FRANCÚZSKO HORÍ! Macron podpisuje dôchodkovú reformu 
15 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Francúzsky prezident Emmanuel Macron podpísal zákon o dôchodkovej reforme po tom, čo v uliciach Paríža opäť vypukli nepokoje, píše Breitbart.

Kontroverzné dôchodkové reformy, ktoré navrhla francúzska vláda, konečne podpísal prezident Emmanuel Macron, a to aj napriek nepokojom, ktoré vo štvrtok a piatok vypukli v Paríži a mimo neho. Demonštranti dúfali, že tamojší ústavný súd zákon zostrelí alebo ho prinúti rozhodnúť v referende, pričom mnohí tvrdili, že povaha návrhu zákona porušuje francúzsku ústavu.

Podľa správy Le Figaro však právny orgán rozhodol, že prevažná väčšina bodov obsiahnutých v zákone je skutočne ústavná. Sudcovia namiesto toho vyškrtli len niekoľko oveľa menej kontroverzných prvkov zákona.
Polícia zasahovala

Parížska verejnosť reagovala na správy spontánnymi protestmi, z ktorých niektoré prerástli do nepokojov, pričom polícia v súvislosti s nepokojmi v meste zatkla viac ako 100 ľudí.

Zdanlivo nevyrušený násilím, Marcon rýchlo pristúpil k tomu, aby bol zákon oficiálny a v sobotu skoro ráno podpísal reformy do zákona.

Napriek tomu, že reformy sú vo Francúzsku oficiálne uzákonené, odbory prisľúbili, že budú naďalej oponovať legislatíve, zdanlivo presvedčené, že stále môžu presadzovať stiahnutie zmien.

„Nie je koniec,“ vyhlásil jeden z hlavných odborových zväzov zapojených do pravidelných masových protestov, pričom organizácia tvrdila, že stiahnutie legislatívy by bolo pre vládu jediným spôsobom, ako „utíšiť hnev“ vo Francúzsku.

Orbán: Ukrajina je ekonomicky NEEXISTUJÚCA KRAJINA!
Vo chvíli, keď USA a EÚ prestanú poskytovať finančnú pomoc, vojna sa skončí! Viktor Orbán vyhlásil, že Ukrajina je po finančnej stránke neexistujúci štát a všetku svoju prevádzku financuje už len výhradne z cudzích peňazí! Na rozdiel od Ruska... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Takýto hnev bol v piatok dokonale viditeľný v uliciach Paríža, kde sa demonštranti stretli s políciou a podpaľovali koše v reakcii na to, že ústavný súd rozhodol, že legislatíva je zlučiteľná s francúzskym právom. Demonštrácie proti rozhodnutiu sa konali aj v Marseille, Lyone, Nantes, Rennes, Lille, Dijone, Caen a Štrasburgu.

Počínanie demonštrantov v Rennes vyvolalo mimoriadne rozhorčenie, pričom sa objavili zábery, na ktorých je vidieť, ako niekoľko jednotlivcov hromadí koše pred vchodom do historického kláštora v meste a potom ich zapáli. „Degradácie a útoky dnes večer v Rennes proti policajnej stanici a kláštoru Couvent des Jacobins (kláštor) zo strany násilníkov odhodlaných bojovať proti tomu sú neprijateľné,“ napísal francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin online a vyjadril plnú podporu francúzskej polícii.

Kritika mužov zákona a usvedčujúce videá

Francúzske orgány činné v trestnom konaní však v sobotu ráno čelili aj kritike, pričom na internete sa objavilo viacero videí, ktoré ukazujú policajtov, ktorí sa snažia oslepiť novinárov vysokovýkonnými baterkami.

Policajti oslňujú niekoľko novinárov na dlhé minúty, aby narušili nahrávanie záberov,“ napísal na internete jeden novinár a dodal, že takéto vykrádanie lebiek zo strany orgánov činných v trestnom konaní proti reportérom v krajine sa „často stáva“.

NEPREJDÚ! Na ruskej obrane si Ukrajinci vylámu zuby, prezradil ženista
Už nejaký čas sa hovorí o ukrajinskej jarnej ofenzíve a o jej možnostiach. Na ne sa zameral bývalý dôstojník britskej armády, ženista so špecializáciou na obrnencov a ich mobilitu, ktorý slúžil v Bosne, Iraku, Severnom Írsku a Afganistane. A vidí... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik