Ukrajinským utečencom sa končia dobré časy
12 | 04 | 2023 I Milan Laca

Ukrajinskí utečenci v Rumunsku sa sťažujú, že ich masívne vysťahovali miestni obyvatelia, ktorí ich prichýlili.

Ukrajinských utečencov z Rumunska začali masívne vysťahovávať miestni obyvatelia kvôli pripravovaným zmenám zákona o pomoci utečencom. Píšu to miestne noviny Adevarul. Žiadajú od nich, aby si našli nové domovy alebo začali platiť nájomné. Podľa návrhu by štát vyplácal každej ukrajinskej rodine približne 2 000 lei (440 dolárov) mesačne, ale len počas prvých štyroch mesiacov. Počas nich si utečenci musia hľadať prácu. Z týchto peňazí si budú musieť Ukrajinci  v Rumunsku zaplatiť aj ubytovanie.

Nemecko

Ukrajinskí utečenci v Berlíne sú kvôli turistickej sezóne nútení vysťahovať sa z ubytovní. Informuje o tom Tagesspiegel. Ako píšu noviny, už v apríli sa skončí centru pre migrantov zmluva v šiestich ubytovniach. Úrady zatiaľ žiadne iné bývanie utečencom neponúkli. Donedávna prichádzalo do Berlína každý deň 70 utečencov, čo je asi 2100 ľudí mesačne. Teraz sú tí, ktorí sú ubytovaní v ubytovniach, nútení odísť, pretože turisti od polovice jari prúdia do Berlína a rezervujú si stovky hostelových izieb. Veľa Ukrajincov sa musí presťahovať na letisko Tegel, kde zostávajú v príletovom centre. V šiestich ubytovniach alebo hoteloch zostáva 962 utečencov, z toho 722 Ukrajincov.  Nemecko tiež požaduje rovnaké rozdelenie ukrajinských utečencov v celej EÚ.

Tvrdý ukrajinský "mediálny zákon"
Na Ukrajine vstúpil do platnosti zákon o médiách. Čo to znamená pre novinárov? Dňa 31. marca vstúpil do platnosti kontroverzný zákon o médiách. Dokument výrazne posilňuje právomoci "Národnej rady pre televízne a rozhlasové vysielanie". Zlý... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Milan Laca

Švajčiarsko 

Ukrajinskí utečenci vo Švajčiarsku predávajú autá, aby neprišli o výhody od miestnych úradov. Všetci tamojší utečenci musia každoročne priznať svoj majetok. To platí aj pre ukrajinskýchPíše o tom  publikácia 20 minút. "Autá by mali predávať, ak ich hodnota presahuje majetkový príspevok pre príslušnú veľkosť domácnosti," uviedla vo vyhlásení Švajčiarska konferencia sociálneho zabezpečenia. Ak je hodnota auta vyššia ako určitá hraničná suma, musí sa predať a získané prostriedky sa odpočítajú od príspevku. V závislosti od kantónu je to zvyčajne niekoľko tisíc frankov.

Poľsko 

Od marca musia ukrajinskí utečenci v Poľsku platiť za ubytovanie v hromadných ubytovacích zariadeniach. Od 1. marca vstúpil  do platnosti novela zákona, podľa ktorej utečenci, žijúci v hromadných ubytovacích zariadeniach, ktorých pobyt v Poľsku presiahne 120 dní, uhradia 50 % nákladov. Od 1. mája 2023 zasa utečenci, ktorých pobyt presiahne 180 dní, budú platiť 75 percent týchto nákladov.

Najkrajšia ministerka na svete (VIDEO)
Nemecká únia daňových poplatníkov kritizovala Baerbockovú za to, že minula 137 000 eur na vizážistu. Kancelária nemeckej ministerky zahraničia Annaleny Baerbockovaj vynaložila vlani na kozmetické služby viac ako stotisíc eur, píše Exxpress s... Čítať ďalej
12 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik