Dolár sa postupne rúca
13 | 04 | 2023 I Milan Laca

Brazílsky prezident Lula da Silva vyzval na opustenie dolára vo svetovom obchode.

Prezident Luiz Inacio Lula da Silva počas svojej prvej štátnej návštevy Číny od opätovného nástupu do úradu, vyzval rozvojové krajiny, aby sa vzdali dolára v medzinárodnom obchode, v prospech svojich vlastných mien. Informuje o tom denník Financial Times.

BRICS naberá na sile

Lula da Silva apeloval na skupinu krajín BRICS (okrem Brazílie a Číny zahŕňa Rusko, Indiu a Juhoafrickú republiku) s výzvou, aby ukončili dominanciu dolára a vyvinuli vlastnú alternatívnu menu na použitie v obchode.  Prezident Brazílie v prejave v Novej rozvojovej banke (zriadenej krajinami BRICS) v Šanghaji oslovil publikum s otázkami: „Kto rozhodol, že naše meny sú slabé a v iných krajinách nemajú žiadnu hodnotu? Kto rozhodol, že dolár sa stal hlavnou menou po zrušení zlatého štandardu?

Ukrajinským utečencom sa končia dobré časy
Ukrajinskí utečenci v Rumunsku sa sťažujú, že ich masívne vysťahovali miestni obyvatelia, ktorí ich prichýlili. Ukrajinských utečencov z Rumunska začali masívne vysťahovávať miestni obyvatelia kvôli pripravovaným zmenám zákona o pomoci utečencom.... Čítať ďalej
12 | 04 | 2023 | Milan Laca

Nastupuje Juan

Výzva Lulu da Silvu zbaviť sa závislosti od dolára podporuje rastúce snahy Pekingu, použiť jüan na vyrovnanie medzinárodných transakcií s komoditami. Čínsky vodca Si Tin -pching sa bude snažiť presvedčiť brazílskeho prezidenta 14. apríla, aby podporil viacero zahraničnopolitických programov Pekingu, uvádzajú experti z novín. Medzi nimi je iniciatíva One Belt, One Road predstavená v roku 2013, ktorá zahŕňa aktiváciu medzinárodných obchodných a investičných projektov zahŕňajúcich viac krajín a využitie kapitálu zo zainteresovaných štátov. Pristúpilo 150 krajín.

Obchod rastie

Obchod medzi Brazíliou a Čínou vzrástol za posledné desaťročie na 150,4 miliardy dolárov v roku 2022, pričom Čína nakupuje poľnohospodárske komodity a nerasty a investuje do veľkého spotrebiteľského trhu a sektora infraštruktúry v tejto latinskoamerickej krajine. Posilnenie hospodárskych vzťahov, podnietilo krajiny k rozšíreniu používania vlastných mien v bilaterálnom obchode. V apríli uskutočnila brazílska pobočka štátnej Industrial and Commercial Bank of China prvú transakciu v jüane v krajine.

 

Kto vyniesol von utajované dokumenty? Draxler poukazuje na západné spravodajské komunity
Bývalý minister školstva Juraj Draxler sa na svojom facebooku zamyslel nad aktuálnou kauzou úniku tajných dokumentov Spojených štátov. Podoba s Pentagon Papers Dokumenty amerických spravodajských služieb, ktoré začali pred niekoľkými dňami... Čítať ďalej
12 | 04 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme