Kajúcnik Makó môže mať "za ušami"
14 | 04 | 2023 I Eka Balašková

V roku 2018 sa uskutočnila aukcia pozemku, ktorý vlastní Finančná správa v Nitre. Zúčastnili sa jej štyria uchádzači. Systém však tesne pred koncom dražby zamrzol a tak vznikli podozrenia, že priebeh bol zmanipulovaný.

Dražby prebehli dve, pričom pri tej druhej štát prišiel o dvestotisíc eur. Sťažovali si na ňu všetci uchádzači, až na víťaza, ktorým je človek blízky Ľudovítovi Makóovi, bývalému riaditeľovi Kriminálneho útvaru Finančnej správy. Daniari však problém dlho nevideli, pretože nemali dostatok dôkazov, kým neposkytol video jeden z uchádzačov, ktorý si urobil záznam priebehu aukcie. Daniari však s firmou, ktorá prevádzkuje systém dražieb už neobnovili zmluvu. Ľudovít Makó pritom svedčí vo viac, ako osemdesiatich prípadoch.

Bežná dražba

Finančné riaditeľstvo sa pred piatimi rokmi rozhodlo predať v Nitre parcelu, kde stoja tenisové kurty a kedysi tam mal stáť nový daňový úrad. Budova sa však nepostavila a daniari rozhodli o dražobnom predaji pozemku.

Herečky prehovorili aj o šokujúcom správaní štábov
Francúzska herecká legenda Gérard Depardieu má problém. 13 žien ho obvinilo zo sexuálneho obťažovania, prípadne napadnutia. 74-ročný Depardieu sa v priebehu ostatných 20 rokov mal dopustiť sexuálneho násilia, no jeho právnik tieto informácie... Čítať ďalej
13 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Dve aukcie

Prvá dražba, ktorá mala priniesť sumu cez 661 tisíc, bola údajne z technických dôvodov zrušená a následne vyhlásená druhá, pri ktorej štát zarobil o zhruba 200-tisíc menej, ako mohol. Pozemok za 451-tisíc eur získal advokát Matej Firický. Ten na Donovaloch papierovo vlastní chatu, ktorej návštevníkom býva aj najznámejší kajúcnik Ľudovít Makó, bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS).

Dražba, pri ktorej Firický získal pozemok, však už dávnejšie čelila podozreniam z manipulácie. Kritizovali ju traja zo štyroch uchádzačov, no daniari, ako aj firma Ebiz, poskytujúca systém, reagovali, ako keby bolo všetko v poriadku. Jeden z uchádzačov si však celý priebeh nahral a video poskytol novinárom.

Systém zamrzol ... v správnom čase?

Podnikateľ Dušan Novotný bol jedným z účastníkov aukcie. Jeho ponuka do poslednej chvíle vyzerala, ako úspešná, no celý systém nečakane „zamrzol“ a tak Novotný odchádzal s vedomím, že získal nový pozemok, no parcela pripadla Firickému. Ten prihodil, keď Novotný sledoval zamrznutý monitor. Z jeho záznamu však vyplýva, že priebeh súťaže nebol v poriadku. A dokazujú to aj rozchádzajúce sa časové údaje.

Tri minúty pred zamrznutím systému prišla Firického ponuka na 451-tisíc eur. Počas týchto troch minút systém ukazoval Novotnému, že najvyššia je jeho suma. Ten 45 sekúnd pred oficiálnym ukončením aukcie obnovil stránku, kde už svietila informácia, že práve neprebieha žiadne kolo, no v tom čase prišla Firického ponuka. A Novotný stále videl svoju ponuku ako víťaznú. Napriek evidentne nesprávne pracujúcemu systému, Finančná správa problém neriešila.

Sťažoval si nie len Novotný

„Prvýkrát sme skončili asi na 600-tisíc eurách, ale túto aukciu nakoniec zrušili pre údajný technický problém. Druhýkrát aukcia zastala niekde na 450-tisíc, ja som odosielala ponuku 500-tisíc, túto ponuku však systém nespracoval, zamrzol a nakoniec som bola informovaná, že som v aukcii neuspela,“ povedala vtedy nitrianska podnikateľka Klaudia Fusková a o aukcii ako o zmanipulovanej hovorí aj štvrtý uchádzač, Juraj Rojko.

Čaputovská beznádej v praxi
"Niekedy mám pocit, že slovenskí liberáli sem padli z inej planéty. A rovno na hlavu. Ako môžu byť takí odtrhnutí od reality?" Pýta sa na svojom telegramovom účte Ľuboš Blaha. Do textu redakcia HD obsahovo nezasahovala, vložila iba... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Ebiz v podozrení

Novinári mali už dlhší čas informácie, že so softvérom firmy Ebiz nie je všetko úplne v poriadku. Do získania Novotného videa však nebola informácia podložená dôkazmi, na základe ktorých by informácie mohli zverejniť. Už prvá aukcia bola zrušená kvôli bližšie nešpecifikovaným technickým problémom, o ktorých nemajú informáciu ani daniari. Podľa majiteľa Ebizu, Borisa Kordoša, sa dôvod technických  problémov preveriť nepodarilo. Jedna zo zamestnankýň Ebizu tvrdila, že to rieši finančné riaditeľstvo, no keď bola konfrontovaná s mailom od vedenia, dôvod zrušenia uviesť nevedela.

Podajú daniari trestné oznámenie?

„Z uvedeného stavu nevyplývalo, že aukcia úspešná nebola a správca nemôže uzatvoriť kúpnu zmluvu,“ povedala hovorkyňa daniarov Martina Rybanská s tým, že po neobjasnenom zrušení prvej súťaže, pri  druhej aukcii bolo podľa daniarov aj napriek Novotného sťažnostiam, všetko v poriadku. Kým sa k nim nedostal jeho videozáznam.

„Finančná správa (FS) požiadala e-BIZ Corp o vysvetlenie predmetného videa a zváži podanie trestného oznámenia na neznámeho páchateľa pre podozrenie z machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe,“informovala o stanovisku FS Rybanská. FS však s firmou Ebiz neobnovila zmluvu, ktorá vypršala v marci.

5 rokov „dopisovania si“ s daniarmi

Dušan Novotný si na nekorektnú súťaž sťažoval už pred piatimi rokmi. Nepáčilo sa mu okrem priebehu aukcie ani neustále predlžujúce sa vyhodnocovanie.

„… aukcia sa následne ukončila po uplynutí tejto lehoty o 11:13:05,“píše sťažovateľ, no video ukazuje, že aukcia bola v tomto čase už nefunkčná. Časť komunikácie mala na starosti Kornélia Černá (vedúca odboru verejného obstarávania). Ďalší multikajúcnik tvrdí, že bola nominantkou Jozefa Brhela. Odsúdená bola za prijatie úplatku od Michala Suchobu.

"Vrah o morálke káže"
"Titulok (v úvodzovkách) si pre svoj status na sociálnej sieti vybral Matúš Šutaj Eštok. parafrázuje ním slávny a veľavravný porevolučný hit Karla Kryla. "Roman Mikulec podozrivý z prijatia úplatku 100 tis. EUR za informačný systém, podozrivý zo... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Špekulácie

„Tie informácie, ktoré sa na tom videu zobrazujú, neboli aktuálne, z nejakého dôvodu, možno vypadlo pripojenie,“ zareagoval najprv Boris Kordoš, majiteľ firmy Ebiz. Novotnému sa stránku aktualizovať podarilo, takže pripojenie bolo v poriadku

„Z nášho technického hľadiska som zatiaľ nezistil žiadnu chybu, ktorá by nastala na našej strane,“ zmiernil vyjadrenie Kordoš s tým, že to, čo sa jemu ukázalo, oni nevedia ovplyvniť a prečo tam mal informáciu, že neprebieha žiadne kolo, nevedia tiež.

Novinárov tiež zaujímalo, či video nenaznačuje problém s aukciou, keďže všetci, okrem víťazného uchádzača si sťažovali. „To už špekulujete,“skonštatoval Kordoš.

„Nie je možné aukciu len tak zopakovať, keď nie je na to nejaký relevantný dôvod,“ snažil sa Kardoš vec uzavrieť.

Makó – nájomný svedok

Makó svedčí vo viac, ako osemdesiatich prípadoch.  

"Nie je to výnimočné. Deje sa to v týchto časoch. Ja hovorím o dvoch rovinách. Jedna vec je právna, teda kto kedy dá šancu obvinenému, aby sa mohol vyviniť, rozumieme kde sme, teda presne naopak. Tá situácia dopadla tým spôsobom, že všetky demokratické garancie vybojované v roku 1989 skončili. Na tom bola postavená revolúcia. Ako náhle je pochybnosť, má sa rozhodnúť v prospech obvineného," vysvetľuje právnik Kaliňák.

Robert Kaliňák: Kajúcnici ešte horko zaplačú
Bývalý minister vnútra je jeden z tých, ktorí veľmi dobre rozumejú fungovaniu štátu. Robert Kaliňák sa navyše venuje aj advokácii a tak by mal čo-to vedieť aj o právnom štáte. Portálu Veci verejné poskytol rozsiahly rozhovor, v ktorom sa nevyhol... Čítať ďalej
22 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik