Vizitka slovenskej ekonomiky: Skončilo 5 OOO firiem a 40 000 živnostníkov!
11 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Počas minulého roka ukončilo na Slovensku svoju činnosť spolu 5 684 firiem, z toho 5 448 spoločností s ručením obmedzeným a 236 akciových spoločností. Zároveň k rovnakému kroku pristúpilo aj 38 856 fyzických osôb – podnikateľov nezapísaných v obchodnom registri. Vyplýva to z aktuálnej analýzy nadnárodnej poradensko-analytickej spoločnosti Dun & Bradstreet.

Čísla ešte porastú

„Najviac subjektov ukončilo podnikanie v apríli minulého roka. Presnejšie to bolo 2523 spoločností s ručením obmedzeným a 113 akciových spoločností,“ priblížila analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Pripomenula, že veľmi pravdepodobne bude počet zaniknutých kapitálových spoločností za rok 2022 ešte vyšší, pretože dáta o ukončení podnikania sa v oficiálnych štatistikách vykazujú s oneskorením.

Nedočkali sa pomoci?

Najčastejšie zanikali spoločnosti v oblastiach nešpecializovaný veľkoobchod, a to v 393 prípadoch, ostatné poradenstvo v oblasti podnikania a riadenia, kde činnosť ukončilo 387 firiem a ostatné podporné činnosti pre podnikanie. V tejto oblasti skončilo podnikanie 294 spoločností.

Podnikatelia na kolenách

Počas roka 2022 zároveň ukončilo svoju činnosť aj 38.856 živnostníkov. Z toho najviac, a to 7165, ich bolo v Prešovskom kraji, nasledoval Nitriansky kraj s 5207 zrušenými živnosťami a Bratislavský kraj, v ktorom prestalo podnikať 4944 živnostníkov. 

„Firmy a živnostníci už dlhšie zápasili s dosahmi pandémie nového koronavírusu na podnikanie a v priebehu minulého roku sa pridali aj dôsledky vojenského konfliktu na Ukrajine,“ uviedla Štěpánová.

V Českej republike ukončilo počas roka 2022 podnikanie spolu 13 712 spoločností. Najviac firiem skončilo v oblasti správy a prenájmu nehnuteľností, v obchode, službách, stravovaní a v oblasti výstavby budov.

NEVYSTRAŠÍTE NÁS! Slovensko bude naďalej podporovať Ukrajinu! ZA AKÚ CENU? Pýta sa POLITICO
Portál POLITICO upozornil, že štátny tajomník SR pre energetiku Peter Gerhardt stavia Slovensko do náročnej situácie. Slovensko je stále závislé od ruskej energie, ale podľa slovenského predstaviteľ energetiky posielanie zbraní na Ukrajinu je... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik