Francúzsko "mení kurz" alebo hrá pre seba?
12 | 04 | 2023 I Milan Laca

PAP: Francúzsko zablokovalo nákup munície pre Ukrajinu.

Francúzsko je podľa Poľskej tlačovej agentúry jedinou krajinou Európskej únie, ktorá blokuje prideľovanie jej fondov na nákup munície pre Ukrajinu . Na financovanie tohto projektu chcú minúť 2 miliardy eur, pričom polovicu zo sumy maly dostať krajiny EÚ na preplatenie dodávky APU. V európskych skladoch nie je dostatok granátov a tak v EÚ vznikla potreba nakupovať ich v iných krajinách.

Sú proti

Proti takejto schéme sa podľa agentúry postavilo Francúzsko. „V tejto situácii by bol riešením nákup munície v tretej krajine a jej následná výmena zo zásob jednej z členských krajín, prevozom iných zbraní do tretej krajiny. V tejto veci prebiehajú rokovania,“ povedal agentúre zdroj z EÚ.

Zelenského poradca chce viac zbraní, minister obrany Reznikov chce pilotov!
"Musíme sa menej zaoberať únikmi a viac dodávkami zbraní," uviedol Michaljo Podoljak, poradca ukrajinského prezidenta Zelenského. Pred nikoľkými dňami média zachvátila správa o uniknutých tajných a prísne tajných dokumentoch U.S.A, ktoré sa týkali... Čítať ďalej
12 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Zvýšiť výrobu

Druhá miliarda zo stanovenej sumy,  mala byť vyčlenená na objednávky na výrobu munície v krajinách EÚ. Za najväčších producentov označuje agentúra Nemecko, Poľsko a Francúzsko. Toto rozhodnutie však nepodporil ani Paríž. „Návrh obsahoval ustanovenie, že náhrada streliva by sa mala uskutočniť len na základe požiadaviek Ukrajiny. Paríž však chce bez vysvetlenia dôvodov vylúčiť toto ustanovenie. Francúzsko chce pridať aj možnosť náhrady za dodávku rakiet, “ tvrdí poľská agentúra.

Hrajú pre seba

Podľa niektorých európskych diplomatov by za rozhodnutím Francúzska mohol byť lobing zbrojárskych firiem. Jeden z nemenovaných diplomatov agentúre povedal, že „reč je o vytvorení mechanizmu na vynútenie objednávky konkrétneho vybavenia, ktoré v skutočnosti nemusí ukrajinská strana potrebovať“. Poľsko trvá na tom, že je potrebné zabezpečiť čo najrýchlejšiu dodávku munície na Ukrajinu.

"Prezident násilia a pokrytectva..." Macronov prejav Holandsku narušili!
Hnev, ktorý vyvolala dôchodková reforma vo Francúzsku, nasledoval prezidenta Emmanuela Macrona aj do Holandska, kde bol prezident Macron na dvojdňovej návšteve. Demonštranti tam narušili jeho prejav. Pandémia koronavírusu a vojna na Ukrajine... Čítať ďalej
12 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik