Melicher: Čo čakať od prezidentky a vlády, pre ktorých nie sú národné záujmy na prvom mieste?
13 | 04 | 2023 I Ladislav Kováčik

Člen vedenia Mladých sociálnych demokratov Igor Melicher vo svojom facebookovom príspevku okomentoval domáce aj zahraničné udalosti a témy.

Červený koberec pre Macrona

Melicher sa najprv vyjadril k návšteve Číny zo strany francúzskeho prezidenta Macrona a predsedníčky Európskej komisie von der Leyenovej. Macrona podľa neho v Číne privítali „červeným kobercom“, kým von der Leyenovú nechali pri návrate prejsť cez štandardnú letiskovú kontrolu spoločne s ďalšími cestujúcimi.

Melicher si tu všíma dva „jasné signály“. Prvým podľa neho je, že Čína začína v EÚ praktizovať politiku „rozdeľuj a panuj“. Druhým má byť, že si táto svetová veľmoc viac váži zástupcov suverénnych národných štátov, než zástupcov EÚ.

Samozrejme, aj v tomto prípade nejde o nič iné, ako o biznis a geopolitiku. Slovensko z toho môže vyťažiť, ale aj veľmi utrpieť,“ konštatuje ďalej Melicher.

Melicher na jednej strane víta, že Slovensko má potenciál byť partnerom aj inde, ako len na Západe. Na druhej strane je podľa neho Európska únia naším životným priestorom a bolo by podľa neho oveľa výhodnejšie, pokiaľ by sme s ostatnými svetovými veľmocami rokovali prostredníctvom EÚ ako samostatnej svetovej veľmoci.

To sa však podľa Melichera nemôže podariť, kým budú tento „veľmi dobrý“ projekt riadiť nesamostatní ľudia, akí sú tam dnes. „Z EÚ sa nestane veľmoc, kým bude slepo plniť príkazy USA v zahraničnej politike, čo vidia všetky ostatné štáty sveta,“ tvrdí Melicher. Toto podľa Melichera pochopil aj Macron, ktorý začal pozíciu Francúzska na medzinárodnom poli pomaly otáčať smerom k suverenite a znižovaniu závislosti. Melicher si myslí, že teraz budú na rade aj ďalší lídri s takýmto prístupom.

Vorobelová o ponížení von der Leyenovej v Číne: Vykresľovali ju ako americkú bábku!
Poslankyňa Národnej rady SR Slavěna Vorobelová na svojom facebooku okomentovala nedávnu návštevu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej v Číne. Strohý program von der Leyenovej Podľa... Čítať ďalej
12 | 04 | 2023 | Ladislav Kováčik

Násilný experiment

V ďalšej časti príspevku sa Melicher venuje téme peňazí na školstvo z Plánu obnovy. Pripomína, že súčasná vláda sa zaviazala, že spraví zásadné zmeny v školstve, na ktoré sú tieto peniaze viazané. Melicher zároveň nezabúda pripomenúť, že peniaze z Plánu obnovy sú vlastne pôžičkou, ktorú budeme musieť vrátiť.

Takže kvôli pôžičke sa rozhodli ministri tejto vlády – Gröhling a Horecký – absolútne zmeniť systém vzdelávania detí na základných školách a robia tak aj napriek tomu, že to neprediskutovali s opozíciou, že s tým nesúhlasí väčšina škôl, učiteľov a rodičov,“ konštatuje Melicher.

Melicher ďalej vysvetľuje, že od roku 2026 sa majú rušiť ročníky 1-9 a majú sa nahradiť akýmisi tromi cyklami, v ktorých nebude stanovovať vzdelávacie osnovy štát, ale bude to robiť učiteľ špeciálne pre každú triedu.

Melicher však pripomína, že učiteľov je dnes málo, sú slabo platení a nie sú na takúto zmenu pripravení.

Nehovoriac o tom, že sa systém vzdelávania založený na zručnostiach žiakov má zmeniť na systém, v ktorom sa budú žiaci učiť o pocitoch, emóciách, sexuálnej výchove, pohlaviach, dezinformáciách a ďalších podobných okruhoch, ktoré sa ukázali ako disfunkčné na západných školách,“ píše ďalej Melicher. Toto „šialenstvo“ bude nutné zastaviť hneď, ako sa bude dať, myslí si Melicher a pripomína, že do spomínaného systému sa prihlásilo len niečo vyše 90 základných škôl z 1160. Napriek tomu sa podľa neho nájdu deti, ktoré budú obeťami tohto „násilného experimentu“.

"Prezident násilia a pokrytectva..." Macronov prejav Holandsku narušili!
Hnev, ktorý vyvolala dôchodková reforma vo Francúzsku, nasledoval prezidenta Emmanuela Macrona aj do Holandska, kde bol prezident Macron na dvojdňovej návšteve. Demonštranti tam narušili jeho prejav. Pandémia koronavírusu a vojna na Ukrajine... Čítať ďalej
12 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Sankcie nás môžu poškodiť

V poslednej časti príspevku Melicher vyzdvihol fakt, že Maďarsko si robí svoju vlastnú zahraničnú politiku založenú na svojich národných záujmoch.

Spomenul, že na oficiálnu zahraničnú cestu do Ruska odletel minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických záujmov Péter Szijjártó. Maďarský minister sa stretol s vicepremiérom Alexandrom Novakom, s ktorým okrem iného rokoval o jadrovej energii. Melicher tu pripomenul, že ruská strana sa podieľa na dokončení maďarskej jadrovej elektrárne v Paksi.

Maďari podľa Melichera zároveň „veľmi správne“ reagujú na vyjadrenia Nemecka, ktoré požaduje rozšíriť sankcie aj na jadrové palivo, ktoré prúdi z Ruska do Európy. Preto Maďari išli rokovať o priamych dodávkach jadrového paliva už teraz, rovnako ako o rope a plyne, ktorý k nim prúdi cez Turecko.

Nové sankcie môžu výrazne poškodiť aj Slovensko. Čo sa však dá čakať od vlády a prezidentky, pre ktorých nie sú národné záujmy Slovenska na prvom mieste. Jedine to, že za ďalší balík sankcií poslušne zahlasujú a slovenský ľud sa tak prepadne ešte do väčšej biedy a väčšej špirály zdražovania základných potravín a služieb,“ uzatvára Melicher.

Maďarský biskup Vereš: Boh stvoril muža a ženu, a to je norma
Maďarsko môže byť vzorovou krajinou a väčšina obyvateľov Západu s nami súhlasí," povedal maďarský biskup András Veres pre National Catholic Register. Biskup tiež vyjadril svoj názor na rodové otázky. Maďarská cirkev bola trochu sklamaná, že pápež... Čítať ďalej
12 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme