Tvrdý ukrajinský "mediálny zákon"
11 | 04 | 2023 I Milan Laca

Na Ukrajine vstúpil do platnosti zákon o médiách. Čo to znamená pre novinárov?

Dňa 31. marca vstúpil do platnosti kontroverzný zákon o médiách. Dokument výrazne posilňuje právomoci "Národnej rady pre televízne a rozhlasové vysielanie". 

Zlý zákon

Európska federácia novinárov nazvala tento dokument "hodný najhorších autoritárskych režimov". Euromedia vo vyhlásení kritizovala „neprimerané regulačné právomoci“ udelené "Národnej rade". Navyše tento zákon nebude platiť len počas stanného práva, čo by mohlo odôvodniť mnohé obmedzenia pre médiá, ale aj po skončení vojny. V konečnom dôsledku to hrozí, že sa zo zákona stane nástroj totálnej kontroly úradov nad médiami.

Viac zákazov ako v ústave 

Hlavnou funkciou "Národnej rady" je zabezpečiť, aby médiá nezverejňovali zakázané informácie. Aj zoznam toho, čo je zakázané zverejňovať, ustanovuje tento zákon. Samostatnou časťou je najmä zákaz zverejňovania informácií propagujúcich ozbrojenú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine. 

Čo ešte 

Predovšetkým je zakázané:

-šíriť informácie, ktoré „popierajú alebo ospravedlňujú zločinecký charakter komunistického totalitného režimu v rokoch 1917 – 1991 na Ukrajine, zločinnosť nacistického totalitného režimu, vytvárajú pozitívny obraz o osobách zastávajúcich vedúce funkcie v komunistickej strane na Ukrajie, iných zväzových a autonómnych sovietskych republík"  

- šírenie „nepresných informácií“ o ozbrojenej agresii alebo o akciách štátu agresora, jeho predstaviteľov, organizácií kontrolovaných štátom agresorom

- zakázané je aj „výhradne pozitívne spravodajstvo o činnosti orgánov štátu agresora za účelom ich popularizácie“ 

- okrem bloku „zahraničnopolitických“ informácií nemôžu médiá šíriť informácie, ktoré „ponižujú štátny jazyk alebo s ním zaobchádzajú s dešpektom“, ako aj informácie, ktoré „popierajú alebo spochybňujú existenciu ukrajinského ľudu a ukrajinskú štátnosť, alebo ukrajinský jazyk“

"Nezaujatá" TV JOJ: O Čaputovej bude diskutovať Rizman!
Mala by Zuzana Čaputová opäť kandidovať? Na túto otázku sa bude dnes (utorok, 11.4.) pýtať TV JOJ vo svojej relácii Na hrane. A zvolila si skutočne "nezaujatých" hostí do didkusie. Súkromná televízia JOJ sa bude v najbližšej relácii Na hrane... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Diana Zaťková
 

Zoznamy

Medzi ďalšie funkcie Národnej rady patrí zostavovanie zoznamov zakázaných médií a zoznam osôb, ktoré predstavujú hrozbu pre mediálny priestor Ukrajiny.  Zakázané  budú všetky programy a materiály, ktorých jedným z účastníkov je osoba zapísaná v zozname. Okrem bloku „zahraničnopolitických“ informácií nemôžu médiá šíriť informácie, ktoré „ponižujú štátny jazyk alebo s ním zaobchádzajú s dešpektom“, ako aj informácie, ktoré „popierajú alebo spochybňujú existenciu ukrajinského ľudu a ukrajinskú štátnosť, alebo ukrajinský jazyk“.  Zákon formuluje oveľa širší zoznam dôvodov, postačujúcich na obmedzenie slobody prejavu.

Je niekoľkonásobne širší ako zoznam dôvodov na obmedzenie slobody prejavu uvedených v Ústave Ukrajiny. Týmto spôsobom podľa mňa porušuje ústavu Ukrajiny a zužuje subjektívne práva, najmä právo na slobodu prejavu. To je neprijateľné. Žiadny zákon na Ukrajine by nemal obmedzovať ústavné práva,“ povedal Vsevolod Rechitsky, člen Charkovskej skupiny pre ľudské práva. 

Národná rada okrem toho preverí médiá a vydá im pokyny, ktoré treba dodržiavať. Výber sankcií pre médiá je tiež plne v rukách Národnej rady. Medzi možné sankcie patria pokuty, zrušenie licencií, zrušenie registrácie, dočasné (na 14 dní) alebo úplné zablokovanie práce. 

Registrácia 

Medzi novinky patrí možnosť online médií rozhodnúť sa, či sa zaregistrujú ako médium alebo nie. Ale Národná rada nesmie zaregistrovať médiá, aj keď takúto žiadosť podajú, keď podľa nej nesplnia kľúčové požiadavky - identifikovať všetky osoby, ktoré majú priamu alebo nepriamu významnú účasť v subjekte, alebo možnosť významného alebo rozhodujúceho vplyvu na riadenie alebo jeho  činnosť. Ak sa medzi vlastníkmi existujúcich médií nájdu osoby spojené s agresorským štátom, tak registráciu takýchto médií Národná rada zruší.

Niektorí bez kontroly 

Médiá, ktoré boli založené štátnymi orgánmi Ukrajiny alebo štátnymi orgánmi cudzích štátov, náboženskými zväzmi, stranami (okrem zakázaných), ako aj medzinárodnými organizáciami, nebudú musieť svoju „transparentnosť“ vôbec preukazovať. 

O jazyku

Zákon navyše posilňuje postavenie ukrajinského jazyka v médiách. Od 31. marca nemôžu spontánne repliky naživo presiahnuť 10 % trvania vysielania.  Najbližšie sprísnenie jazykových noriem je naplánované na 1. januára 2024 – kedy sa minimálny podiel ukrajinského jazyka v televízii zvýši zo 75 % na 90 %.

NEVYSTRAŠÍTE NÁS! Slovensko bude naďalej podporovať Ukrajinu! ZA AKÚ CENU? Pýta sa POLITICO
Portál POLITICO upozornil, že štátny tajomník SR pre energetiku Peter Gerhardt stavia Slovensko do náročnej situácie. Slovensko je stále závislé od ruskej energie, ale podľa slovenského predstaviteľ energetiky posielanie zbraní na Ukrajinu je... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik