Tajnostkári Maďari
15 | 04 | 2023 I Milan Laca
Maďarsko tajne povoľuje prepravu zbraní do Kyjeva. 
 
Politico: Maďarsko tajne súhlasí s prepravou zbraní pre Ozbrojenéh sily Ukrajiny cez svoj vzdušný priestor.
Potichu...
Maďarsko môže tajne umožniť spojencom NATO využívať svoj vzdušný priestor na dodávky zbraní Ukrajine a to aj napriek predchádzajúcemu  zákazu, tvrdí Politico, s odvolaním sa na uniknuté dokumenty Pentagonu.
 
Uplynulých 24 hodín na vojnovom fronte
Ukrajinský Generálny štáb informoval o včerajších vojenských aktivitách na fronte. Spracovala ukrajinská agentúra unian.net. Podľa nej sa "napriek vysokým stratám Rusko naďalej pokúša postupovať v štyroch operačných smeroch frontu - Limanskij,... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Ivan Brožík
Uniklo to
Politico poukazuje na to, že jeden z uniknutých dokumentov obsahoval plán pre ukrajinských pilotov, ktorí dostali pokyn na let s poskytnutými vrtuľníkmi z Chorvátska na Ukrajinu „cez maďarský vzdušný priestor“. Ak sa tieto dokumenty ukážu ako spoľahlivé, bude to znamenať nielen to, že Budapešť súhlasí s dodávkami zbraní, ale aj to, že jej kroky sa líšia od oficiálnych vyhlásení.
Orbán a jeho výroky
Okrem toho noviny, s odvolaním sa na správu CIA zo začiatku marca píšu, že maďarský premiér Viktor Orbán 22. februára označil Spojené štáty za jedného z troch hlavných nepriateľov svojej krajiny. V Spojených štátoch to hodnotili ako eskaláciu protiamerickej rétoriky z Orbánovej strany.
Proti sankciám
Maďarsko sa od začiatku konfliktu dôsledne stavalo proti sankciám na ruské energetické zdroje a proti dodávkam zbraní na Ukrajinu. Začiatkom marca minulého roka tamojší parlament vydal dekrét, zakazujúci dodávky zbraní na Ukrajinu z jeho územia. Minister zahraničných vecí Péter Szíjartó vysvetlil, že Budapešť sa snaží zabezpečiť územie Zakarpatska, kde žijú etnickí Maďari, keďže dodávky zbraní cez jej územie by sa stali legitímnym vojenským cieľom. Vláda opakovane zdôraznila, že Maďarsko stojí za skorým začiatkom mierových rokovaní.
 
Okolo Ukrajiny je mnohé jedna veľká lož
Únik tajných správ z Pentagonu naznačuje, že tí, ktorí sami rozhodujú o tom, čo je pravda a čo je dezinformácia, podvádzajú dokonca parlamenty vlastných krajín. Britský premiér Rishi Sunak podľa britského webu declassifieduk.org údajne tajne... Čítať ďalej
13 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik