktivity západných veľmocí na Ukrajine. Ukrajinská armáda kvôli dokumentom už vraj musela meniť taktiku vojnových operácií. Niektoré z „Pentagon leaks“ totiž veľmi detailne popisovali napríklad ich pozície v chystanej jarnej ofenzíve na východe krajiny. Z dokumentov ďalej vyplývajú konkrétne informácie o americkom výcviku ukrajinských jednotiek.

Uniknuté dokumenty tiež hovoria o účasti západných vojakov priamo na Ukrajine. Najpočetnejšie majú byť zastúpení Briti, ale tiež Lotyši či Francúzi, ktorých má byť zhruba rovnako, ako Američanov. Podľa informácií The New York Times zahŕňajú úniky  Národnú agentúru pre bezpečnosť (NSA), Úrad riaditeľa spravodajských služieb (ODNI) aj spravodajské oddelenie ministerstva obrany.

Ako vyplýva z dokumentov, Spojené štáty "pozorne pozorovali" generálneho tajomníka OSN Antonia Guterresa, ktorý je vraj až príliš zhovievavý k Rusku. Niekoľko dokumentov podľa informácií BBC popisuje súkromnú komunikáciu , do ktorej sú zapojení Guterres a jeho námestník.

Američania tiež podľa dokumentov zachytili možnú dodávku zbraní pre ruskú armádu od Číny. Zistili tak vraj z odpočúvania ruských spravodajcov. Úniky sú nebezpečenstvom najmä preto, že ukazujú, ako hlboko americkí spravodajcovia prenikli do zásadných zložiek spravodajského aparátu a vojenských štruktúr v Rusku.

Okolo Ukrajiny je mnohé jedna veľká lož
Únik tajných správ z Pentagonu naznačuje, že tí, ktorí sami rozhodujú o tom, čo je pravda a čo je dezinformácia, podvádzajú dokonca parlamenty vlastných krajín. Britský premiér Rishi Sunak podľa britského webu declassifieduk.org údajne tajne... Čítať ďalej
13 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Pentagon: Jeden mladík vraj chcel byť zaujímavý

Za únikom pritom podľa všetkého nie je žiadna pokročilá výzvedná služba ani Rusko, ale nechcená sabotáž jedného zo zamestnancov vojenskej základne. Americká FBI zadržala 21-ročného Jacka Teixeira, príslušníka americkej národnej gardy.

Teixeira je podľa The New York Times členom leteckej zložky národnej gardy štátu Massachusetts a viedol chatovaciu skupinu, ktorá pod názvom Thug Shaker Central združovala asi 20 až 30 mladých milovníkov zbraní a videohier, ktorí medzi sebou zdieľali aj rasistické mémy.

"Agenti FBI vo štvrtok popoludní Teixeiru zadržali bez toho, aby došlo k nejakému incidentu," uviedol Garland v krátkom vyhlásení na ministerstve spravodlivosti. Predvedený pred súd v Massachusetts bude podozrivý neskôr vo štvrtok.

Hovorca Pentagonu Pat Ryder vo štvrtok, krátko predtým, ako médiá informovali o zatknutí podozrivého, označil zverejnenie utajovaných dokumentov za „úmyselný a zločinný čin“. Otázky týkajúce sa vyšetrovania podľa neho podliehajú ministerstvu spravodlivosti. 

Stovky stránok vládnych materiálov sa začali ku koncu minulého roka objavovať na komunikačnej platforme Discord. Denník The Washington Post uvádza, že obsah dokumentov bol niekoľko mesiacov vypúšťaný do uzavretej skupiny na discorde, ktorú v roku 2020 utvorilo vyše 20 mužov a mladých chlapcov, ktoré spája „láska k zbraniam, vojenskému vybaveniu a Bohu“.

Za únikom údajne stojí jeden z lídrov skupiny, ktorému sa hovorí OG, čo je skratka pre Original Gangster (slangovo výnimočná a rešpektovaná osoba). Jeden z mladších členov „malého klanu“ uviedol, že OG si vraj utajované dokumenty odniesol z práce na vojenskej základni. Najskôr obsah dokumentov prepisoval do textových správ, neskôr začal zdieľať ich fotografie.

Ako by mohla pokračovať vojna
NYT: Pentagon naznačil možnosti vývoja konfliktu na Ukrajine za náhlych okolností. Tajné materiály Pentagonu, ktoré unikli, obsahujú štyri možnosti vývoja konfliktu na Ukrajine za nepredvídaných okolností, ako je napríklad úder Kyjeva na Kremeľ,... Čítať ďalej
13 | 04 | 2023 | Milan Laca

Obvinený Američan má hlbokú nedôveru voči americkej vláde

Cieľom mladíkovej snahy však nebola žiadna výzvedná činnosť, ale snaha upozorniť na seba. „OG tvrdil, že prinajmenšom časť dňa trávil v zabezpečenom zariadení, kde bolo zakázané používať mobilné telefóny a ďalšie elektronické zariadenia, ktoré by mohli byť použité na dokumentáciu tajných informácií,“ poznamenal jeden z údajných členov skupiny.

Informácie, že únik citlivých informácií o vojne na Ukrajine mohol začať na discorde, sa v médiách objavuje už niekoľko dní. Discord je sociálna sieť, ktorá funguje približne osem rokov a je obľúbená u mladých fanúšikov videohier. 

The Washington Post pri tvorbe článku dostal k dispozícii záznamy o komunikácii na discorde, nahrávku mužského hlasu, ktorý dva zdroje pripisujú mužovi označovanému ako OG, a tiež zhruba 300 fotografií tajných dokumentov, „z ktorých väčšina nebola zverejnená“.

Podľa jedného zo zdrojov, ktorý nie je plnoletý, chcel OG svojich internetových priateľov „držať v obraze“ a opakovane s nimi hovoril o svetových udalostiach a vládnych operáciách.

„Je to šikovný človek. Vedel, čo robí, keď tie dokumenty zdieľal,“ povedal zdroj denníka, ktorý bol s OG v kontakte ešte pred založením danej skupiny na discorde. OG podľa neho nepracuje pre žiadny cudzí štát, ale vyjadroval hlbokú nedôveru voči americkej vláde a bezpečnostným zložkám.

Dvadsiatnik sa vraj v skupine často chvastal tým, že pozná tajomstvo, ktoré vláda obyčajným ľuďom zatajuje. O vláde hovoril ako o zlovestnej sile, ktorá potláča vlastných občanov a drží ich v nevedomosti. Dokumenty sa na internet dostávali postupne niekoľko mesiacov, až začiatkom apríla ale vypukol škandál, keď sa objavili na twitteri a ruskom telegrame.

Egypt vraj tajne plánoval dodávať Rusku rakety!
Uniknuté dokumenty z USA hovoria, že Egypt tajne plánoval dodávať Rusku rakety, informuje The Guardian. Hlavne potajomky! Washington Post uvádza, že uniknuté dokumenty amerických tajných služieb naznačujú, že Egypt plánoval tajne zásobovať Rusko... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Žeby mladík falšoval dokumenty?

OG do nej počas marca prestal materiály pridávať a keď sa na začiatku apríla dostali do tradičných médií, bol podľa svojho maloletého priateľa veľmi rozrušený, pretože tajné dokumenty chcel poskytnúť iba svojim kamarátom.

Médiá únik považujú za najzávažnejší podobný prípad v USA za niekoľko rokov. Dokumenty obsahujú citlivé informácie o vojne na Ukrajine, ale napríklad aj o vzťahu k Číne alebo o špehovaní spojencov. Avšak činitelia rôznych štátov uvádzajú, že časť zverejnených snímok bola sfalšovaná.

„Prebieha vyšetrovanie spravodajcov a ministerstvom spravodlivosti. A sú čím ďalej bližšie,“ komentoval vo štvrtok situáciu americký prezident Joe Biden počas návštevy Írska. Dodal, že obsah úniku ho neznepokojuje, pretože nezahŕňa „nič súčasné“, čo by mohlo mať významné dopady. Pritom niektoré dokumenty sú staré len 40 dní.

Pentagon kontroluje škody
Zdá sa, že Pentagon je v režime úplnej kontroly škôd po objavení uniknutých spravodajských informácií, ktoré odhalili prísne strážené podrobnosti týkajúce sa vojny na Ukrajine, ako sú počty obetí a pripravenosť Ukrajiny na nadchádzajúcu jarnú... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik