Jean-Paul Belmondo by dnes oslávil 90 rokov (GALÉRIA)
09 | 04 | 2023 I Eka Balašková / TASR

Keď jeho meno začuje osemdesiatnička alebo šesťdesiatnička, rozžiaria sa jej oči, lebo to bol neskutočný fešák. Keď ho začuje päťdesiatnik, „zloží klobúk“ pred jeho umením. A keď ho poviete filmovému fajnšmekrovi akéhokoľvek veku, bude minúty recitovať tituly, kde všade a s kým hviezdil. Jean Paul Belmondo, lebo o ňom je reč, by dnes oslávil významné životné jubileum.

Narodil sa 9. apríla 1933 v Neuilly-Sour-Seine vo Francúzsku a jeho životnú filozofiu, ako aj herecké roly charakterizovala sloboda. Začínal v divadle, no skutočne zažiaril až na striebornom plátne. Prelomom v kariére bol film Na konci s dychom. Nasledovalo množstvo komediálnych, ale aj akčných filmov, v ktorých sa ani v náročných scénach nenechal nahradiť kaskadérmi.  Belmondo za svoje herecké umenie okrem priazne divákov získal aj množstvo cien, vyšla o ňom životopisná kniha, ale aj film, ktorý natočil jeden z jeho potomkov.

 

Muž z Ria
Muž z Ria
Screenshot y YouTube
Vo filme Horalka si Belmondo zahral po boku Sophie Loren
Vo filme Horalka si Belmondo zahral po boku Sophie Loren
Facebook / Signorina Sophia Loren
Akčná komédia Zviera
Akčná komédia Zviera
Screenshot y YouTube
Na konci s dychom
Na konci s dychom
Screenshot z YouTube
Manželia z roku II
Manželia z roku II
Screenshot z Youtube
Cesta zhýčkaného dieťaťa
Cesta zhýčkaného dieťaťa
Screenshot z YouTube
Muž z Ria
Vo filme Horalka si Belmondo zahral po boku Sophie Loren
Akčná komédia Zviera
Na konci s dychom
Manželia z roku II
Cesta zhýčkaného dieťaťa
Sloboda ako životný pocit

„Slobodomyseľnosť a radosť zo života som ukazoval odmalička, možno preto, že som bol vojnové dieťa a možno aj preto, že mi ich rodičia ukázali a dovolili, aby som ich používal. A možno som sa pre taký spôsob života rozhodol,“  opísal francúzsky herec Jean-Paul Belmondo svoj životný pocit. A také boli aj jeho postavy - konali slobodne. A preto ich diváci milovali. Milovali aj Belmonda.

Dorota Nvotová si ctí tradície. Naštvala tým svoju bublinu (GALÉRIA)
„Mám rada veľkú noc, šibačku, oblievanie, vajíčka, kuriatka, zajačiky… samozrejme pod podmienkou, že sa nejedná o násilie, a že každá vyšibaná žena s tým súhlasí,“ priznáva sa Dorota Nvotová na sociálnej sieti a v tom je „kameň úrazu.“ Dorota... Čítať ďalej
06 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Umelecká rodina

Rodičia, sochár Paul Belmondo a maliarka Madeline viedli svoje tri deti k umeniu. Preto aj Jeana Paula podporili v rozhodnutí, stať sa hercom. Na konzervatórium v Paríži ho prijali až na tretí krát.

Divadlo ho spočiatku lákalo viac, ako film, no práve vďaka filmu sa stal čoskoro populárnym. Komédia Priatelia na nedeľu (1958) bola jedným z jeho prvých filmov, nasledoval televízny film Traja mušketierii (1959). Vo filme Mittoriu de Sucu Horalka (1960) zahral po boku Sophie Lorenovej.

Prelom v kariére

V roku 1960 dostal ponuku hrať vo filme Jeana-Luca Godarda Na konci s dychom. Práve vďaka tomuto filmu sa Belmondo stal symbolom generácie tzv. novej vlny. O dva roky neskôr v dobrodružnom historickom filme Cartouche Philippa de Brocu sa naplno ukázala jeho dobrodružná nátura. Podával často fyzicky náročné či riskantné výkony, ktoré herec rád stvárňoval sám, bez pomoci kaskadérov.

DRÁČIK: Už nikdy NESTRAŤME TÚTO HODNOTU!
Najnovší príbeh zverejnený na webovej stránke hračkárstva Dráčik je o tom, že šport zbližuje ľudí a národy. A konštatovaní, aby sme nikdy nestratili túto hodnotu! Blog zverejnený na stránke Dráčik, prinášame v plnom znení. Šport zbližuje ľudí a... Čítať ďalej
05 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

„Komediant“

Ďalšiu silnú stránkou jeho talentu objavil Broca vo filmoch Muž z Ria (1964 a Muž z Hongkongu (1965), kde mohol naplno rozvinúť svoje komediálne nadanie.  To neskôr potvrdil v dobrodružnej snímke 100.000 dolárov na slnku (1964), či v ďalšom filme Jean-Luca Godarda s názvom Bláznivý Petríček (1965). Doslova nezabudnuteľný je v komédii Gérarda Ouryho z roku 1969 Veľký šéf. Tu si s ním zahrali komik Bourvil a herci David Niven či Eli Wallach. V gangsterskom príbehu Borsalino (1970) si Belmondo zahral vo dvojici s Alainom Delonom.

Nasledovali komédie Manželia z roku II. (1971), paródia Muž z Acapulca (1973, tretí film s režisérom Brocom) Perfektne stvárnil chudobného autora brakovej literatúry, ale aj akčných hrdinov, ktorých si vo svojich knihách a vo svojej fantázii vytváral.

Nasledovalo množstvo snímok, ako Nenapraviteľný (1975), Telo môjho nepriateľa (1976), či Lovec hláv (1976) nasledovala opäť dodnes obľúbená komédia Zviera (1977) s Raquel Welchovou, Policajt alebo darebák (1979).

Cézar a ďalšie ocenenia

80. roky charakterizovali snímky „na mieru“ jeho prejavu: Profesionál (1981), Eso es (1982), Dobrodruh (1983), Mrchožrúti (1984), čo komédie Veselá Veľká noc (1984) a Senzi finta (1985). Po akčnej snímke Samotár (1987). Cenu Cézar v kategórii najlepší herec získal vo filme Cesta zhýčkaného dieťaťa (1988). V roku 2001 na dovolenke na Korzike dostal mŕtvicu, po nej ešte v roku 2008 natočil snímku Muž a jeho pes.

Na 73. medzinárodnom festivale v Benátkach získal cenu Zlatého leva za celoživotné dielo. Cenu bratov Lumiérovcov za celoživotné dielo mu udelili vo februári 2018, v deň francúzskeho štátneho sviatku 14. júla 2019 dostal najvyššie francúzske štátne vyznamenanie, Rad čestnej légie.

Jean-Paul Belmondo zomrel 6. septembra 2021. Bol dvakrát ženatý je otcom štyroch detí. Jeden zo synov, herec Paul Belmondo o svojom otcovi nakrútil v roku 2015 dokument s názvom Belmondo o Belmondovi.

Neznášate niektoré zvuky? Otestujte sa, a zistite, či netrpíte mizofóniou
Asi poznáte ten pocit, keď vás pri nejakom veľmi nepríjemnom zvuku doslova strasie. Možno patríte medzi tých, ktorých dráždia aj relatívne všedné zvuky. Táto „precitlivelosť“ sa nazýva mizofónia. Citlivosťou na zvuky trpí ďaleko viac ľudí, ako by... Čítať ďalej
03 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme