Szijjarto v Moskve: Maďarsko-ruská energetická spolupráca musí zostať neprerušená
11 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Maďarský minister zahraničných vecí pricestoval do Moskvy na rokovanie o energetike, informuje The Guardian. Peter Szijjarto tiež poznamenal, že Európa úspešne prežila zimu, ktorá sa ukázala ako teplá, a teda priaznivá z hľadiska dodávok energie.

Maďarský minister zahraničných vecí a zahraničných ekonomických vzťahov Peter Szijjártó pricestoval do Moskvy rokovať o energetickej spolupráci s Ruskom. Szijjártó uviedol, že sa plánuje stretnúť s podpredsedom vlády Alexandrom Novakom a šéfom Rosatomu Alexejom Lichačevom.

„Dnes v Moskve budeme diskutovať o najdôležitejších otázkach spolupráce s cieľom zaistiť bezpečnosť dodávok energie do Maďarska, najskôr s podpredsedom vlády Alexandrom Novakom, ktorý sa zaoberá energetikou, a potom s generálnym riaditeľom Rosatomu Alexejom Lichačevom,“ napísal Szijjártó na svojej stránke na Facebooku.

Minister zahraničných vecí svoje oznámenie doplnil fotografiami.

FB/Peter Szijjártó

Tento rok úspešný, ale čo ten budúci?

Szijjártó tiež poznamenal, že Európa úspešne prežila zimu, ktorá sa ukázala ako teplá, a teda priaznivá z hľadiska dodávok energie, informuje agentúra TASS.

„Medzinárodná energetická agentúra však jasne varovala, že v dôsledku prudkého nárastu dopytu po energii po reštarte čínskej ekonomiky a extrémne pomalého tempa rozvoja európskej energetickej infraštruktúry sa budúcu zimu vyskytnú skutočné ťažkosti,“ povedal minister zahraničných vecí. Szijjártó zdôraznil, že „bezpečnosť dodávok energie v Maďarsku si vyžaduje neprerušovanú prepravu plynu, ropy a jadrového paliva“.
 

"Na splnenie týchto troch podmienok musí byť maďarsko-ruská energetická spolupráca neprerušená. Nemá to nič spoločné s politickými preferenciami, ale je jednoducho o fyzike," napísal Szijjártó.

Maďarsko naďalej dostáva ruskú ropu cez ropovod Družba a plyn cez TurkStream a jeho vetvy cez Bulharsko a Srbsko. Jadrová elektráreň Paks, ktorá vyrába polovicu elektriny v krajine, využíva ruské jadrové palivo. Závod sa pripravuje na výstavbu dvoch nových jadrových blokov navrhnutých ruskou jadrovou korporáciou Rosatom.

Vizitka slovenskej ekonomiky: Skončilo 5 OOO firiem a 40 000 živnostníkov!
Počas minulého roka ukončilo na Slovensku svoju činnosť spolu 5 684 firiem, z toho 5 448 spoločností s ručením obmedzeným a 236 akciových spoločností. Zároveň k rovnakému kroku pristúpilo aj 38 856 fyzických osôb – podnikateľov nezapísaných v... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik