Čína vyzvala predstaviteľov WHO, aby sa vrátili k vede a spravodlivosti
10 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Čína vyzvala predstaviteľov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aby sa vrátili k vede a spravodlivosti a nepodliehali alebo neboli ochotní zostúpiť a stať sa nástrojom politizácie určitých krajín.

Čina tvrdí, že niektorí v medzinárodnej organizácii očierňovali Čínu za nedostatok transparentnosti pri zdieľaní údajov o pôvode COVID-19.

Použitie prekrútených a neúplných dôkazov na očierňovanie Číny o pôvode COVID-19 len podkope dôveryhodnosť medzinárodného orgánu a naruší vyšetrovanie vírusu, uviedli odborníci.

Epidemiológ blízky čínskej pracovnej skupine pre sledovanie pôvodu COVID-19 pre Global Times povedal, že ďalšia fáza sledovania pôvodu by sa mala sústrediť na zvieratá, ktoré sú náchylnejšie prenášať koronavírusy, ako sú netopiere. Čína už roky vykonáva bohatú prácu pri vyšetrovaní zvierat prenášajúcich vírus a teraz bremeno padá na ďalšie krajiny, ktoré by mohli byť spojené s vírusom, aby vykonali podobné vyšetrovania, aby objasnili, odkiaľ vírus pochádza.

Na tlačovej konferencii čínski vedci diskutovali o svojich najnovších zisteniach v sledovaní pôvodu COVID-19, ktoré ukázali, že kmene vírusov nájdené vo vzorkách z trhu s morskými plodmi Huanan s väčšou pravdepodobnosťou pochádzajú od ľudí. Okrem toho odborníci uviedli, že pred vypuknutím epidémie v decembri 2019 neboli vo Wu-chane zistené žiadne protilátky COVID-19.

Zverejnenie týchto zistení prišlo uprostred nových obvinení niektorých predstaviteľov WHO, ktorí tvrdili, že Čína nezverejnila údaje o sledovaní pôvodu COVID-19. V reakcii na to Zhou Lei, výskumník z Čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (China CDC) uviedol, že ako čínska vedkyňa, ktorá sa zúčastnila spoločnej misie Číny a WHO na sledovanie pôvodu v roku 2021, je týmito poznámkami prekvapená.

Počas spoločnej misie na sledovanie pôvodu čínski vedci zdieľali všetky údaje a informácie vrátane informácií o viac ako 76 000 skorých prípadoch možných infekcií COVID a podozrení na ne vo Wu-chane, povedal Zhou.

"Vykonali sme hĺbkovú spoločnú analýzu a výskum a výsledky boli kolektívne schválené WHO a čínskymi expertmi," povedala.

Zhou poznamenal, že WHO je veľmi dôležitá organizácia, autoritatívny profesijný orgán uznávaný medzinárodným spoločenstvom a jej vedecká povaha, prísnosť a nestrannosť sú nepochybné.

"Myslím si, že ak dôjde k takémuto trúfalému obvineniu, je to dôveryhodnosť WHO, ktorá riskuje poškodenie," povedala.

Obvinenie WHO prišlo po tom, čo výskumníci z čínskeho CDC zverejnili 5. apríla vo vedeckom časopise Nature novú analýzu COVID-19 na vzorkách odobratých na trhu s morskými plodmi Huanan vo Wu-chane. Pred oficiálnym zverejnením analýzy boli súvisiace údaje zdieľané v databáze Global Initiative in Sharing Avian Influenza Data (GISAID), ale údajne boli neskôr vymazané, čo vyvolalo rozsiahle špekulácie.

V rozhovore pre Global Times v piatok Liu Jun, výskumník z China CDC, ktorý je tiež členom spoločného expertného tímu WHO a Číny, objasnil fakty a povedal, že čínski výskumníci a databáza GISAID nikdy nevymazali príslušné údaje a odkazy na prístup k údajom používané na preskúmanie časopisov vždy existovali.

Ponúkajúc podrobnosti o výskume sledovania pôvodu, podľa genetického sekvenovania viac ako 1 300 vzoriek zozbieraných na trhu s morskými plodmi Huanan od januára do marca 2020, všetky vzorky zvierat, asi 400, mali negatívne testy na COVID-19, uviedol Tong Yigang, dekan Vysokej školy prírodných vied a technológie Pekinskej univerzity chemickej technológie a vedúci skupiny čínskeho tímu pre zvieratá a životné prostredie spoločnej misie WHO a Číny pre štúdiu pôvodu SARS-CoV-2.

Tri kmene vírusu izolované z viac ako 900 environmentálnych vzoriek zozbieraných z trhu boli takmer identické s vírusovou sekvenciou pacientov v tom čase, čo naznačuje, že tieto kmene vírusu pravdepodobne pochádzajú od ľudí, povedal Tong.

Čína testovala uskladnené séra od zdravých darcov krvi pred objavením sa prípadov COVID-19 vo Wu-chane, pričom otestovala 43 850 vzoriek krvi darovaných 30 000 ľuďmi, poznamenal Zhou. Výsledky ukázali, že u týchto darcov krvi z Wu-chanu neboli pred decembrom 2019 zistené žiadne protilátky spojené s COVID-19.

Tieto výsledky odrážajú spoločné zistenie vo fáze I spoločnej misie WHO a Číny na sledovanie pôvodu, že pred decembrom 2019 neboli zistené žiadne skoré prípady lokálne vo Wu-chane, povedala.

Ďalší krok

Ďalšou najnaliehavejšou úlohou je zistiť, odkiaľ vírus pochádza, je vyšetrenie zvierat. Ak zistíme, že určité zvieratá sú nositeľmi koronavírusu, môžeme použiť molekulárnu biológiu, aby sme zistili, čí to bol pôvod, povedal Tong v nedeľu pre Global Times. Poznamenal, že najbližším cieľom tejto úlohy sú netopiere.

Takéto zvieratá však ešte neboli nájdené, povedal Tong. Vysvetlil, že Čína v posledných rokoch vykonala rozsiahly výskum a vyšetrovanie zvierat, ktoré prenášajú vírusy, takže máme jasný obraz o situácii v Číne. "Pre porovnanie, niektoré krajiny, najmä krajiny juhovýchodnej Ázie, ktoré sú nám blízke, urobili v tomto ohľade veľmi málo, a preto verím, že takáto práca by sa mala robiť v ich krajinách," povedal Tong.

Jeho názor potvrdzujú aj ďalší renomovaní epidemiológovia na svetovej úrovni. Peter Daszak, šéf aliancie EcoHealth Alliance so sídlom v New Yorku a člen spoločnej misie Číny a WHO pre pôvod koronavírusu, ktorý odišiel do Wu-chanu v roku 2021, predtým pre Global Times povedal, že ďalším miestom ich vyšetrovania je juhovýchodná Ázia.

"V blízkosti SARS-CoV-2 bol vírus z Thajska, ako aj z Japonska a Kambodže. Ecohealth Alliance už začína našu prácu pri sledovaní ich pôvodu," povedal Daszak.

Na tlačovej konferencii Zhou povedal, že: "...naozaj chceme, aby sledovanie pôvodu bolo globálnym sledovaním" a že dúfa, že vedci dokážu pokryť všetky možné krajiny a oblasti, aby našli pôvod vírusu, namiesto toho, aby hypnotizovali a zameriavali sa na Wuhan.

"Dúfame, že WHO, autorizovaná a globálna inštitúcia, dokáže skutočne zorganizovať medzinárodnú vedeckú komunitu, aby vykonávala prácu s vedeckým, prísnym a spravodlivým postojom a pomohla svetu nájsť správnu odpoveď," povedal Zhou.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik