A JE TO TU! Maďarský šéf Medzinárodnej investičnej banky je zaradený na sankčný zoznam!
12 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Americký veľvyslanec v Maďarsku David Pressman oznámil sankcie, iné, ako sa očakávalo. Zároveň uviedol, že Maďarsko, dialóg a spoločná práca sú dôležité.

"USA uvalili sankcie na viac ako päťdesiat jednotlivcov, aby Rusom sťažili prístup k tovaru (potrebnému na pokračovanie vojny); V rámci nich aj proti Medzinárodnej investičnej banke (IIB) a jej trom hlavným predstaviteľom, vrátane dvoch ruských a jedného maďarského občana Imre Laszlóczkého," oznámil Pressman.

Dá sa to považovať za miernejšie oznámenie, ako sa očakávalo, pretože predtým časť tlače uvádzala, že sa očakáva veľké oznámenie Pressmane, kde mali byť oznámené prísnejšie sankcie proti Maďarsku.

Veľvyslanec pripomenul, že jeho krajina už v roku 2019 požiadala Maďarsko a ďalších členov NATO, aby boli opatrní voči Rusku, a to je obzvlášť dôležité teraz kvôli brutálnej vojne na Ukrajine.

"USA márne signalizovali svoje obavy Budapešti po tom, čo sem bolo sídlo banky presunuté z Moskvy; a tiež, že prítomnosť platformy financovanej Kremľom predstavuje hrozbu pre európske krajiny. Maďarsko tieto obavy odmietlo a Maďarsko nepriamo živí ruskú vojnovú mašinériu, dodal.

Na otázky odpovedal opatrne, zdôrazňujúc čestnosť a prácu pri práci s maďarskou vládou.

Pripomenul, že nielen on, ale aj jeho predchodca už vyjadrili svoje obavy z Rusov. 

"Maďarsko hostí Medzinárodnú investičnú banku, zamestnanci majú diplomatické pasy, tieto otázky je potrebné riešiť. Je dôležité, aby sme sa zapojili do dialógu s Maďarmi s odlišným zmýšľaním, dokonca aj s tými, s ktorými nesúhlasíme," vysvetlil.

Tlačová konferencia trvala približne desať minút.

Imre Laszlóczki predtým pôsobil aj ako maďarský veľvyslanec v Azerbajdžane.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik