Kto vyniesol von utajované dokumenty? Draxler poukazuje na západné spravodajské komunity
12 | 04 | 2023 I Ladislav Kováčik

Bývalý minister školstva Juraj Draxler sa na svojom facebooku zamyslel nad aktuálnou kauzou úniku tajných dokumentov Spojených štátov.

Podoba s Pentagon Papers

Dokumenty amerických spravodajských služieb, ktoré začali pred niekoľkými dňami kolovať po internete, sa podľa exministra v niečom dajú porovnať s Pentagon Papers, ktoré kedysi americkej verejnosti ukázali reality vojny vo Vietname a následne viedli k utlmovaniu americkej prítomnosti a nakoniec k stiahnutiu sa z ázijskej krajiny.

Draxler si myslí, že dnešné dokumenty ukazujú verejnosti viacero „vysoko relevantných“ vecí. „V prvom rade to, že samotné americké spravodajské služby a vojaci si nemyslia, že by Ukrajinci mali v zásade akúkoľvek šancu Rusov na bojisku poraziť. A to v zmysle, že by dobyli späť územia, ktoré im Rusko v uplynulý rok zabralo,“ píše Draxler.

Materiály zároveň podľa Draxlera dokumentujú rozsah, v akom Ukrajina prestala byť autonómnym aktérom. „Veľkú časť vojenskej práce na Ukrajine v skutočnosti robia západné štáty, v prvom rade USA a Británia. V drvivej väčšine napríklad cvičia ukrajinskú armádu a organizujú nové brigády pre nasadenie proti Rusku,“ zhŕňa Draxler obsah dokumentov, pokiaľ ide o zapojenie zahraničných aktérov.

Draxler sa následne pýta, kto a prečo tieto materiály vyniesol von. Podľa neho o skutočných zdrojoch a motívoch môžeme len špekulovať. Jedna „vysoko pravdepodobná“ verzia podľa neho znie, že dokumenty von pustili ľudia z prostredia samotnej americkej spravodajskej a analytickej komunity, podobne ako sa to stalo pri WikiLeaks či pri odhaleniach Edwarda Snowdena.

Zelenského poradca chce viac zbraní, minister obrany Reznikov chce pilotov!
"Musíme sa menej zaoberať únikmi a viac dodávkami zbraní," uviedol Michaljo Podoljak, poradca ukrajinského prezidenta Zelenského. Pred nikoľkými dňami média zachvátila správa o uniknutých tajných a prísne tajných dokumentoch U.S.A, ktoré sa týkali... Čítať ďalej
12 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Značne nezmyselné jatky

Draxler ďalej vyvracia predstavu niektorých ľudí, že veľmociam vládnu akési dokonalé jednoliate kliky. Podľa neho však napríklad rozhodne neplatí, že by všetci americkí vojaci súhlasili s vládnou politikou. „Ak prebieha nejaká invázia, mašinéria vojensky funguje, ale potom sa jedinci alebo celé skupiny ľudí niečím znechutených začnú búriť, napríklad únikmi informácií,“ vysvetľuje Draxler.

Podľa Draxlera je v prípade aktuálneho konfliktu len veľmi málo pravdepodobné, že Rusko bude vojensky porazené. Na druhú stranu, ani Rusko nemá podľa exministra veľkú šancu vyhrať (z hľadiska svojich proklamovaných cieľov).

Sú to pre zúčastnené strany v mnohom značne nezmyselné jatky, navyše s veľmi nepríjemným rizikom nečakanej eskalácie. Nie nutne v podobe úplného extrému, jadrového konfliktu, hoci aj tá možnosť tu je, ale priamejšieho stretu NATO s Ruskom, či väčšieho zaťahovania civilov na Ukrajine a v Rusku do vojny,“ píše ďalej Draxler.

Podľa Draxlera je pomerne ľahké predstaviť si, že mnohým ľuďom aj v západných spravodajských komunitách sa predlžovanie konfliktu bridí. „A najľahšie sa tomu postaviť je tak, že sa zverejní, čo si vláda tajne aj tak myslí a ako koná,“ vysvetľuje Draxler.

Kyjev chce zlikvidovať ruskú čiernomorskú flotilu (VIDEO)
Ukrajina ohlásila úder na Čiernomorskú flotilu. Ukrajinská armáda sa pripravuje zaútočiť na ruskú Čiernomorskú flotilu. Vyhlásil to minister obrany Ukrajiny Oleksij Reznikov. Jeho slová citovali miestne noviny Strana.ua. Čakajú... „Čakáme na... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Milan Laca

Únik ničomu neuškodil

Či to však povedie aj ku koncu konfliktu v dohľadnej dobe je podľa bývalého ministra otázne. „Situácia je dnes taká, že ako šéfstvo Ukrajiny tak vedenie Ruska by ju mohlo len veľmi ťažko svojmu obyvateľstvu prezentovať ako víťazstvo,“ myslí si Draxler.

Podľa Draxlera, čisto z vnútropolitických dôvodov si tak Zelenskyj a jeho ľudia, ako aj Putin a jeho okolie musia želať skôr bojovať ďalej. Akonáhle by sa militaristická mobilizácia krajiny a verejnej mienky skončila, obyvateľstvo by sa podľa exministra začalo hlasno pýtať niektoré veľmi nepríjemné veci.

Ale na druhej stane únik dokumentov minimálne ničomu neuškodil. A dáva aspoň akú-takú šancu, že sa časť západných politických špičiek začne zamýšľať, ako to celé aspoň začať postupne ukončovať,“ myslí si Draxler.

Podľa bývalého ministra konflikt značne poškodil najmä Ukrajinu, ale aj Rusko. S tým sa podľa neho nadlho nedá robiť nič. Strategicky menej samostatnou sa v tejto súvislosti stala aj EÚ. To sa bude tiež podľa Draxlera nejaký čas ťažko prekonávať.

Bol by čas ale začať sa zamýšľať nad tým, ako aspoň konečne stopnúť tie nekonečné ľudské jatky. Ostáva len zúfalo dúfať, že tomu únik materiálov trochu pomôže,“ uzatvára Draxler svoj komentár.

Ukrajinské plány na ofenzívu
Generálny štáb má viacero scenárov na protiofenzívu, rozhodnutie padne v poslednej chvíli. Veliteľstvo ozbrojených síl Ukrajiny má minimálne tri scenáre na ukrajinskú protiofenzívu. Vyhlásil to tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Alexej... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik