Scenáre, ktoré zahŕňajú smrť Vladimíra Putina, aj Volodymyra Zelenského
12 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Uniknutý dokument načrtol štyri možné scenáre rusko-ukrajinského konfliktu. Podľa americkej Defense Intelligence Agency (DIA) scenáre zahŕňajú smrť ruského prezidenta Vladimira Putina a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Tajný spravodajský dokument, ktorý získal denník The New York Times a ktorý bol medzi dokumentmi "tajné" a "prísne tajné", ktoré unikli na internet, poskytuje pohľad na plány USA na vojnu na Ukrajine.

Uniknuté dokumenty všetko takzvané žolíkové scenáre "Joker". Niektoré analýzy spravodajských agentúr zvyčajne poskytujú hodnotenie najpravdepodobnejšieho výsledku konkrétnej udalosti, ale dokument "Joker" nie. Ten opisuje rôzne možné výsledky v scenári bez posúdenia, ktorý z nich je najpravdepodobnejší.

Analýza Defense Intelligence Agency načrtla štyri scenáre.

ZVAŽOVANÉ SCENÁRE ZAHŔŇAJÚ SMRŤ RUSKÉHO PREZIDENTA VLADIMIRA PUTINA A UKRAJINSKÉHO PREZIDENTA VOLODYMYRA ZELENSKÉHO, ODSTRÁNENIE VODCOV RUSKÝCH OZBROJENÝCH SÍL A UKRAJINSKÝ ÚTOK NA KREMEĽ.

Podľa dokumentu bude vojna pravdepodobne zdĺhavá a bolo tiež opísané, že tieto scenáre by mohli mať rôzne dôsledky: mohli by viesť k eskalácii alebo dokonca k dohodnutému ukončeniu konfliktu, alebo by nemohli podstatne ovplyvniť vojenské akcie.

Podľa The New York Times sa zdá, že dokument je typickým dokumentom pripraveným spravodajskými agentúrami.

Jeho cieľom je pomôcť vojenským dôstojníkom, tvorcom politík alebo zákonodarcom pripraviť sa na možné výsledky významných udalostí a posúdiť možnosti.

Dokument je označený ako RELIDO, čo naznačuje, že rozhodnutie o poskytnutí informácií, napríklad zahraničným partnerom, môžu prijať niektorí vysokí úradníci. Dokument je datovaný 24. februára a je označený ako JEDEN ROK, čo naznačuje, že analýza bola vykonaná rok po začiatku invázie.

Toto by sa mohlo stať, ak by Ukrajina zaútočila na Rusko

Jeden zo štyroch hypotetických scenárov sa týka toho, čo by sa mohlo stať, ak Ukrajina zaútočí na Kremeľ. Dokument identifikoval širokú škálu možných dôsledkov: Putin by mohol využiť verejné protesty na to, aby reagoval úplnou vojenskou mobilizáciou alebo zvážil použitie taktických jadrových zbraní. Jeho strach z verejnej mienky by ho však podľa dokumentu mohol dokonca podnietiť k tomu, aby rokoval o urovnaní vojny.

UKÁZALO SA TIEŽ, ŽE BIDENOVA ADMINISTRATÍVA JE OBZVLÁŠŤ ZNEPOKOJENÁ MOŽNÝM UKRAJINSKÝM ÚTOKOM NA MOSKVU, KTORÝ BY MOHOL VYVOLAŤ DRAMATICKÚ ESKALÁCIU ZO STRANY RUSKA.

Hrozba takéhoto útoku na Ukrajinu je jedným z dôvodov, prečo sa Spojené štáty zdráhajú poskytnúť Kyjevu rakety dlhšieho doletu.

Americkí predstavitelia neodhalili nič o pravosti dokumentu, ale nespochybnili ani jeho pravosť. Dokument je podobný iným dokumentom vypracovaným zborom náčelníkov štábov Pentagonu, ktoré úradníci uznali za pravé.

Upozornili tiež, že uniknuté dokumenty sú zastarané a v mnohých prípadoch neodrážajú súčasné hodnotenia rôznych spravodajských agentúr.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik