Potvrdené - za covid nemôže netopier na čínskom trhu
12 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Vírus SARS-CoV-2 sa objavil koncom roka 2019 v čínskom meste Wu-chan a svet bol dlho presviedčaný, že jeho pôvod je na tamojšom zvieracom trhu. Najnovšie čínski vedci tvrdia, že to tak nebolo.

Čínska vláda už pred časom vyzvala Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), aby sa vrátila k vede a nepolitizovala. Vedci v čínskom laboratóriu skúmali niekoľko stoviek vzoriek zvierat z okolia trhu, odkiaľ sa vírus rozšíril. Za jeho rozšírenie môže aj veľký pohyb ľudí ako na samotnom trhovisku, tak na neďalekej železničnej stanici. Vzorky pritom nedokazujú, že infikované boli zvieratá.

Čína sa ohradzuje voči WHO

Čina tvrdí, že niektorí vo WHO ju očierňovali za nedostatok transparentnosti pri zdieľaní údajov o pôvode COVID-19 a použitie prekrútených a neúplných dôkazov o pôvode COVID-19 len podkope dôveryhodnosť medzinárodného orgánu a naruší vyšetrovanie vírusu.

Epidemiológ blízky čínskej pracovnej skupine pre sledovanie pôvodu COVID-19 pre Global Times povedal, že ďalšia fáza sledovania pôvodu by sa mala sústrediť na zvieratá, ktoré sú náchylnejšie prenášať koronavírusy, ako sú netopiere. Čína už roky vykonáva bohatú prácu pri vyšetrovaní zvierat prenášajúcich vírus a teraz bremeno padá na ďalšie krajiny, ktoré by mohli byť spojené s vírusom, aby vykonali podobné vyšetrovania, aby objasnili, odkiaľ vírus pochádza.

Čína vyzvala predstaviteľov WHO, aby sa vrátili k vede a spravodlivosti
Čína vyzvala predstaviteľov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aby sa vrátili k vede a spravodlivosti a nepodliehali alebo neboli ochotní zostúpiť a stať sa nástrojom politizácie určitých krajín. Čina tvrdí, že niektorí v medzinárodnej... Čítať ďalej
10 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Výskum vzoriek hovorí jasne

Teóriu čínskej vlády o pôvode korona vírusu (čínskeho vírusu, wu-chanského vírusu) prijali a masívne šírili vedci z celého sveta. Odborníci z Čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) však informovali o štúdii, podľa ktorej nie je dosť dôkazov na podporu hypotézy wu-chanského trhu.

"Zatiaľ nemožno vylúčiť možnosť potenciálneho výskytu vírusu na trhu prostredníctvom infikovaných ľudí alebo produktov chladiaceho reťazca," zverejnilo CDC v časopise Nature. Bývalý šéf čínskeho CDC George Gaa a jeho tím skúmal vzorky z prvého covidového ohniska. Skontrolovali cez 900 vzoriek a z toho 457 bolo odobratých z mäsa či výkalov zvierat. Vzorky boli uchovávané v mrazničkách.  Takmer osem percent vzoriek bolo pozitívnych na SARS-CoV-2. Podľa BBC výskumníci objavili vírus aj v stánkoch, v ktorých sa predávali ako živočíchy, tak aj zelenina, čo naznačuje, že v decembri 2019 sa vírus šíril v rámci trhu. Jeho distribúciu potom uľahčilo množstvo ľudí.

Frekventované miesto

Wu-chanským trhom prejde denne množstvo návštevníkov, navyše veľmi blízko neho je dopravný uzol, železničná stanica Hankou.

"Tieto environmentálne vzorky nemôžu dokázať, že zvieratá boli infikované. Navyše, aj keby boli, naša štúdia nevylučuje prenos z človeka na zviera,"  informujú odborníci.

Polícia sa obáva umelej inteligencie
Policajný zbor zaznamenal vzrastajúci záujem verejnosti o umelú inteligenciu pri vytváraní realisticky pôsobiacich obrázkov. V kontexte súčasnosti môže tento moderný technologický nástroj predstavovať bezpečnostný problém, polícia preto občanov... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Nebol to netopier, bol to psík medvedíkovitý?

Podľa nedávneho dokumentu by zdrojom pandémie mohol byť psík medvedíkovitý, ktorého je tiež možné zakúpiť na wu-chanskom trhu. Podľa tohto dokumentu sa koronavírus (ktorý šíria aj niektoré zvieratá) nachádzal v tých istých stánkoch, kde v čase prepuknutia objavili aj SARS-CoV-2. Výskum unikol z amerického časopisu The Atlantic.  Podľa neho ide o "zatiaľ najsilnejší dôkaz o tom, že pandémiu vyvolali zvieratá".

Sme tam, kde pred troma rokmi

Správa o tom, že pandémiu vyvolali zvieratá, bola založená na údajoch od čínskeho tímu, ktorý tieto zistenia teraz zamietol a tak stále nie je jasné, kde má pandémia Covid-19 pôvod.

Artur Bekmatov: Prepustenie kvôli pesničke Mira Jaroša? Na Slovensku je možné aj to
Už som si celkom zvykol na rôzne veci a vravím si, že ma už v dnešnom svete nevie nič prekvapiť, ale ako to už býva, opak sa stal pravdou. Správanie vedenia Booster Precision Components v Beluši sa nedá nazvať nijak inak ako aroganciou a pohŕdaním... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik