Súhrn medzinárodného spravodajstva
11 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 11. apríla - 17.30

MOSKVA - Ruský vojenský súd vymeral 19-ročný väzenský trest dvojici Rusov, ktorí založili požiar v administratívnej budove, v ktorej prebiehala registrácia odvedencov do armády.,Roman Nasrijev a Alexej Nurejev hodili podľa vyšetrovateľov 11. októbra 2022 zápalnú fľašu do okna budovy v meste Bakal v ruskej Čeľabinskej oblasti, v ktorej sa nachádzali aj kancelárie vojenskej správy.

KODAŇ - Dánsko spolu so spojencami by mali rozhodnúť o dodávke západných stíhačiek na Ukrajinu pred letnými mesiacmi. V utorok to uviedol dočasne poverený dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen počas návštevy Kyjeva. Diskusie o tejto záležitosti budú trvať istý čas, pretože krajiny musia konať spoločne, povedal šéf dánskeho rezortu obrany. Dánsko o tom podľa jeho slov nerozhodne samo. "Musíme to urobiť spolu s niekoľkými krajinami. Budeme o tom viesť aj dialóg s Američanmi," dodal.

RÍM - Približne 2000 migrantov prišlo cez predĺžený veľkonočný víkend na lodiach zo severu Afriky na taliansky ostrov Lampedusa. Talianske úrady zaznamenali od piatka do pondelka viac ako 40 vylodení. Mnohí z prichádzajúcich migrantov boli maloletí. Pobrežná stráž sa v pondelok večer zapojila do dvoch záchranných operácií. Rybársku loď s približne 800 ľuďmi našli záchranári pri pobreží Sicílie a nasmerovali ju do prístavu v meste Catania. Druhá preťažená loď sa plavila so 400 ľuďmi na palube.

BUKUREŠŤ - Rumunsko kúpi viacero viacúčelových stíhačiek typu F-35. Rozhodla o tom v utorok Najvyššia rada pre národnú bezpečnosť (CSAT), ktorej predsedá prezident Klaus Iohannis. "Proces modernizácie vzdušných síl pokračuje nákupom stíhačiek F-35 najnovšej generácie," uviedla prezidentská kancelária. Presný počet lietadiel však nešpecifikovala. Nákup ešte musí schváliť parlament; očakáva sa však rozsiahla podpora. Rumunsko posilňuje svoje vzdušné sily najmä v spojitosti s ruskou vojnou na Ukrajine.

Dánsko: Stíhačky pre Ukrajinu do leta! Ale len na papieri
Úradujúci dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen povedal, že očakáva, že jeho krajina a jej spojenci sa „do leta“ rozhodnú o dodávke západných stíhačiek Ukrajine, informuje The Guardian. Dáni potrebujú dialóg, Slováci to dali na vlastnú... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

KYJEV - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vo svojej najnovšej bilancii uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých zhruba 8500 civilistov. Od 24. februára 2022, keď ruská armáda začala vojnu proti Ukrajine, do apríla tohto roka bolo potvrdených 8490 obetí na životoch medzi civilistami a 14.244 zranených, špecifikoval OHCHR.

MADRID - Španielska polícia odhalila podvodníkov, ktoré desiatky rodín najmä z Brazílie oklamali s prísľubom, že z ich synov urobia "hviezdnych profesionálnych futbalistov". Polícia to uviedla v utorok. Dve skupiny podvodníkov prevádzkovali futbalové školy v meste Granada, do ktorých zo zahraničia naberali mladíkov z bohatých rodín. Rodinám účtovali registračný poplatok 5000 eur a mesačné poplatky 1700 eur za hráča, spresnila polícia vo vyhlásení.

MOSKVA - Kremeľ v utorok uviedol, že americký novinár Evan Gershkovich, ktorého pred dvoma týždňami zadržali v Rusku, porušil ruské zákony. Reagoval tak na vyjadrenia vlády USA, ktorá v pondelok jeho zatknutie označila za nezákonné a vyzvala na jeho okamžité prepustenie. "Spojené štáty by mohli a mali by brániť práva svojho občana, ktorý bol zadržaný pri čine a porušil príslušné zákony Ruskej federácie," uviedol Peskov.

Egypt vraj tajne plánoval dodávať Rusku rakety!
Uniknuté dokumenty z USA hovoria, že Egypt tajne plánoval dodávať Rusku rakety, informuje The Guardian. Hlavne potajomky! Washington Post uvádza, že uniknuté dokumenty amerických tajných služieb naznačujú, že Egypt plánoval tajne zásobovať Rusko... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

VARŠAVA - Americké stíhačky F-22 Raptor pristáli v Poľsku, kde budú spolupracovať pri ochrane východného krídla Severoatlantickej aliancie. Uviedol to v utorok poľský minister obrany Mariusz Blaszczak na sociálnej sieti. Lietadlá pristáli na vojenskom letisku pri obci Powidz východne od Poznane. Blaszczak napísal, že stíhačky, ktoré patria k najmodernejším na svete, budú spolupracovať s poľskými vzdušnými silami.

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v utorok uviedol, že zadržanie novinára denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha v Rusku je neprijateľné a úplne nezákonné. Takisto podľa svojich slov plánuje hovoriť s novinárovou rodinou. "Dávame jasne najavo, že to, čo sa deje, je totálne nezákonné," povedal Biden pre médiá pred odletom do Severného Írska. Dodal, že sa v pondelok neúspešne pokúsil spojiť s Gershkovichovou rodinou a v úsilí bude pokračovať na palube lietadla.

JERUZALEM - Izraelskí vojaci v utorok zastrelili na okupovanom Západnom brehu Jordánu dvoch Palestínčanov, oznámil izraelský minister obrany Joav Galant. Izraelskí vojaci "zlikvidovali dvoch teroristov, ktorí na nich spustili streľbu neďaleko Elon Moreh", nelegálnej židovskej osady pri meste Nábulus, napísal Galant na sociálnej sieti Twitter. Podľa neho vojaci "zabránili útoku na izraelských civilistov".

Francúzsko popiera: Žiadnych vojakov na Ukrajine NEMÁME! Uniknuté dokumenty hovoria iné...
Uniknuté dokumenty naznačujú, že francúzski vojaci sú na Ukrajine, informuje POLITICO. Francúzska vláda v sobotu poprela, že by sa francúzski vojaci nachádzali na Ukrajine, informoval Le Monde. "Žiadne francúzske sily nie sú zapojené do operácií... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik